Открийте ни и в

Коронавирусът

Нов вариант на COVID в САЩ и Европа – Делтакрон

Тъй като потвърдените случаи са малко, е твърде рано да бъде установено дали ще е много заразен

публикувано

на

FDA разреши нов COVID-тест, резултатите от който излизат след 3 минути

Нов вариант на коронавируса засякоха специалистите в САЩ и Европа. Делтакрон комбинира гени от вариантите Делта и Омикрон, съобщи Ройтерс. Вариантът е открит у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа.

Тъй като потвърдените случаи са малко, е твърде рано да бъде установено дали Делтакрон ще е много заразен и дали ще причинява тежки заболявания, каза Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия, който е ръководител на изследването, публикувано в електронната библиотека medRxiv, преди да бъде рецензирано.

Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на Омикрон с “тялото” на Делта. Други две несвързани инфекции с Делтакрон са установени в САЩ според непубликувано съобщение на компанията за генетични изследвания “Хеликс”, също подадено в medRxiv.

Жертвите на COVID в световен мащаб са повече от населението на Берлин и Брюксел взети заедно

От януари в Европа са засечени още 12 случая на Делтакрон.

При генетичните рекомбинации на човешките коронавируси два варианта заразяват една и съща клетка-гостоприемник.

“По време на пандемията от SARS-CoV-2 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони… Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта”, казва Колсон, като добавя че екипът му е разработил PCR тест, който “може бързо да установява положителни проби за наличието на този вариант”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено