Открийте ни и в

Интересно

Нос Калиакра: Поглед към безкрая

Това е едно от най-красивите места в България, където човек може да простре погледа си отвъд безкрайността

Люба Момчилова

публикувано

на

Сн.: Рixabay

Нос Калиакра представлява тесен полуостров, издължен на 2 км в морето с височина до 70 метра. Със своите многобройни пещери в отвесните подводни и надводни скали той привлича много морски птици и водни животни, сред които черноморския тюлен. При повече късмет, вглеждайки се в морската шир, може да се зърнат и танцуващите делфини.

Разположен близо до село Българево, на 12 км източно от Каварна и североизточно от Варна се намира най-красивото и най-странното място по северното ни черноморско крайбрежие. Като клин се вдава навътре в морето тясно скалисто полуостровче. Този издатък от сушата завършва с отвесни 70-метрови скали. Те са твърди варовици и конгломерати, образувани в някогашно плитко сарматско море. Железните окиси, с които са наситени, придават пурпурночервена окраска на носа. Той е

 оприличаван на пламтящ меч

който разсича синьозелените води на морето, а отвесните му склонове го правят непристъпен и величествен.

Поради своята красота този край е получил името Калиакра, което значи „красив нос“. Непристъпността на скалите станала причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост. Траките я наричали Тиризис, римляните – Акра, а византийците – Акрес Кастелум. При българския владетел Добротица крепостта получила името си Калиакра. През 1444 г. до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу Османската империя.

Брегът е стръмен, с отвесни скали, които се спускат

стремглаво надолу към морето

Според някои изследователи нос Калиакра е бил заселен отпреди около 7000 г.пр.н.е., за което свидетелстват открити паници, сечива, крайбрежната ивица е била на 160 м дълбочина, когато нивото на Черно море е било далеч под днешното равнище.

През IV-III в. пр.н.е. тук е живяло тракийското племе теризи, по името на което селището е наречено Тиризис акра. По-късно пада под властта на Рим, а след това и на Византия.

По време на Втората българска държава културният и икономическият живот в Калиакра се възражда. През XIV-XV в. името Калиакра се среща в редица мореплавателни карти, като означава „Добър и хубав нос“.

С името Калиакра селището се споменава за първи път в края на 13 в. Писмените сведения говорят за мощен средновековен град, в който владетелят сече собствени монети и

превръща крепостта в църковно средище

Залезът на крепостта настъпва със завладяването й от османските нашественици. Последните известия за Калиакра са свързани с морска битка в залива на носа между контраадмирал Ушаков и турския флот през 1791 г., в която руската армада надделява.

Своят най-голям разцвет Калиакра получава през втората половина на XIV в., когато става столица на независимото българско деспотство в Добруджа, управлявано от владетеля Добротица. Той го превръща в добре укрепено и силно развито пристанище. Създава флот и развива активна външна търговия.

В края на XIV в. Калиакра оказва силна и продължителна съпротива на османските нашественици, които я завладяват през 1418 г.

Историята на Калиакра е разнолика

и обгърната с много тайнственост

Средновековната твърдина е разположена върху издадения на 2 км в морето нос на Добруджанското крайбрежие. Стръмните скалисти брегове са били естествената й защита. Затова калето било бранено със стени откъм сушата, която била най-уязвима. Те са разположени последователно една след друга и прекъсват достъпа до носа. Най-добре е запазена тази, която е защитавала вътрешния град – била е висока 9 метра и е завършвала със зъбери. Пред крепостната стена е имало ров, през който

е прехвърлян подвижен мост

Така вътрешният град бил добре укрепен и на практика трудно превземаем.

В западната страна на носа, който бил защитен от опасните северозападни ветрове, се е намирало пристанището на Калиакра. То било известно на средновековните мореплаватели като важно и голямо, сигурно пристанище.

Не е известно кога крепостта пада под турска власт. След поражението, което християнските войски претърпели от турците в битката при Никопол на 25 септември 1396 г., унгарският крал Сигизмунд успял да се спаси, като избягал с кораб по Дунав, успял да се добере до Цариград и оттам през Дубровник отпътувал за родината си.

 


Легендите

С нос Калиакра се свързват много легенди. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Днес в началото на нос Калиакра се издига обелиск, наречен „Портата на 40 девици“ в памет на това събитие.

Друга легенда разказва за свети Никола, покровителя на моряците. Тъй като се стремял да избяга от турците, които го преследвали, земята под краката му се разтягала, но напразно. Той бил заловен и убит. На самия край на носа сега има малък параклис, реставриран през 1993 г., символизиращ неговия гроб.

Името на местността е променяно няколко пъти през вековете – Тетрасиада, Акре и Калиакра. Означава „красив нос“ заради червения цвят на скалите. Според местна легенда кръвта на защитниците на крепостта, построена тук през 4 в. пр.н.е., се е пропила в скалите и така те добиват цвета си. Тази крепост по-късно става римско, а после и византийско владение. През средновековието е използвана за мюсюлмански духовен център.

На старата и пропита с история земя на нос Калиакра може да видим останки от крепостни стени и ровове, черкви, гробници, кладенци, жилищни помещения и стопански постройки от античността и средновековието. Част от материалната им култура е изложена в малък археологически музей, направен в една от пещерите тук.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Навахо – резерватът, в който живеят хиляди индианци (СНИМКИ)

Там се намират едни от най-впечатляващите паркове и паметници в САЩ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay и Flickr

Навахо е най-големият резерват в САЩ, в който живеят десетки хиляди индианци. Там се намират някои от най-известните паркове и паметници в страната. Навахо се простира в части от Ню Мексико, Юта, Аризона и сега постепенно отваря отново някои места след месеци затваряне, предизвикано от пандемията. Резерватът е влязъл в „оранжевата“ зона на плана си за повторно отваряне, което означава, че паркове, атракции, ресторанти, музеи, казина, къмпинги и хотели могат да работят с 50% капацитет.

Вечерният час е отпаднал, но носенето на маски на закрито остава в сила. Това означава, че всеки, с изключение на децата до две години, независимо дали е ваксиниран или не, е длъжен да носи маска в обществени зони.

В Навахо живеят над 180 000 индианци от племето навахо, наричащи себе си Дине (Хората). В границите на резервата, който обхваща Североизточна Аризона, Югоизточна Юта и северозападно Ню Мексико се намира и

по-малкият резерват на хопите

който е дом на около 10 000 индианци от племето хопи.

Посетителите на резервата трябва да знаят, че земята, на която се намират, е със съвсем различна култура. Резерватът има собствени закони и собствена полиция. Карането на кола или просто разхождането тук се счита за незаконно, освен ако не е с екскурзовод. Притежанието и употребата на алкохол е забранено.

В рамките на резерват Навахо се намират някои от най-интересните природни забележителности на територията на САЩ. Това са Монюмънт Вали, каньон де Чели, Национален монумент Навахо, мостът на дъгата и каньон Антилопа.

Ако имате интерес да разгледате това наистина вълнуващо място, не отлагайте много във времето, тъй като не е изключено местното правителство отново да го затвори, ако случаите на коронавирус започнат да растат отново.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Американски учени: Малките кучета в зоомагазините разнасят опасна бактерия

Бактерията може да се разпространи сред много кученцата, събрани на едно място

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Кученцата в зоомагазините могат да заразят хората с бактерия, за която не съществува лечение с антибиотици, показват данните от американско проучване, цитирано от „Medical Xpress“.

Бактерията Campylobacter jejuni (C jejuni) не се поддава на традиционната терапия и представлява нарастващ риск за общественото здраве, предупреждават от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Специалистите са проучили 168 случая на инфекции, причинени основно от кучета от зоомагазини.

„Тези огнища показват, че продаваните животни са източник на силно резистентни към лекарства бактериални инфекции,“ казва доктор Марк Лафлин, който работи за американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Според събраните данни устойчивите на медикаменти щамове на C jejuni циркулират в САЩ от поне 10 години, но не са открити други техни източници освен кучета.

От началото на лятото на 2011 г. здравните служби отчитат ръст на заразени хора, които са имали контакт с животни в зоомагазини. Констатирани са 137 случая в периода между януари 2016 г. и февруари 2020 г., както и други 31 от 2011 г. Около 97% от пациентите са общували с куче през седмицата преди да се разболеят, като при 88% срещата е била с животно от зоомагазин и те са заразени с бактерията C jejuni.

Тя може да се разпространи сред много кученцата, събрани на едно място. Предава се обикновено чрез заразена храна или вода.

Признаците на заболяване при домашните любимци включват унилост, липса на апетит, диария и необичайно дишане. Дори куче, което изглежда здраво, може да разпространява инфекцията, според специалистите.
Засега не е ясно дали бактерията я има и в приютите за животни. „Не знаем дали осиновените кучета са по-безопасни“, признава доктор Лафлин.

Бактерията C jejuni е най-честата причина за диария при американците, като обичайно повечето заразени се възстановяват седмица след появата на първите симптоми и не се нуждаят от сериозна лекарска намеса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

На 6 годинки беше обявена за „най-красивото момиченце в света“. А днес?

Тилан започна кариерата си като модел още на 4 годинки

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Instagram

Когато беше на 6, Тилан Блондо е призната за най-красивото момиченце в света, но това лято на плажовете в Южна Франция стана ясно, че и на 20 години тя има какво да покаже.

Тилани е дъщеря на френския футболист Патрик Блондо и работи като моден дизайнер. Тя позна славата още като малка, през 2007 година, когато оглави класацията на TC Candler за 100-те най-красиви лица в света, като впоследствие бе обявена и за „най-красивото момиченце“ на планетата.

Сн: Instagram

11 години по-късно тя бе удостоена със същото признание, както през 2007, и изненадана отправи горещи благодарности в Instagram към всички, които гласуваха за нея.

Никога не съм смятала, че съм номер едно и съм благодарна на всички“ – писа тя.

Сн: Instagram

Тилан започна кариерата си като модел още на 4 годинки, като и представяла един от гигантите в бранша – Жан-Пол Готие. След успеха в класацията от 2007 година кариерата й тръгна бързо нагоре.

Сн: Instagram

Когато поотрасна, тя основа своя модна линия, Heaven May.

Класацията, която тя е печелила два пъти, е основано през 1990 година от британското издание за филмова критика TC Candler.

Предишните победители в нея включват носителки на Оскар като Мишел Пфайфър и Марион Котияр, както и модела Джордан Дън.

The Guardian: Антъни Фаучи е най-сексапилният жив мъж BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тръмп заплаши да издаде президентски указ, с който да попречи на Байдън да стане президент

"Той е най-лошият кандидат. Най-тъпият от всички кандидати", каза Тръмп

Затвори