Открийте ни и в

България

Ново обвинение за Семерджиев, карал на амфетамини и метаамфетамини

Обвинението обаче не касае инцидента на бул. “Черни връх”, а предишно провинение.

публикувано

на

Прокуратурата е повдигнала ново обвинение на Георги Семерджиев, който причини катастрофа, при която загинаха две момичета. Той е шофирал след употребата на амфетамини и метаамфетамини. По този член Наказателния кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор.

Обвинението обаче не касае инцидента на бул. “Черни връх”, а предишно провинение. То е станало на 10 юни. Семерджиев е бил спрян за проверка на пътя. Дрегерът отчел наличието на наркотици в слюнката му. Семерджиев обаче избягал с колата си. От прокуратурата проверяват дали полицаите са го преследвали или са го пуснали да си тръгне.

През последните дни стана ясно, че най-вероятно Семерджиев е бил прикриван от органите на реда.

Дори се появиха информации, че той може да е бил сътрудник на ГДБОП, както и че е свидетел по дело на Спецпрокуратурата за банда за разпространение на наркотици.

„Недосегаемият Семерджиев“: Внук на министър на Андрей Луканов

“Наблюдаващите прокурори повдигнаха ново обвинение на Георги Семерджиев. Той е привлечен за ПТП, което представлява особено тежък случай във връзка с това, че настъпила смъртта на две млади жени и във връзка с това, че са извършени множество нарушения на Закона за движение по пътищата. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години”, обясни Христо Кръстев от СГП.

“Второто престъпление е управление на МПС след употреба на наркотични вещества. В кръвта му са установени амфетамин и метаамфетамин, за което се предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 г. Третото престъпление е използване на свидетелство за управление на МПС, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Швейцария. За него се предвижда до 8 години лишаване от свобода”, добави той.

Кръстев добави, че по делото има данни, от които може да се предположи, че полицейски служители са нарушавали своите служебни задължения.

„Отделени са материали и е възложена проверка, за да се установи дали полицейски служители са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението – прикриване на управление от него МПС, без да е правоспособен, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след тежката катастрофа“, поясни той.

Ето я полицайката, измъкнала Семерджиев, дала му и стълба, за да си влезе у дома (СНИМКИ)

„Вчера се появи невярна информация в медиите, че колега от СРП незаконосъобразно е отказал образуване на досъдебно производство за това, че е установено през 2014 г. обвиняемият да е управлявал МПС, когато е бил неправоспособен. Колегата се е съобразил с тълкувателно решение на ВКС, в което се казва, че ако наказателното постановление, което е издадено то Пътна полиция не е връчено лично срещу подпис на лицето, което е наказано по административен ред не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред“, каза още Кръстев.

Иво Илиев от СГП още веднъж потвърди, че на Семерджиев е взета кръвна проба.

От държавното обвинение обясниха, че Симона Радева, полицайката, която е била със Семерджиев по време на катастрофата, а след това му е помогнала да избяга, е била разпитана в качеството си на свидетел по делото.

В момента наблюдаващите прокурори събират доказателства и се очаква в рамките на деня да внесат искането за постоянно задържане на обвиняемия Георги Семерджиев за разглеждане в съда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено