Открийте ни и в

Коронавирусът

Ню Йорк предлага безплатна доставка на хапчета срещу коронавирус

И двете лекарство намаляват опасността от хоспитализация и смъртен изход

публикувано

на

Град Ню Йорк предлага безплатна доставка по домовете в рамките на деня на хапчета против коронавирус, въпреки че засега количествата са ограничени, съобщи кметът Ерик Адамс на пресконференция в Jacobi Medical Center в Бронкс.

Заявката е достъпна за нюйоркчаните, които имат положителен тест за коронавирус и проявяват слаби до умерени симптоми. Те трябва да имат и рецепта от лекар.

Отговарящите на условията ще получат или Paxlovid, разработен от Pfizer, или молнупиравир на Merck. И двете лекарства са одобрени от FDA – първото за лица над 12 години, а второто – за такива над 18 години.

“Устно приеманите хапчета… вземани в продължение на 5 дни помагат да се спре размножаването на вируса, да се намали количеството му в тялото и да се предотврати влошаване на симптомите” – каза здравният инспектор на Ню Йорк д-р Дейв Чокши на пресконференция.

ЕМА разреши хапчето на Pfizer за лечение на COVID

И двете лекарство намаляват опасността от хоспитализация и смъртен изход, но молнупиравирът се препоръчва от FDA само ако други възможности за лечение са “неналични или клинично неподходящи”.

Хапчетата ще бъдат доставяни чрез компанията Alto Pharmacy, която вече е работила в партньорство с със здравния департамент на града.

Въпреки че кметът Адамс иска да направи хапчетата много достъпни, засега те са дефицитни. Градът разполага с 1,000 курса на лечение с Paxlovid и с 11,000 с молнупиравир.

Все още няма данни колко граждани са направили заявка за лекарствата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено