Открийте ни и в

България

Нов план на държавата: COVID Мерки ще се налагат според заетите интензивни легла, а решенията ще се взимат на регионално ниво

Планът залага четири нива на заетост на леглата и съответни мерки: при 50%, 60%, 70% и 80%

публикувано

на

Сн. БТА

България ще бъде разделена на шест района, в които информацията за COVID-19 ще бъде събирана и обобщавана. Мерките ще бъдат определяни от процента на заетост на интензивните легла. На този етап нищо още няма да бъде затваряно, заяви премиерът Кирил Петков, който чрез видеоконферентна връзка представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.Картата с шестте района ще бъде представяна на населението всеки ден, но не само да покаже докъде сме стигнали, а ще има и прогноза за това какво се очаква през следващите пет дни, обясни Петков.

В момента сме на ръба на голяма нова вълна, която с голяма сила идва към България, отбеляза премиерът, като даде за пример големия брой заразени, хоспитализирани и починали хора.

Какви ще са мерките според различните етапи:

  • Първия етап гласи, че няма да има мерки, когато 50% от интензивните легла са запълнени;
  • Според етап втори когато 60% от интензивните легла са запълнени – ще има мерки, но с рабетещи бизнеси и училища;
  • В етап трети е разписано, че когато 70% от интензивните легла се запълнят, ще има меки мерки, но при които децата от 1 до 4 клас продължават да ходят на училище;
  • При най-негативния, четвърти етап, когато 80% от интензивните легла са запълнени, ще има симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, без хранителните магазини и аптеките.

Министър-председателят припомни още, че продължават да действат обявените от правителството мерки в подкрепа на бизнеса и хората. Сред тях има нова, предназначена за засегнатите от пълното затваряне предприятия в етап четири. “В тази мярка ще има възможност за 20 процента безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г., в размер до 100 хиляди лева”, обясни още Кирил Петков.

Училищата ще се затварят само в краен случай

Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 предвижда присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа да бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, обясни министърът на образованието и науката Николай Денков.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

Ангел Кунчев: При 300 заразени на 100 000 души ще се наложат мерки за цяла България

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

71% от учителите подкрепят дистанционното обучение

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни, обясни министърът на образованието Николай Денков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА