Открийте ни и в

Коронавирусът

Нов PCR тест открива Омикрон

Модифицираният тест е разработен от JRC

публикувано

на

Сн.: Архив

Нов PCR тест открива бързо и евтино варианта “Омикрон” на коронавируса. Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия потвърди валидността на предложения от него специфичен метод за откриване на „Омикрон“.

С този метод лабораториите могат да използват обикновени PCR тестове за откриване и идентифициране на „Омикрон“, без да е необходимо скъпо и отнемащо време секвениране, съобщиха от Европейската комисия.

“Този нов метод ще позволи по-бързо и по-евтино откриване на „Омикрон“ и ще даде възможност за по-доброто му проследяване в ЕС и по света. Науката се доказа като съществен елемент в борбата ни срещу COVID-19. Благодарна съм за неуморната работа на всички учени по време на пандемията”, заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новият метод за полимеразна верижна реакция (PCR) се оказа много ефективен при специфични за „Омикрон“ изпитвания, проведени от JRC.

Дори когато са налични в малки количества, всички съдържащи „Омикрон“ проби са дали положителни резултати, докато всички други проби, съдържащи например широко разпространения вариант „Делта“ или първоначалният вариант от Ухан, реагират отрицателно.

Това на практика означава, че методът дава възможност на всяка лаборатория, работеща със стандартна PCR технология, да идентифицира варианта на „Омикрон“ бързо и без да е необходимо по-дълго секвениране.

Модифицираният реагент, разработен от JRC, може да бъде поръчан от редовните доставчици на PCR теста и може да бъде приложен бързо. Всички лаборатории, които извършват PCR тестове днес, ще могат да се адаптират бързо.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА