Открийте ни и в

САЩ

„Ню Йорк Таймс“: Да разшифроваме Робърт Мълър

bgvoice

публикувано

на

След две години на яростни спекулации специалният прокурор Робърт Мълър най-накрая заговори публично за разследването си за руска намеса в изборите през 2016 г. Изявлението му от сряда бе добре обмислено и умерено, той говореше без емоции, почти като робот. Ако за момент сте се разсеяли (кой би могъл да ви обвини), възможно е да сте пропуснали смисъла на посланията, закодиран в предпазливия език на Мълър. Но ако сте слушали внимателно – и това, което каза, и това, което не каза – изявлението му изясни доста неща. По-долу представяме ключовите моменти от изказването на Мълър. Преведени.

След като даде кратък отчет за работата си като специален прокурор в рамките на мандата, предоставен му от бившия главен прокурор Род Розенстайн, Мълър заяви, че екипът му „официално затваря службата на специалния прокурор“ , че той напуска Министерството на правосъдието и че „като оставим настрана тези няколко изречения, важното е, че написаното говори само по себе си“.

Превод:

Приключих с този политически цирк

За да разберете какво съм открил, прочетете доклада. Моля, не ме карайте да свидетелствам.
Мълър внимателно подчерта, че ако екипът му „е бил уверен, че президентът със сигурност не е извършил престъпление, е щял да го каже“.

Превод:

Доста е възможно президентът да е извършил престъпление

Освен това Мълър подчерта, че „съгласно дългогодишната политика на министерството срещу действащ президент не може да се повдига обвинение във федерално престъпление. Това е противоконституционно. Следователно, повдигането на обвинение срещу президента за извършено престъпление за нас не бе вариант, който можехме да обмисляме“, добави той.

Превод:

Не става дума за липса на доказателства

и със сигурност не става дума за „оневиняване“, както твърди Тръмп. Не можехме да повдигнем обвинение, защото не ни бе позволено. Въпреки това подробно обяснихме на Конгреса многото начини, по които е възможно президентът да е възпрепятствал правосъдието.

Мълър отбеляза, че политиката на департамента „изрично позволява разследване на действащ президент, тъй като е важно доказателствата да бъдат събрани, докато хората си спомнят ясно случилото се и документите са налице“.

Превод:

Президентите не остават на власт завинаги. Кой знае как може да послужи тази информация на прокурорите след една-две години?

Той каза, че „конституцията изисква процедура, различна от общия наказателен процес, за официално повдигане на обвинение за извършено престъпление срещу действащ президент“.

Превод:

Нарича се процедура за импийчмънт.

По въпроса с възпрепятстването на правосъдието Мълър каза още: „Когато разследваният пречи на разследването или лъже разследващите, това е сериозен удар по усилията на правителството да установи истината и да потърси отговорност от нарушителите“.

Превод:

Забелязахте ли, че казах „когато“, а не „ако“?

Имало е възпрепятстване

Хитрувам и не искам да кажа кого подозирам във въпрепятстване.

Мълър призна, че когато е дошло време за представяне на доклада, той и главният прокурор Уилям Бар са имали разногласия как точно да стане това. Въпреки това, изтъкна Мълър, „аз със сигурност не поставям под въпрос добросъвестността на главния прокурор при вземането на това решение“.

Превод:

Бар взе лошо решение

но няма директно да критикувам неговото първоначално резюме, което създаде погрешна представа за доклада, защото той направи обществено достояние голяма част от доклада.

Що се отнася до бъдещия развой на събитията, Мълър отправи послание към Конгреса:
„Сега се надявам и очаквам това да е единственият път, когато ще говоря пред вас по този начин. Сам взимам това решение. Никой не ми е казвал дали мога, или трябва да свидетелствам, или още да говоря по този въпрос. Имаше обсъждане на евентуално изслушване в Конгреса. Каквото и да е свидетелстване на хора от службата няма да разкрие повече от доклада ни. Той съдържа нашите разкрития и анализи, както и причините за решенията, които сме взели. Внимателно подбирахме думите и написаното говори само. Докладът – това са моите свидетелски показания. Няма да предоставям пред Конгреса информация, различна от тази, която е вече обществено достояние“.

Превод:

Добре, де, хора, сега ви умолявам: Моля, много ви моля –

не ме карайте да свидетелствам!

Наистина не искам да рискувам да бъда въвлечен в боричканията в Конгреса и случайно да опетня репутацията си на човек, стоящ над политическите игри, като отговоря честно на въпросите. Макар че аз самият очаквам всички честно да отговарят на моите въпроси и стоя тук, правейки изявление, в което се съдържа доста сериозен намек, че Конгресът трябва да започне изслушвания за импийчмънт. Не дай боже, аз, като най-голям експерт по съмнителните деяния на президента, с придобитите с парите на данъкоплатците познания, да навредя на имиджа си, изразявайки откровено мнение за тези деяния, дори залогът да е бъдещето на републиката. Ако не се съобразите с тази молба и ми пратите призовка, очаквайте да избягвам всички трудни въпроси, като ви препращам към доклада ми, който, между другото, трябва да прочетете. И то внимателно.

Мълър благодари на всички, „които са помогнали за провеждането на честно и независимо разследване. Работилите близо две години в службата на специалния прокурор, са хора с изключителна почтеност и нравствени качества“.

Превод:

Това не беше „лов на вещици“ и противно на твърденията на президента, екипът ми не бе групичка „гневни демократи“.

Мълър приключи изявлението си, като подчерта, че „централното твърдение в доклада ни е, че е имало многобройни и систематични опити за намеса в нашите избори. И това твърдение заслужава вниманието на всеки американец“.

Превод:

Това се отнася за теб, Доналд Тръмп. Време е да демонстрираш малко патриотизъм и да защитиш американската демокрация.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

Преподавателка по право разгневи Мелания Тръмп – пошегува се с името на сина й Барън

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Мелания Тръмп се разгневи на преподавателка по право, която се пошегува с името на сина й Барън при изслушванията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Конгреса.

Обикновено сдържаната първа дама реагира остро, след като Памела Карлан, професор в Станфордския университет, направи сравнение в подкрепа на своята теза, че американската конституция не дава на президента правомощия на абсолютен монарх.

„Доналд Тръмп може да кръсти сина си Барън (от английски „барон“), но не може да го направи барон“, даде пример тя при изслушванията в правната комисия към Камарата на представителите.

Мелания Тръмп бързо реагира гневно в Туитър, като заяви, че Карлан „трябва да се срамува“ от своите „очевидно пристрастни политически“ действия и че е „използвала дете“ за целта.

„Едно малко дете заслужава личният му живот да бъде уважаван и да бъде държано встрани от политиката“, заяви още първата дама.

13-годишният Барън е третият син на Доналд Тръмп, но единственото дете на Мелания.

Републиканците в Конгреса също разкритикуваха университетската преподавателка.

„Да атакувате Барън Тръмп, един непълнолетен, не придава правдоподобност на вашите аргументи, а ви придава зъл вид“, заяви по адрес на Памела Карлан конгресменът от Флорида Мат Гец. Той освен това припомни, че тя е правила политически дарения за демократи.

Видимо съжаляваща, Памела Карлан побърза да се извини, че е намесила президентския син в изслушването за импийчмънт на баща му.

„Сгреших. Бих искала президентът да се извини за нещата, които е направил и които са лоши, но съжалявам, че използвах тези думи“, заяви тя.

Подобно на двама други университетски преподаватели, поканени от демократите в правната комисия към долната камара на Конгреса, Памела Карлан каза, че разследването за импийчмънт срещу Тръмп е оправдано.

„Въвличането на чуждестранно правителство в нашия изборен процес е изключително тежка злоупотреба с власт, защото отслабва демокрацията“, аргументира се тя, визирайки искането, отправено от американския президент към Украйна да разследва неговия потенциален съперник демократ на изборите догодина Джо Байдън.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Прокурорите, разследващи Руди Джулиани, се срещнаха с шефа Нафтогаз – Украйна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Федералните прокурори, разследващи бизнес сделки на Руди Джулиани, личния адвокат на президента Доналд Тръмп, са провели среща с ръководителя на украинската държавна газова компания Нафтогаз Андрий Коболев.

Коболев се е срещнал доброволно със сътрудници на американската прокуратура, съобщи неговият адвокат. Той не уточни кога и къде е бил разпитан неговият клиент.

Източник, запознат със случая съобщи, че срещата е била в Лондон.

Федерални прокурори в Ню Йорк разследват бизнес делата на Руди Джулиани, включително дали се е регистрирал като чуждестранен агент.

Родените в Съветския съюз съдружници на личния адвокат на Тръмп, Лев Парнас и Игор Фруман, бяха арестувани на летище край Вашингтон на 9 октомври, докато се качвали на борда на самолет за Европа с еднопосочни билети. Впоследствие американската федерална прокуратура повдигна на двамата обвинения в заговор, правене на лъжливи изявления и фалшифициране на документи.

Федерални прокурори разследват връзки на Джулиани с украински енергийни проекти

Според обвинителния акт Парнас и Фруман са били ключови фигури в усилията на Джулиани тази година да накара украинското правителство да разследва потенциалния съперник на Тръмп на президентските избори в САЩ догодина от демократите Джо Байдън и сина му Хънтър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Военен уби двама души в американската военна база Пърл Харбър и се самоуби

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Военен моряк уби двама души и рани ощеедин при стрелба в корабостроителницата към американската военноморска база Пърл Харбър. След това стрелецът се е самоубил, обяви адмирал Робърт Чадуик.

Двамата убити и раненият, който е в стабилно състояние, са цивилни служители на министерството на отбраната.

Засега няма повече подробности за инцидента във военноморската база, която е знаково място в историята на Съединените щати.

Базата, която се формира след сливането на историческата военноморска база Пърл Харбър и военновъздушната Хикам беше поставена в режим на извънредно положение за около два часа.

Стрелбата стана три дни преди отбелязването на годишнината от атаката срещу Пърл Харбър. На 7 декември 1941 г.  Япония изненадващо напада американската военноморска база на Хавайските острови, което вкарва Съединените щати във Втората световна война.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada