Открийте ни и в

Здраве

Нов подход при лечението на преяждане, предложен от невролози

Преяждането претоварва сърцето, панкреаса и жлъчния мехур

публикувано

на

С отминаването на празниците, освен хубавите спомени от времето, прекарано със семейството и приятелите, често ни остават излишни килограми и чувство на тежест поради многократното преяждане.

Преяждането винаги е било причина хора да се озоват по спешност в болница. Обикновено тогава се претоварва работата на жлъчния мехур, панкреаса и стомаха.

Ако човек редовно консумира обем храна повече от това, което се побира в двете му шепи, той преяжда. Протеинът лептин би трябвало да действа като сигнал към мозъка, че тялото е получило достатъчно храна и то да бъде сито, но очевидно този автоконтрол не работи сред хората с наднормено тегло.

Компулсивното преяждане е сериозен проблем за немалък брой хора. Според различни изследвания над 4% от хората са имали период в живота си, в който са се мъчили с епизоди на неконтролируемо преяждане.

И въпреки че е широкоразпространен феномен, повечето хора знаят относително малко за него.

Изследователите от Медицинския колеж Бейлър са идентифицирали изцяло нова невронна верига, която може да предизвика засищане. Установено е, че вече одобрено лекарство за ADHD засяга същата верига, пише New Atlas.

И така, тази верига свързва два различни набора неврони. Един от тях произвежда невротрансмитера допамин, който обикновено се свързва с чувство на удоволствие и мотивация.

Докато мишките се хранели, учените наблюдавали активността на тези две групи неврони. Оказва се, че DA-VTA невроните, отговорни за производството на допамин, повишават активността си точно преди гризачите да спрат да се хранят.

При последващи експерименти учените на генно ниво инхибират активността на DA-VTA невроните. Резултатът – животните започнали силно да преяждат.

Подобни експерименти, фокусирани върху втори набор от DRD1-LPBN неврони, които получават сигнали от DA-VTA неврони, показаха, че увеличаването на тяхната активност причинява продължителен отговор на ситост – мишките незабавно спрели приема на храна.

По този начин, въздействайки върху тези два компонента на невронната верига, е възможно да се предизвика чувство на ситост и при хората.

И за храненето е в сила принципът за златната среда:

– Хранете се пълноценно и разнообразно, но в умерени количества. Хранете се бавно и дъвчете старателно.

– Бързото хранене създава газове в червата, което освен общо неразположение създава чувство на притискане върху сърцето.

– Ако нямате време за едно правилно хранене, по-добре го пропуснете, но не се хранете набързо.

Не забравяйте, че физическите упражнения са основен фактор за намаляване на теглото и поддържане на сърцето здраво. По този начин ще бъдете особено добри към себе си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА