Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Ново напрежение около секциите за гласуване в чужбина

Българите зад граница недоволстват, че вместо тях в СИК-овете се назначават хора от България

публикувано

на

Сн.: Архив

Ново напрежение се породи около гласуването на българите в чужбина за парламентарните избори на 4 април. След като сезираха съда с жалба срещу малкия брой секции на фона на големия брой желаещи да упражнят правото си на вот във Великобритания и САЩ, сега наши сънародници от различни страни по света изразяват недоволство за състава на избирателните комисии. Оказва се, че в тях вместо българи от чужбина, участвали в организирането на изборите, ще бъдат хора, изпратени от партиите в София.

„ЦИК работи, саботирайки процеса, защото назначи 3-членни състави на СИК в редица държави зад граница. На други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9, не ги уважи, а остави минималния брой“, разказа Стефан Манов, който от години се занимава с организацията на изборите в чужбина, а сега и член на Обществения съвет към ЦИК.

Според него на места хората са готови да работят, а

 ЦИК отказва да облекчи процеса

 в чужбина. Той съобщи и че е било докладвано предложение за населени места с доброволци, които са готови да бъдат членове на СИК.

„Предлагаме списък с титуляри и резерви – пълен списък с повече от 30 имена като членове на комисиите. Нито един от тях няма да бъде включен в комисия, защото държавата изпраща, по-точно ЦИК решава това да са партийните представители. Във всяка една секция в Мюнхен ще има изключително партийни представители и нито един доброволец“, обясни координаторът на доброволците в Мюнхен, Мирослав Тодоров, цитиран от bTV.

Същия проблем имат и сънародниците ни в Испания. Нели Тълпигова живее в страната от 2003 година и от тогава винаги участва в организацията на българските избори в градчето Йорет де Мар, на час път от Барселона. За първи път списъкът с доброволци, който предлага, не е приет, а тя е единственият член, който остава в комисията.

„Много огорчена, много обидена – моят труд беше откраднат. Някой друг ще застане в изборния ден и ще каже, че е свършил много работа“, казва Нели, цитирана от bTV.

На 40 километра от Мадрид, в градчето Коядо-Виялба, Събина Видева се включва за първи път в организационния процес. Тя предоставя за секция помещението на асоциация „Балкан“. Към момента за всички места в състава на избирателната комисия без едно са посочени

 неизвестни за нея хора

 „Ние заложихме нашето име пред общината, заложихме името на асоциацията, и трябва да предадем ключовете на хора, които не познаваме“, казва Видева.

Недоволството на българите зад граница е насочено най-вече към ЦИК, която назначава комисиите. Комисарите, както винаги, обясняват действията си с изискванията на Изборния кодекс.

Въпросът беше обсъден спешно на заседание на ЦИК в понеделник. Докладчикът по темата Йорданка Ганчева заяви, че секционните комисии в чужбина, също като тези в страната, се съставят по предложение на партиите и коалициите, които имат свои представители в българския и Европейския парламенти. На този принцип са били назначени комисиите с решение на ЦИК от 22 март. Само когато остават незапълнени места в съставите им, за които няма номинации на политическите сили, тогава българското Външно министерство може да предложи за членове български граждани от съответната страна. Така са били допълнени някои комисии на заседание на ЦИК миналата събота.

Ганчева поиска говорителите на комисията да разяснят виждането им за ситуацията пред обществеността, за да не се създава напрежение.

От Външно министерство реагираха още на 26 март, когато разпространиха съобщение, в което посочиха: „МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.“ С други думи, преповториха текстовете на Изборния кодекс.

От дипломатическата служба уточниха, че служителите й са „деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК“. Затова са предупредили посланиците и консулите „да

 не заемат страна в изборния процес

 или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс“. Изглежда отделни ръководители на мисии зад граница са изразили публично симпатия към тревогите на нашите сънародници.

Междувременно от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ излязоха с открито писмо, в което обявиха, че протестират срещу опитите на ЦИК да „привнася политически лица в последния момент за членове на СИК, които изместват българите в чужбина“.

„В секциите в чужбина членовете на СИК са българи зад граница. Те са организирали изборния процес, намерили са помещения, подготвяли са заявления, подавали са ги и са направили всичко, за да има изборни секции в чужбина. Партиите, Борисов, ЦИК и Външно министерство обаче правят всичко възможно българите в чужбина да са изключени от изборния процес. Партиите са изпратили представители и партийни функционери за членове на СИК в чужбина. Това е некоректно към българските общности, защото те очакват лично да могат да следят за честността на вота, не да бъдат подменяни с партийни пратеници“, обяви водачът на коалицията Мая Манолова, под чието ръководство беше приет Изборният кодекс и затова тя трябва да е напълно запозната с тези негови разпоредби.

От коалицията ще обжалват в съда решението на ЦИК избирателните комисии в чужбина да бъдат в състав от само 3 души. В Изборния кодекс е записано,че могат да бъдат не по-малко от 5 човека.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА