Открийте ни и в

България

Нов дълг за половин милиард лева тегли Министерството на финансите

Миналият месец при два подобни аукциона държавата набра 1 млрд. лв. 

публикувано

на

Петстотин милиона лева под формата на дългови книжа ще бъдат предложени на поредния аукцион на вътрешния пазар, става ясно от сайта на БНБ, предаде БНР.

Ако поръчките бъдат одобрени в обявения обем, новопоетият дълг на страната ни от началото на годината ще достигне 2,8 млрд. лева. Миналия месец при два подобни аукциона държавата набра 1 млрд. лв.

Предложени са 5-годишни облигации при нулева лихва, като при предишния аукцион за същите книжа те постигнаха доходност от минус 0,02%. Тя е доста по-висока спрямо предходните емисии от същия вид, въпреки че все още е в отрицателния спектър, което означава, че 5-годишните държавни облигации поскъпват.

Тенденцията се наблюдава и при книжата за 10 години и половина, които бяха обявени за продан при предишния аукцион. Тогава доходността бе 0,53 на сто при 0,2 на сто на предходната емисия. Засега страната ни не е излизала на външните пазари от началото на годината. Годишният лимит за нов дълг е от 4,5 млрд. лева, като към момента са поети 2,3 милиарда лева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА