Открийте ни и в

Европа

Норвегия, Швеция и Финландия подписаха декларация за военно сътрудничество

Норвегия е член на НАТО, а доскоро неутралните Швеция и Финландия смениха позицията си след руското нашествие в Украйна

публикувано

на

Шведски изтребител "Грипен" прелита над остров Готланд в Балтийско море
Шведски изтребител "Грипен" прелита над остров Готланд в Балтийско море

Министрите на отбраната на Норвегия, Швеция и Финландия подписаха във вторник в Осло декларация за намерения за сътрудничество в отбраната, съобщи пресслужбата на шведското правителство.

Набелязаната цел на трите страни да засилят сътрудничеството си в оперативното планиране в сфери от взаимен интерес и главно в северните части от териториите им, а също да подобрят съвместимостта между техните въоръжени сили.

Това тристранно отбранително сътрудничество допълва по-широкото споразумение Северно отбранително сътрудничество (Nordefco), както и тристранното сътрудничество между Дания, Норвегия и Швеция и двустранните сътрудничества между тези страни, се казва в съобщението.

Крал Чарлз III с първа аудиенция на държавен лидер (СНИМКИ)

Норвегия е член на НАТО, а доскоро неутралните Швеция и Финландия смениха позицията си след руското нашествие в Украйна и вече очакват само преодоляването на последните препятствия – ратификация на членството им от Турция и Унгария – за станат е те пълноправни членове.

Поради сухопътните и морските си граници с Русия Швеция и Финландия и преди развиваха задълбочено сътрудничество в областта на отбраната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено