Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Нов удар срещу Тръмп: съдия забрани депортацията на деца имигранти

Заповедта на окръжния съдия Съливан забранява само експулсирането на деца, които преминават границата непридружени от родител

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В сряда федерален съдия нареди на администрацията на Тръмп да спре експулсирането на деца имигранти, които сами преминават южната граница, като спря политика, довела до хиляди бързи депортации на непълнолетни по време на пандемията от коронавирус.

Съдия Емет Съливан издаде предварителна заповед, поискана от правни групи, които внесоха иск от името на деца, които правителството се опита да изгони, преди те да могат да поискат убежище или друга защита съгласно федералния закон.

Администрацията на Тръмп експулсира най-малко 8 800 непридружени деца от март насам, когато издаде извънредна декларация, като цитира коронавируса като основание за забрана на повечето хора, преминаващи границата, да останат в Съединените щати.

Граничните агенти принудиха много хора да се върнат веднага в Мексико, като същевременно задържаха други в места за задържане или хотели, понякога за дни или седмици.

Заповедта на Съливан забранява само експулсирането на деца, които преминават границата непридружени от родител. Правителството експулсира над 147 000 души от март, включително възрастни, както и родители и деца, пътуващи заедно.

„Тази политика изпращаше хиляди малки деца обратно към опасност без изслушване“, каза Лий Гелърнт, адвокат на Американския съюз за граждански свободи. „Както много други административни политики на Тръмп, той беше жесток и действаше незаконно.“

Резултатът от президентските избори дава чувство за надежда на получателите по програмата DACA, чийто статут в тази страна е бил застрашен по времето на президента Доналд Тръмп.

Федерален съд обяви новите правила на програмата DACA за невалидни

Министерството на правосъдието не съобщи веднага дали ще обжалва. Те обаче обжалваха заповедта на друг федерален съдия, забраняваща използването на хотели за задържане на деца.

Идващата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън не заяви директно дали ще продължи да се опитва да изгони имигрантите под предлог опазване на общественото здраве. Очаква се Байдън да отмени няколко политики на администрацията на Тръмп, ограничаващи убежището, като част от по-широка промяна в имиграцията.

Администрацията на Тръмп твърди в съда, че трябва да изгони деца, които наскоро са преминали границата – независимо дали са имали разрешение или не – за да се предотврати заразяването на гранични агенти и други лица, задържани в имиграционните центрове. Декларацията за извънредна ситуация е направена от д-р Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, а Министерството на правосъдието на 2 октомври цитира решението на „най-висшия държавен служител в областта на общественото здравеопазване“, призовавайки Съливан да не спира експулсирането на деца.

Асошиейтед прес съобщи на 3 октомври, че висши служители на CDC се противопоставят на издаването на декларацията, тъй като тя няма за основа общественото здраве, но че вицепрезидентът Майк Пенс е наредил на Редфийлд да продължи напред.

Противниците на политиката обвиняват администрацията, че използва пандемията като претекст за ограничаване на имиграцията и казват, че агентите могат безопасно да проверяват непълнолетни за COVID-19, без да отричат ​​защитата съгласно федералния закон за борба с трафика и съдебното споразумение, което урежда лечението на деца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Излязоха резултатите за спечелилите Зелена карта

Драматичен спад на българите, които кандидатстват в лотарията

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Резултатите от кандидатствалите в лотарията за Зелена карта вече са ясни. Милиони хора всяка година се опитват да получат така желаните документи за постоянно легално пребиваване в САЩ, а сред тях и много българи.

През последните години обаче те са все по-малко.

Печелившите по програмата всяка година са по над 55 000 души, основно от страни, които са с по-ниско ниво на имиграция към САЩ. Сред тях е и България.

Забраниха на Тръмп да замрази визите за спечелилите зелена карта

Мераклиите от Родината за Зелена карта обаче спадат драматично през последните години.

Според данните, за последните три години кандидатите са намалели двойно. От 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020-а година мераклийте са били 22 000. Спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а са 776 души, които са получили право за пребиваване в САЩ, благодарение на лотарията.

През февруари президентът Джо Байдън отмени забрана на предшественика си Доналд Тръмп, възпрепятстваща кандидатите за зелена карта да влязат в страната.

Ограничението беше издадено миналата година. Мотивите на бившата администрация бяха да се защитят американските работни места вследствие на безработицата, дължаща се на коронавируса.

Байдън смята, че рестрикциите са разделили много семейства и са попречили на бизнеса.

Лотарията за зелена карта, чиято съдба беше под въпрос още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта. Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100,000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1,000 и 2,000 печелят. През последните 3 години обаче броят на подалите за зелени карти намалява – от 94,513 през 2016-а до 74,316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Кандидатствалите със семействата си през последните две години са 58 797 души.

Спечелилите са 865 през 2016 г., 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1,418 души.

Българският интерес към лотарията и преди е показвал такива изменения, които може би са знак на оптимизъм в обществото за предстояща положителна промяна в страната. Така например броят на кандидатстващите спада постепенно повече от наполовина между 2007-а и 2010 година (от 69,128 през 2007 до 24,010 през 2010 г.). Причината може да се търси в оптимизма на сънародниците ни след приемането на България в Европейския съюз през 2007 година. Но след 2010-а виждаме, че отново повече българи започват да участват в лотарията, явно разочаровани от липсата на напредък в страната въпреки членството в ЕС.

Опити да се спре лотарията за зелена карта се правят почти всяка година, въпреки това желаещи да опитат шанса си в „Страната на неограничените възможности“ не липсват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Отменят предложението на Тръмп за събиране на ДНК от мигрантите

С отмяната на предложението на Тръмп, се облекчават и т.нар. спонсори и работодатели на мигранти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Администрацията на президента Джо Байдън планира да оттегли предложението от епохата на Доналд Тръмп, което изискваше събиране на биометричните данни на мигрантите, включително и взимането на ДНК от тях.

Предложението от края на мандата на Тръмп така и не влезе в сила, но събуди безпокойство в чужденците, когато администрацията на Байдън обяви по-рано тази година, че ще подложи предложението на обсъждане. Това породи притеснение, че то все пак може да бъде прието.

Според сайта The Hill, предложението ще бъте оттеглено веднага.

Тръмп иска събиране на ДНК проби от имигрантите

„Това беше част от многостранните усилия на администрацията на Донлад Тръмп за драматично разширяване на достъпа до лична информация, събирана от хора без статут“, обясни Хорхе Лоури, директор на Американския имиграционен съвет.

„Ако това нещо беше прието, то щеше да се наложи двойно повече хора да бъдат подложени на агресивно събиране на биометрични данни, което включва взимане на пръстови отпечатъци, ДНК, отпечатъци от дланите, сканиране на очите, както и прилагането на технологии, които тепърва трябва да се докаже, че са ефективни“, каза още Лоури.

Тръмп настояваше да бъдат записвани дори гласовете на мигрантите, включително и на тези, спечелили зелени карти, както и хората, които кандидатстват за гражданство.

„Това означава, че всяка година поне 6 млн. души ще бъдат подложени на тези процедури. Освен това те ще бъдат следени през целия им период на престои, докато получат гражданство или документи“, каза още Лоури.

С отмяната на предложението на Тръмп, се облекчават и т.нар. спонсори и работодатели на мигранти. Ако неговото искане беше влязло в сила, то всеки работодател или човек, който помага на мигрант, трябваше да бъде също сканиран и да минава процедурата по снемане на биометирчни данни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

COVID цедка за желаещите да отидат на студентска бригада в САЩ

Посолството на САЩ в България започва интервюта за J-1 визи, но не всеки ще бъде допуснат

Аида Бурнучян

публикувано

на

Виж цялата статия

Дни след като изтече забраната за визи тип J-1, посолството на САЩ в България съобщи, че от 26 април стартират, но с ограничен брой, интервютата на кандидатите за Лятната програма за работа и пътуване в Щатите.

„Имайки предвид настоящите ограничения срещу COVID-19 в България и необходимостта да защитим здравето на нашите посетители и персонал, ще започнем с малък брой кандидати. В зависимост от епидемичната обстановка, се надяваме да преминем към по-голям брой интервюта в близко бъдеще.

Въпреки това е малко вероятно да имаме капацитета да интервюираме всеки заинтересован кандидат тази година. Участниците трябва да отправят въпроси за тазгодишната програма към техните агенции за организиране на Програмата“, гласи още съобщението.

Агенциите споделят пред BG VOICE, че засега нямат информация, която да е

по-различна от официалното съобщение

 на институцията. Студентите са нетърпеливи и оживено дискутират в социалните мрежи за предстоящите интервюта. Работодателите също очакват по-различно от изминалото лято, като се надяват повече студенти да имат възможност да работят в САЩ, за да може бизнесът да се възстанови.

Джей Кнер, собственик на „Kite Loft“, магазинче, което се намира на крайбрежната улица на Оушън Сити, споделя, че 2020-та е била трудна година без студентите, които ежегодно идват да работят в курортното градче.

Кнер допълва, че наема между 25 до 30 студенти от J-1, за да работят за него.

„Миналата година не успяхме да наемем нито един студент. Така че имах персонал от около 10 служители. Да успяваш да управляваш бизнес с размерите на нашия с толкова малко персонал е трудно“, споделя той. „Работихме ден и нощ. Направихме най-доброто, което можахме, и успяхме. Но тази година

започва истинският бизнес

Много хора са навън и харчат пари. Очакваме изключително добро лято в Оушън Сити“, казва още работодателят.

През юни 2020-та година администрацията на Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ. Така временно бе спряно издаването на редица категории работни визи. Тръмп считаше имигрантите за „риск за американския пазар на труда“ и блокира влизането им в САЩ при издаването на Прокламация 10014 и Прокламация 10052.

Новият държавен глава на САЩ Джо Байдън обаче заяви, че затварянето на вратата за законните имигранти „не води до напредък в интересите на Съединените щати“.

„Напротив, това вреди на Съединените щати, включително като пречи на някои членове на семейството на граждани на Съединените щати и законно постоянни жители да се присъединят към семействата си тук. Освен това вреди на индустриите, които използват работна сила от цял свят“, допълни президентът.

Още преди месеци Байдън предложи законодателство, което да ограничи президентските правомощия да издава бъдещи забрани срещу имигрантите. Междувременно стотици защитници на програмата организираха подписка до президента, призовавайки го да отмени Прокламация 10052 или най-малкото да остане с валидност до 31 март 2021 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Как американците от различни партии дадоха „зелена светлина“ на марихуаната

Ще бъде ли обявен канабисът за законен и на федерално ниво?

Затвори