Открийте ни и в

Коронавирусът

Норвегия и Дания няма да предлагат ваксината на “AstraZeneca” на хора над 65 години

Здравните власти на Германия, Франция и Швеция също няма да предлагат ваксината

публикувано

на

Здравните власти в Норвегия и Дания обявиха днес, че няма да предлагат ваксината на компанията “AstraZeneca” срещу COVID-19 на хора на възраст над 65 години, поради липса на достатъчно данни за нейните ефекти върху имунизирани над тази възраст.

По този начин двете северни страни възприемат подхода, избран от няколко държави от Европейския съюз, макар Норвегия да не е член на блока, но да е свързана с него в процеса на разпределение на ваксини.

На пресконференция директорът на норвежкия Институт за обществено здраве Камила Столтенберг обясни избора за отказ от препарата за хора над 65-годишна възраст “не защото ваксините не действат при хора от третата възраст, а защото документацията за тях е ограничена”.

"AstraZeneca" защити ефикасността на ваксината си срещу COVID-19

Здравните власти на Германия, Франция и Швеция също няма да предлагат ваксината на компанията “AstraZeneca” срещу COVID-19 на хора на възраст над 65 години.

Досега около 135 000 души в Норвегия са получили своята първа доза, а около 35 000 са получили и втората си доза от ваксините на “Moderna” и “Pfizer” срещу COVID-19, заяви институтът.

В изпитанията, проведени от “AstraZeneca”, са участвали малко хора на възраст над 65 години, което означава, че липсва документация за въздействието на ваксината върху по-възрастните групи от населението, се казва още в съобщение на норвежкия Институт за обществено здраве.

Германия вероятно няма да ваксинира възрастни хора с AstraZeneca

В Дания, държавата от ЕС с най-напреднала ваксинационна кампания след Малта, 1,68 процента от наброяващото 5,8 милиона население са напълно ваксинирани и 3,28 процента са получили първата доза.

Страната очаква да е завършила ваксинацията на цялото си пълнолетно население до 4 юли.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА