Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Ново правителство или нови избори: Развръзката идва

Президентът свика новия парламент, ще завърти бързо рулетката с мандатите

bgvoice

публикувано

на

Въпросът ще успее ли България да сформира ново правителство след изборите или ще се запъти към нови избори предстои да намери отговор. Развръзката от заплетения следизборен казус предстои, а началото й даде президентът във вторник, като насрочи първото заседание на новия парламент на 15 април.

Конституцията му дава срок от един месец да го направи, но той издаде указа за един ден. Според източници на „Капитал“ веднага след това – още тази седмица, ще започне и процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство. Президентът очевидно иска въпросът дали този парламент ще може да избере правителство да получи бързо отговор. Той може да зададе темпото, но не всичко зависи от него.

Всяка партия, която получи проучвателен мандат за съставяне на правителство, има срок от седем дни, в който да отговори дали ще иска да предложи състав на кабинета, който да бъде гласуван от парламента.

На този етап изглежда, че

ГЕРБ ще се опитат да забавят

с още известно време назначаването на евентуално служебно правителство или (още по-евентуално) кабинет около партията на Слави Трифонов.

Все още управляващата партия обяви на пресконференция, че ще предложи състав на Министерския съвет, но предвид факта, че никоя от останалите формации от парламента до този момент не е декларирала подкрепа за ГЕРБ, този опит най-вероятно ще бъде обречен на неуспех. Този ход обаче може да спечели още известно време на Борисов във властта – поне една седмица, плюс колкото е необходимо на Народното събрание да гласува и вероятно отхвърли петия кабинет на ГЕРБ.

След това на ход ще бъде втората по големина партия в парламента – „Има такъв народ“. От там продължават да спазват почти пълно публично мълчание, но ключовите фигури в нея все пак провеждат интензивни разговори с различни хора, за да обсъждат стратегията си. Участвали в тях твърдят, че нагласите на хората около Слави са категорично повече в полза на предсрочен вот.

В събота партията събра националния си съвет (широкото ръководство), а в неделя и депутатите от бъдещата си парламентарна група, но на срещите по неофициална информация се е обсъждал само краткосрочен план за работата на новия парламент, който предвижда приемането на промени в изборните правила. Това може да се разчете като знак, че втората политическа сила по-скоро няма да се опита да сглоби правителство въпреки заявената подкрепа от останалите две политически сили от протеста „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, както и от БСП.

Ако този сценарий се окаже реалност, третият опит за съставяне на правителство ще се падне на някоя от останалите партии в парламента, но решението коя да е тя е на президента Румен Радев.

 Какво предстои

 Преди всичко това обаче предстои новите депутати да направят още един важен избор – за председател на парламента, който до голяма степен ще очертае истинското разположение на силите и техните намерения за следващите седмици и месеци.

Според конституцията Народното събрание се открива от най-възрастния народен представител, който в случая е депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова, но веднага след полагането на клетвата от новите народни представители ще трябва да се изберат председател на парламента и негови заместници. На същото заседание правителството на Бойко Борисов ще трябва да подаде оставка, като то ще продължи да изпълнява задълженията си до избора на нов кабинет или до разпускането на парламента и насрочването от президента на дата за нови избори. Това става с укази на държавния глава в един ден, след което Румен Радев трябва да назначи служебен кабинет.

След вота всички погледи се фокусираха върху това дали анти-ГЕРБ силите в парламента могат да сформират мнозинство, което да излъчи правителство, но не по-малко важно е как и дали ще могат да се обединят около фигурата на новия председател на Народното събрание. Този въпрос остана на заден план, но всъщност изборът е ключов по няколко причини. Председателят на парламента, освен че е вторият по ранг сред останалите двама големи в държавата – президента и премиера, има съществена роля за хода на законодателния процес. От него/нея зависи дали дадено законодателно предложение може

да бъде придвижено бързо

за разглеждане в пленарната зала. При председателя на парламента се депозират и питанията и актуалните въпроси към премиера и правителството. Предишният председател на парламента Цвета Караянчева много често спираше актуалните въпроси към премиера Бойко Борисов или ги пренасочваше за отговор към някой от ресорните министри.

Дори и да не се стигне до сформиране на ново правителство и да се отиде на предсрочни избори, от работата на парламента ще зависи дали ще бъдат приети бързо промени в Изборния кодекс, за които настояват от анти-ГЕРБ партиите, както и промени в закона за извънредното положение, свързани с ковид кризата. Такива са и намеренията на втората по големина партия в парламента „Има такъв народ“. На срещата в неделя на ръководството на формацията и депутатите от парламентарната група по неофициална информация като основен приоритет в новия парламент са били посочени промени в Изборния кодекс, свързани с повишаване на броя на секциите в чужбина, въвеждане на видеонаблюдение, възможност за гласуване на хората извън България по пощата, както и промяна на ръководството на ЦИК и на управителния съвет на държавната фирма „Информационно обслужване“, която брои изборните резултати.

Ако се върви към предсрочен вот, животът на този парламент се очертава да бъде доста кратък – около месец и половина, за да може изборите да бъдат насрочени за средата на юли. В този срок влиза и промяната в правилника за работа на парламента и конституирането на парламентарните комисии, което отнема най-малко една седмица, както и завъртането на рулетката с връчването на проучвателните мандати от президента за съставяне на правителство.

 Как се избира председателят

 Според правилника за работа на парламента на първото си заседание депутатите трябва да приемат процедурни правила, по които да се изберат председателят на парламента и заместниците му. По традиция в повечето случаи досега председателят на Народното събрание е избиран от средите на най-голямата парламентарна група, а останалите формации получават заместник-председателски места, като за избора се изисква обикновено мнозинство. Това неписано правило обаче има и изключения. През 2013 г. ГЕРБ спечели парламентарните избори, но предложената от формацията на Бойко Борисов за председател Цецка Цачева беше отхвърлена от депутатите, а на поста беше избран Михаил Миков от БСП. Тогава за него гласуваха парламентарните групи на БСП и ДПС и изборът беше показателен за мнозинството, което по-късно се формира от двете партии. Те сформираха коалиция, която излъчи правителството на Пламен Орешарски. По същия начин стана и изборът на председателя на 40-ото Народно събрание Георги Пирински. Той беше предложен от най-голямата парламентарна група БСП, която тогава имаше 82-ма депутати, но за избора му гласуваха 169 народни представители от НДСВ и ДПС. И макар че правителството на Сергей Станишев беше излъчено с мандата на третата партия – ДПС, защото първият опит за съставяне на кабинет без царската формация се провали, мнозинството на тройната коалиция се формира след това от тези три политически сили.

След парламентарните избори представители на ГЕРБ заявиха, че от партията

ще предложат кандидатура

за председател на парламента, но предвид мнозинството, което имат анти-ГЕРБ формациите в новото Народно събрание и заявките им, че няма да си партнират по никакъв начин с партията на Бойко Борисов, кандидатът едва ли ще получи подкрепа в пленарната зала. При тази ситуация не е изключено дори ГЕРБ изобщо да не номинира кандидат. Неофициално от втората политическа сила „Има такъв народ“ твърдят, че ще излъчат свой кандидат за поста. Като такава се сочи Ива Митева-Рупчева, която беше директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание. Засега от останалите политически сили не предвиждат да номинират свой кандидат за поста. Ако обаче формациите не се споразумеят за избора на председател на парламента, той може да продължи да се ръководи от Мика Зайкова, която няма да е председател, а ще се води председателстваща Народното събрание.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

Кристиан Вигенин оглавява предизборния щаб на БСП

В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален до 8 души

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин ще оглави предизборния на щаб на партията за предстоящите избори, съобщи bTV.

В новия щаб са привлечени и експерти, а съставът е намален до 8 души.

Всеки член на щаба ще отговаря за различен ресор.

За партийната и организационната дейност ще отговаря Динко Желев, който е дългогодишен главен експерт в организационния отдел на левицата.

„Анализи, стратегия и послания“ ще бъде оглавен от Тодор Славев. Атанас Зафиров влиза в предизборния щаб с ресор „Коалиционна политика и местна власт“.

Мирослава Гатева поема „Международна дейност“, а Иван Ченчев – медии, социални мрежи, ПР и предизборната реклама.

Връзки с ЦИК и избирателните комисии е поверен на Вяра Емилова, „Младежки инициативи“ е за Габриел Вълков, а финансовата дейност на Александър Нейчев.

От БСП посочиха, че всеки един от отговорниците по ресори ще работи с екип от експерти.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

БСП започва с кадровите рокади преди изборите

Националният съвет на БСП започва серия от три заседания през почивните дни, за да подготви партията за изборите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Националният съвет на БСП започва серия от три заседания през почивните дни, за да подготви партията за изборите. Предстоят смени в тясното ръководство – Изпълнителното бюро, в предизборния щаб и на водачи на листи в регионите с лоши резултати на 4 април, както и приемане на план за действие за предсрочните избори на 11 юли, пише „Дневник“.

За първи път от над 20 години на изборите на 4 април лявата партия бе трета политическа сила с едва 480 146 гласа, което е наполовина по-малко от преди четири години, когато за социалистите са гласували 955 490 души. В 45-ия парламент, чийто живот бе по-кратък от месец, БСП имаше само 43 народни представители при 80 в предишния.

Пленумите бяха насрочени, след като няколко социалисти начело със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов поискаха заседание на ръководството, на което да се определят целите на БСП за предстоящите избори. Докато тече първият пленум от критици на лидера Корнелия Нинова като Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Ана Пиринска и др. ще се учреди Идейно-политическо обединение в БСП „Платформа „Социализъм ХХІ век“.

БСП прави ново политическо обединение утре

Първият пленум на Националния съвет на БСП е на 15 май, като се очаква лидерът Корнелия Нинова да направи анализ на предизборната обстановка и да предложи план за действие на база на анализа на резултатите от 4 април. На „Позитано“ 20 признават, че са претърпели тежка загуба и дори питаха структурите по места за слабите моменти. Според социалисти се очаква да се предложи кампанията да се води на лъчове, да се планират повече срещи по места с хората и др. Не е известно какви средства партията ще успее да вложи в агитация, тъй като вече похарчи голяма част от субсидията за предишните избори, смятат партийци.

На заседанието тази събота трябва да бъде избран и нов предизборен щаб. Не е известно дали депутатът Георги Свиленски ще остане начело или ще бъде сменен. Негови заместници в момента са Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев.

Смени ще има и в тясното ръководство на БСП, след като на 5 април вместо лидерът цялото Изпълнително бюро подаде оставка след изборната загуба. Според социалисти няма как да се запази сегашното ръководство, в което участват 22 души, и Корнелия Нинова ще трябва да направи поне няколко смени в бюрото.

Кои ще са те обаче зависи от нея и вероятно ще се разбере на 22 май, когато е вторият пленум, в чийто дневен ред е точката. Според партийци всички членове на ръководството се смятат за близки до лидера, но след изборната загуба Янаки Стоилов и Крум Зарков поискаха оставката й. Очаква се каквото и да е предложението на лидера за промени, да бъде прието, тъй като опозицията й има 30-40 от 185 гласа в Националния съвет.

"Дойче веле": Трифонов и ДБ превземат териториите на ГЕРБ и БСП

На втория пленум (на 22 май) ще се утвърдят водачите на кандидат-депутатските листи, както и местата на гражданските кандидати и коалиционните партньори. Макар и според социалисти да е тръгнала нова процедура по номинации в партийните структури по места, водачи се очаква да се определят по волята на лидера и тясното ръководство.

На 4 април „Позитано“ 20 заложи предимно на депутати с опит за водачи на листи, като имаше само пет-шест нови лица. Сега се очаква някои от водачите да запазят местата си, но други от районите с лоши резултати – без депутат или с един мандат в голям район, да бъдат сменени. В списъка за смяна според социалисти са водачите в Кърджали (сега Петя Михалевска), Разград (сега Таско Ерменков), Хасково (сега Велизар Енчев) и др. Има критики и към резултатите в Благоевград, Враца и Смолян.

На последния пленум (на 30 май) ще бъдат утвърдени местата на другите кандидат-депутати в листите. Обикновено няма размествания в предложените от местните структури списъци, но на предишните избори „Позитано“ 20 пренареди листата в Пловдив, която бе повлияна от изключения от БСП Георги Гергов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Ето как ще гласуват българите на 11 юли в чужбина

Ще има автоматични секции, които се разкриват на места, където през последните 5 години са гласували повече от 100 избиратели

bgvoice

публикувано

на

от

Гласуване Чикаго парламентарни избори 2021 - Малинчо Виж цялата статия

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди правилата за вота в чужбина на 11 юли.

Посолството на България в Лондон е първото с положителен отговор за провеждането на изборите на 11 юли.

Българите зад граница ще могат да гласуват без ограничения в броя на секциите и в страните извън Евросъюза, сред които са САЩ и Канада.

Повече секции за гласуване в САЩ при нови избори (ОБОБЩЕНИЕ)

Ще има автоматични секции, които се разкриват на места, където през последните 5 години са гласували повече от 100 избиратели.

Отделно ще се разкриват и такива по предложение на дипломатически и консулски представителства, ако има подадени 20 заявления. А за секции извън службите ще нужни 40 заявления.

Новото при предсрочния вот – на местата в чужбина, където на изборите на 4 април са гласували повече от 300 избиратели, и там, където сега има подадени над 300 заявления, ще се гласува с машини.

Утре трябва да е ясна план-сметката за изборите. В нея ще има перо и за допълнителни машини за секциите зад граница.

ЦИК ще прибере обратно устройствата, оставени за съхранение в полицейските управления на Видин, Пловдив, Добрич и Разград. Днес изтича и срокът, в който областните управители трябва да организират консултации с партиите за съставите на районните комисии. Съставите на районните комисии трябва да бъдат назначени до 50-ия ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Имплантирането на мозъчни чипове на Илон Мъск може да започне още тази година

Миналата седмица компанията пусна видеоклип в YouTube, в който се вижда как маймуна с чип в мозъка, играе видеоигра с...

Затвори