Открийте ни и в

Здраве

Нов облак пясък от Сахара надвисва над Европа в петък и събота

Прахът от Сахара да предизвика дразнене на дихателните пътища

публикувано

на

През уикенда Западна Европа може да бъде обхваната от още един облак прах от пустинята Сахара.

По данни на „Коперник” – европейската организация, която следи времето и климата, в момента над Атлантическия океан е надвиснал голям облак прах.

Според прогнозите на учените този шлейф ще премине над Западна Европа в петък и събота.

По-рано тази година изследователите от „Коперник” забелязаха сравнително големи количества прах, които се носят от африканската пустиня над Средиземноморието и други части на Европа.

Праховите частици могат да придадат на въздуха оранжев отблясък и да покрият автомобилите с тънък кафяв слой, предупреждават от организацията.

Прахът от Сахара може да повлияе на качеството на въздуха и да предизвика дразнене на дихателните пътища. Това важи с особена сила за страни, като Испания, която редовно е подложена на въздействието на подобни явления. Според моделите на “Коперник” Испания отново ще се сблъска с най-голямото количество прах.

Облаците прах от Сахара оказват влияние и върху температурата. Частиците блокират слънчевата светлина, което може да доведе до разлика от няколко градуса.

Облаците ще доведат до още последствия за климата, обясняват метеоролози, и допълват, че в резултат на въздушните течения, които разнасят тези частици, може да се стигне до значителни температурни разлики.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА