Открийте ни и в

САЩ

„Ню Йорк Таймс“: Да разшифроваме Робърт Мълър

публикувано

на

След две години на яростни спекулации специалният прокурор Робърт Мълър най-накрая заговори публично за разследването си за руска намеса в изборите през 2016 г. Изявлението му от сряда бе добре обмислено и умерено, той говореше без емоции, почти като робот. Ако за момент сте се разсеяли (кой би могъл да ви обвини), възможно е да сте пропуснали смисъла на посланията, закодиран в предпазливия език на Мълър. Но ако сте слушали внимателно – и това, което каза, и това, което не каза – изявлението му изясни доста неща. По-долу представяме ключовите моменти от изказването на Мълър. Преведени.

След като даде кратък отчет за работата си като специален прокурор в рамките на мандата, предоставен му от бившия главен прокурор Род Розенстайн, Мълър заяви, че екипът му „официално затваря службата на специалния прокурор“ , че той напуска Министерството на правосъдието и че „като оставим настрана тези няколко изречения, важното е, че написаното говори само по себе си“.

Превод:

Приключих с този политически цирк

За да разберете какво съм открил, прочетете доклада. Моля, не ме карайте да свидетелствам.
Мълър внимателно подчерта, че ако екипът му „е бил уверен, че президентът със сигурност не е извършил престъпление, е щял да го каже“.

Превод:

Доста е възможно президентът да е извършил престъпление

Освен това Мълър подчерта, че „съгласно дългогодишната политика на министерството срещу действащ президент не може да се повдига обвинение във федерално престъпление. Това е противоконституционно. Следователно, повдигането на обвинение срещу президента за извършено престъпление за нас не бе вариант, който можехме да обмисляме“, добави той.

Превод:

Не става дума за липса на доказателства

и със сигурност не става дума за „оневиняване“, както твърди Тръмп. Не можехме да повдигнем обвинение, защото не ни бе позволено. Въпреки това подробно обяснихме на Конгреса многото начини, по които е възможно президентът да е възпрепятствал правосъдието.

Мълър отбеляза, че политиката на департамента „изрично позволява разследване на действащ президент, тъй като е важно доказателствата да бъдат събрани, докато хората си спомнят ясно случилото се и документите са налице“.

Превод:

Президентите не остават на власт завинаги. Кой знае как може да послужи тази информация на прокурорите след една-две години?

Той каза, че „конституцията изисква процедура, различна от общия наказателен процес, за официално повдигане на обвинение за извършено престъпление срещу действащ президент“.

Превод:

Нарича се процедура за импийчмънт.

По въпроса с възпрепятстването на правосъдието Мълър каза още: „Когато разследваният пречи на разследването или лъже разследващите, това е сериозен удар по усилията на правителството да установи истината и да потърси отговорност от нарушителите“.

Превод:

Забелязахте ли, че казах „когато“, а не „ако”?

Имало е възпрепятстване

Хитрувам и не искам да кажа кого подозирам във въпрепятстване.

Мълър призна, че когато е дошло време за представяне на доклада, той и главният прокурор Уилям Бар са имали разногласия как точно да стане това. Въпреки това, изтъкна Мълър, „аз със сигурност не поставям под въпрос добросъвестността на главния прокурор при вземането на това решение“.

Превод:

Бар взе лошо решение

но няма директно да критикувам неговото първоначално резюме, което създаде погрешна представа за доклада, защото той направи обществено достояние голяма част от доклада.

Що се отнася до бъдещия развой на събитията, Мълър отправи послание към Конгреса:
„Сега се надявам и очаквам това да е единственият път, когато ще говоря пред вас по този начин. Сам взимам това решение. Никой не ми е казвал дали мога, или трябва да свидетелствам, или още да говоря по този въпрос. Имаше обсъждане на евентуално изслушване в Конгреса. Каквото и да е свидетелстване на хора от службата няма да разкрие повече от доклада ни. Той съдържа нашите разкрития и анализи, както и причините за решенията, които сме взели. Внимателно подбирахме думите и написаното говори само. Докладът – това са моите свидетелски показания. Няма да предоставям пред Конгреса информация, различна от тази, която е вече обществено достояние“.

Превод:

Добре, де, хора, сега ви умолявам: Моля, много ви моля –

не ме карайте да свидетелствам!

Наистина не искам да рискувам да бъда въвлечен в боричканията в Конгреса и случайно да опетня репутацията си на човек, стоящ над политическите игри, като отговоря честно на въпросите. Макар че аз самият очаквам всички честно да отговарят на моите въпроси и стоя тук, правейки изявление, в което се съдържа доста сериозен намек, че Конгресът трябва да започне изслушвания за импийчмънт. Не дай боже, аз, като най-голям експерт по съмнителните деяния на президента, с придобитите с парите на данъкоплатците познания, да навредя на имиджа си, изразявайки откровено мнение за тези деяния, дори залогът да е бъдещето на републиката. Ако не се съобразите с тази молба и ми пратите призовка, очаквайте да избягвам всички трудни въпроси, като ви препращам към доклада ми, който, между другото, трябва да прочетете. И то внимателно.

Мълър благодари на всички, „които са помогнали за провеждането на честно и независимо разследване. Работилите близо две години в службата на специалния прокурор, са хора с изключителна почтеност и нравствени качества“.

Превод:

Това не беше „лов на вещици“ и противно на твърденията на президента, екипът ми не бе групичка „гневни демократи“.

Мълър приключи изявлението си, като подчерта, че „централното твърдение в доклада ни е, че е имало многобройни и систематични опити за намеса в нашите избори. И това твърдение заслужава вниманието на всеки американец“.

Превод:

Това се отнася за теб, Доналд Тръмп. Време е да демонстрираш малко патриотизъм и да защитиш американската демокрация.

САЩ

Кметицата на Дейтън получавала заплахи след коментар за Тръмп

публикувано

на

от

Кметицата на американският град Дейтън, където при масова стрелба бяха убити девет души, каза, че й е назначена денонощна охрана заради изпълнени с омраза послания, получени от нея след словесен сблъсък с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

В. “Дейтън дейли нюз” съобщи, че след посещението си в Дейтън по-рано този месец Тръмп определил като “измама” пресконференцията, дадена от кметицата Нан Уейли и сенатора демократ от щата Охайо Шерод Браун. Уейли отвърна в интервю за телевизия Си Ен Ен, че Тръмп е “грубиян и страхливец”.

Тръмп кацна в Дейтън, посрещнаха го с протести

“Дейтън дейли нюз” заяви, че е прегледал десетки послания по адрес на Уейли, съдържащи оскърбителни слова и обиди. Посланията са накарали градските власти да й назначат полицейска охрана.

Идентифицираха стрелеца от Охайо, убил и сестра си

Продължете по-нататък

САЩ

Задържаха млад мъж за фалшивите бомби в Ню Йорк

публикувано

на

от

Мъж на 26 години беше задържан и обвинен за поставяне на фалшиви бомби в Ню Йорк, предаде Франс прес, цитирайки изявление на полицията.

Лари Грифин, който няма постоянен адрес, е бил обвинен за поставянето на три фалшиви бомби. В петък сутринта Манхатън бе обхванат от тревога в продължение на два часа, след като в метрото бяха открити три подозрителни предмета.

Тенджери евакуираха метростанция в Ню Йорк

В крайна сметка оказа се, че това са просто тенджери под налягане. Две от тях забелязани на метростанция “Фултън стрийт” в час пик, а третият – в квартала Челси. Спирката “Фултън стрийт” беше евакуирана бързо. Движението по две линии на метрото беше спряно, а влаковете, преминаващи покрай тази станция по други линии, не спираха.

Според американските медии Лари Грифин е бивш жител на щата Западна Вирджиния. Местната шерифска служба съобщи, че през последните осем години той е бил арестуван три пъти за различни провинения. Срещу Грифин е издадена заповед за арест, защото не се е явил пред властите, след като е бил освободен под гаранция.

Бомбите в Бостън били в тенджери под налягане + ВИДЕО, СНИМКИ (ОБНОВЕНА)

Не е известно какъв е бил мотивът му да постави тенджерите под налягане на места, където те са предизвикали опасения от атентат. Брат му Джаксън съобщи пред в. “Ню Йорк таймс”, че той имал навика да събира различни предмети и казал, че ги е намерил пред японски ресторант.

Продължете по-нататък

САЩ

Не присъстваш на речта на Тръмп – не получаваш надница

публикувано

на

Работници на петролната компания Шел (Shell) били заставени от ръководството си, да присъстват на реч на Доналд Тръмп или да си вземат неплатен отпуск. Това се случи във вторник в Западна Пенсилвания, където е и основното предприятие на компанията.

Според изпратеното съобщение до синдикатите „присъствието не е задължително“. Тези, които обаче не отидат, трябва да си пуснат отпуск, за който няма да получат надницата си.

135 хил. души искат булеварда пред Тръмп тъуър да се прекръсти на Обама Авеню

„Никакви крясъци, викове, протести или каквато и да е била пропаганда, няма да бъде толерирана на събитието. Вашите началници и ръководители са се съгласили с това “, се казвалов съобщението до работниците.

Те били заплашени, че няма да получат и парите за извънредния си труд. Ако отидат по време на изказването на Тръмп обаче, ще им бъдат начислени допълнителни пари към заплатите.

Темата на събитието, на което Тръмп държал реч била обявена като „Възстановяването на енергийното господство и производство в Америка“. Въпреки това обаче, президентът основно критикувал кандидатите на демократите. Критиките не закъсняха, тъй като посещението му е било финансирано с държавни пари, които той е прахосал в предизборна кампания.

Тръмп: Централната банка, а не търговската война са виновни за трусовете на пазара

Той дори си направи реклама, след като обясни, че Шел ше бъде финансирана с кредит и това никога нямало да стане без него, въпреки, че още президента Обама настоя за това.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама