Открийте ни и в

Новини

Нов вид хенипавирус е открит в Китай, 35 души са заразени

Новият вид се нарича Lanye virus.

публикувано

на

Нов вид хенипавирус е открит в Китай, заразени са 35 души

Учени от Китай и Сингапур са идентифицирали нов вид хенипавирус, който може да заразява хора и животни. Новият вид се нарича Lanye virus и се предава на хората от диви животни.

"Делта" се разпространява в Китай, Ухан отново засегнат

Според учените в китайските провинции Шандун и Хенан са идентифицирани общо 35 заразени лица. Изследователите отбелязват, че новият патоген е много сходен с вируса Nipah, но досега не са установени смъртни или тежки случаи.

Най-често срещаните симптоми са повишена температура, слабост, кашлица, анорексия, болки в мускулите, гадене, повръщане и главоболие. Изследователите не откриват връзка между заразените и случаите на заболяване сред техните роднини или близки, което подсказва, че най-вероятно болестта все още не се предава от човек на човек.

„Умни” китайски очила мерят температурата от разстояние

Геномът на вируса Lanye се състои от 18 402 нуклеотида. Той е сходен с другите пет хенипавируса, известни на учените, и най-много прилича на вируса Моцзян, открит за първи път в южната китайска провинция Юнан.

В дивата природа вирусът на Lanye е откриван най-често (27 % от изследваните 262 животни) при земеровките – семейство бозайници от семейство насекомоядни. Антитела срещу него са открити и при някои кучета и кози.

136-годишна жена почина в Китай

Досега са известни два вида хенипавируси, които могат да заразят хора: вирусът Nipah и вирусът Hendra. Заболяването може да протече безсимптомно или като тежка респираторна инфекция с летален изход. Смята се, че естественият резервоар на тези два вируса в дивата природа са прилепите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено