Открийте ни и в

България

НС реши: До 250 лв. остава компенсацията за бизнеса за скъпия ток

Предложението на ГЕРБ бе компенсаторният механизъм да покрие 75% от разликата между реалната пазарна цена и прогнозната пазарна цена на КЕВР, но бе отхвърлено

публикувано

на

Сн.: БТА

250 лева на МВтч ще е таванът на помощта за бизнеса за високите цени на тока, както беше съобщено в сряда от енергийния министър Александър Николов.

В четвъртък депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за 75% компенсация за небитовите потребители между базовата цена, определена от КЕВР и пазарната такава. “За” гласуваха ГЕРБ, ДПС и Възраждане, против – ИТН, ПП и ДБ, а БСП – “въздържал се”, заедно с 6 народни представители от ПП.

Проектът на решение бе внесен от депутатите от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова. Предложението на ГЕРБ бе компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 г. 

"Мораториумът на ГЕРБ за тока е глупав": Делян Добрев за предложението на партията му

По време на дебата Жечо Станков, определи сметките за тока като “непосилно високи”. Той посочи, че самите търговци на електроенергия също са в ликвидна криза, а някои предприятия дори са отказали да отворят врати през януари. 

Според него в бюджета има средства, които да позволяват подпомагането на небитовите потребители. В началото на февруари ще видите отново ръст на цените, предупреди той. Станков изрази притеснение, че и цената на хляба ще продължи да расте.

Депутатът от ПП Владимир Табутов каза, че правителството трябва да определя размера и времевата рамка на помощта, а не Народното събрание.

В залата се чуха мнения, че високата цена на електроенергията изправя и общините пред невъзможност да плащат сметките си. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Росица Кирова смята, че депутатите трябва да реагират и да подкрепят небитовите потребители. 

“Когато следващия път някой излезе и събере цялото обществено недоволство, поради недалновидна политика, тогава ще бъде много трудно за всички нас да поправяме грешките”, каза тя.

Изказването на Росица Кирилова предизвика реакция от страна на Искрен Митев от ПП. Той призова да не се правят намеци за протести от трибуната на парламента. 

Петър Петров от “Възраждане” смята, че след изтичане на мораториума трябва да се даде сигурност на бизнеса.

От ДПС смятат, че правителството не чува проблемите на бизнеса. 

“Има средства от свръхпечалба в сектора, която може да се насочи за компенсации. Трябва да се премахне въведеният през декември 2021 г. мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде възможност на КЕВР да работи”, каза Рамадан Аталай. 

“Нашето предложение е компенсаторният механизъм да покрие 75% от разликата между реалната пазарна цена и прогнозната пазарна цена на КЕВР. Крайно време е да приемем такъв механизъм, защото за декември месец бизнесът не е получил и една стотинка. Чуваме обещания от страна на кабинета, но досега не сме видели нито един писмен документ, който да гарантира, че ще има каквито и да било компенсации”, заяви от депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено