Открийте ни и в

Вашето здраве

Ново проучване: Ако сте над 60г., не пийте превантивно аспирин

Проектопрепоръките не се отнасят за хора, които вече са прекарали инфаркти или инсулти

публикувано

на

Ежедневното приемане на ниски дози аспирин отдавна се препоръчва като профилактика за здраво сърце, но влиятелна здравна организация може да промени изцяло представите ни.

Независима група от експерти, базирани в Съединените щати, публикува актуализирана препоръка, според която повечето възрастни хора не трябва да приемат аспирин като превенция на инфаркт или инсулт. В предишните препоръки се казваше, че ежедневният прием на ниски дози аспирин от хора над 50 години, които са изложени на по-висок риск от инфаркт или инсулт, намалява риска от сърдечни проблеми.

Актуализираното ръководство във вторник препоръчва на възрастните на 40 и 50 години да пият аспирин само като превантивна мярка, ако техните лекуващи лекари установят, че са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания (в предишните насоки не се споменаваха хора под 50-годишна възраст).

Аспиринът действа антираково

На хората на 60 и повече години не се препоръчва да пият превантивно аспирин.

Проектопрепоръките не се отнасят за хора, които вече са прекарали инфаркти или инсулти.

„За всички, които са прекарали инфаркт или инсулт, аспиринът е много важно лекарство“, каза д-р Ерин Мичос, лекар в Центъра за превенция на сърдечните заболявания на Джон Хопкинс , който не е част от работната група.

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в САЩ и според най-новите данни 29 милиона души в САЩ пият аспирин превантивно всеки ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено