Открийте ни и в

България

НС гледа на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври – до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

публикувано

на

Парламентът ще гледа актуализацията на държавния бюджет днес. Във вторник депутатите приеха на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева, а максималната се покачва до 2000 лева. Минималните пенсии се повишават с 10% от 1 юли, като в тях се вкарва ковид добавката от 60 лв. и стават общо 467 лв.

Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври – до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери взимат и бонус от 60 лв.

Бюджетната комисия в парламента пък одобри субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в сила от 1 юли и ще е валидна до края на годината. Мярката ще струва 150 милиона лева на хазната.

Без никакви дебати депутатите от бюджетна комисия гласуваха на второ четене с 15 гласа “за”, 0 гласа “против” и 7 “въздържали се” увеличение на държавния дълг с 3 млрд. лв. за тази година. Така за тази година таванът на новопоетия дълг се завишава от 7.3 на 10.3 млрд. лв. с актуализацията на бюджета.

Очакваше се тази корекция в бюджета да предизвика силен отпор от опозицията, която вече многократно е отправяла критика по този повод към правителството. Увеличеният дълг бе и сред мотивите за вота на недоверие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА