Открийте ни и в

САЩ

„Ню Йорк Таймс“: Да разшифроваме Робърт Мълър

публикувано

на

След две години на яростни спекулации специалният прокурор Робърт Мълър най-накрая заговори публично за разследването си за руска намеса в изборите през 2016 г. Изявлението му от сряда бе добре обмислено и умерено, той говореше без емоции, почти като робот. Ако за момент сте се разсеяли (кой би могъл да ви обвини), възможно е да сте пропуснали смисъла на посланията, закодиран в предпазливия език на Мълър. Но ако сте слушали внимателно – и това, което каза, и това, което не каза – изявлението му изясни доста неща. По-долу представяме ключовите моменти от изказването на Мълър. Преведени.

След като даде кратък отчет за работата си като специален прокурор в рамките на мандата, предоставен му от бившия главен прокурор Род Розенстайн, Мълър заяви, че екипът му „официално затваря службата на специалния прокурор“ , че той напуска Министерството на правосъдието и че „като оставим настрана тези няколко изречения, важното е, че написаното говори само по себе си“.

Превод:

Приключих с този политически цирк

За да разберете какво съм открил, прочетете доклада. Моля, не ме карайте да свидетелствам.
Мълър внимателно подчерта, че ако екипът му „е бил уверен, че президентът със сигурност не е извършил престъпление, е щял да го каже“.

Превод:

Доста е възможно президентът да е извършил престъпление

Освен това Мълър подчерта, че „съгласно дългогодишната политика на министерството срещу действащ президент не може да се повдига обвинение във федерално престъпление. Това е противоконституционно. Следователно, повдигането на обвинение срещу президента за извършено престъпление за нас не бе вариант, който можехме да обмисляме“, добави той.

Превод:

Не става дума за липса на доказателства

и със сигурност не става дума за „оневиняване“, както твърди Тръмп. Не можехме да повдигнем обвинение, защото не ни бе позволено. Въпреки това подробно обяснихме на Конгреса многото начини, по които е възможно президентът да е възпрепятствал правосъдието.

Мълър отбеляза, че политиката на департамента „изрично позволява разследване на действащ президент, тъй като е важно доказателствата да бъдат събрани, докато хората си спомнят ясно случилото се и документите са налице“.

Превод:

Президентите не остават на власт завинаги. Кой знае как може да послужи тази информация на прокурорите след една-две години?

Той каза, че „конституцията изисква процедура, различна от общия наказателен процес, за официално повдигане на обвинение за извършено престъпление срещу действащ президент“.

Превод:

Нарича се процедура за импийчмънт.

По въпроса с възпрепятстването на правосъдието Мълър каза още: „Когато разследваният пречи на разследването или лъже разследващите, това е сериозен удар по усилията на правителството да установи истината и да потърси отговорност от нарушителите“.

Превод:

Забелязахте ли, че казах „когато“, а не „ако“?

Имало е възпрепятстване

Хитрувам и не искам да кажа кого подозирам във въпрепятстване.

Мълър призна, че когато е дошло време за представяне на доклада, той и главният прокурор Уилям Бар са имали разногласия как точно да стане това. Въпреки това, изтъкна Мълър, „аз със сигурност не поставям под въпрос добросъвестността на главния прокурор при вземането на това решение“.

Превод:

Бар взе лошо решение

но няма директно да критикувам неговото първоначално резюме, което създаде погрешна представа за доклада, защото той направи обществено достояние голяма част от доклада.

Що се отнася до бъдещия развой на събитията, Мълър отправи послание към Конгреса:
„Сега се надявам и очаквам това да е единственият път, когато ще говоря пред вас по този начин. Сам взимам това решение. Никой не ми е казвал дали мога, или трябва да свидетелствам, или още да говоря по този въпрос. Имаше обсъждане на евентуално изслушване в Конгреса. Каквото и да е свидетелстване на хора от службата няма да разкрие повече от доклада ни. Той съдържа нашите разкрития и анализи, както и причините за решенията, които сме взели. Внимателно подбирахме думите и написаното говори само. Докладът – това са моите свидетелски показания. Няма да предоставям пред Конгреса информация, различна от тази, която е вече обществено достояние“.

Превод:

Добре, де, хора, сега ви умолявам: Моля, много ви моля –

не ме карайте да свидетелствам!

Наистина не искам да рискувам да бъда въвлечен в боричканията в Конгреса и случайно да опетня репутацията си на човек, стоящ над политическите игри, като отговоря честно на въпросите. Макар че аз самият очаквам всички честно да отговарят на моите въпроси и стоя тук, правейки изявление, в което се съдържа доста сериозен намек, че Конгресът трябва да започне изслушвания за импийчмънт. Не дай боже, аз, като най-голям експерт по съмнителните деяния на президента, с придобитите с парите на данъкоплатците познания, да навредя на имиджа си, изразявайки откровено мнение за тези деяния, дори залогът да е бъдещето на републиката. Ако не се съобразите с тази молба и ми пратите призовка, очаквайте да избягвам всички трудни въпроси, като ви препращам към доклада ми, който, между другото, трябва да прочетете. И то внимателно.

Мълър благодари на всички, „които са помогнали за провеждането на честно и независимо разследване. Работилите близо две години в службата на специалния прокурор, са хора с изключителна почтеност и нравствени качества“.

Превод:

Това не беше „лов на вещици“ и противно на твърденията на президента, екипът ми не бе групичка „гневни демократи“.

Мълър приключи изявлението си, като подчерта, че „централното твърдение в доклада ни е, че е имало многобройни и систематични опити за намеса в нашите избори. И това твърдение заслужава вниманието на всеки американец“.

Превод:

Това се отнася за теб, Доналд Тръмп. Време е да демонстрираш малко патриотизъм и да защитиш американската демокрация.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Вдовицата на МакКейн подкрепи Байдън за президент: Само той олицетворява нашите цености

„Джо и аз не винаги сме съгласни по пробемите и знам, че той и Джон със сигурност имаха страстни спорове, но той е добър и честен мъж. Той ще ни води с достойнство“, написа тя в туитър.

публикувано

на

Виж цялата статия

Вдовицата на покойния сенатор-републиканец Джон МакКейн – Синди, подкрепи Джо Байдън в надпреварата за Белия дом. Това е поразителна критика към Доналд Тръмп от вдовицата на кандидат-президента на републиканците от 2008 г.

Джон МакКейн и членове на неговото семейства бях изтъкнати опоненти на президента Доналд Тръмп. Но досега никой от тях не е подкрепял публично политически противник на Тръмп.

„Моят съпруг Джон МакКейн имаше едно верою: родината на първо място. Да, ние сме републиканци, но сме преди всичко американци. В тази надпревара има само един кандидат, който олицетворява нашите ценности като нация и това е Джо Байдън“, напис в туитър МакКейн.

Дъщерята на Маккейн: "Америка на Джон Маккейн няма нужда да бъде правена велика отново" (СНИМКИ, ВИДЕО)

„Джо и аз не винаги сме на едно мнение по пробемите и знам, че той и Джон със сигурност имаха страстни спорове, но той е добър и честен мъж. Той ще ни води с достойнство“, добави тя.

Джон МакКейн беше един от малкото критици на Тръмп сред републиканците. След като отправи критики към Тръмп за антиимигрантската му реторика президентът се изказа пренебрежително за военното минало на сенатора с думите, че „предпочита хора, които не са били залавяни“. Съгласно партийната дисциплина МакКейн изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация, но през октомври 2016 г. оттегли подкрепата си във връзка с публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал жени за гениталиите. След това Джон МакКейн редовно критикуваше настоящия обитател на Белия дом.

Сенаторът почина от мозъчен тумор на 25 август 2018 г. – дни преди да навърши 82 години. Тръмп не беше поканен на погребението му, на което речи произнесоха бившите президенти Барак Обама и Джордж У. Буш.

Белият дом поискал Япония да скрие от Тръмп кораба "Джон Маккейн"

Подкрепата на Синди МакКейн за Байдън може да му помогне сред тези републиканци, които не подкрепят Тръмп, но им е трудно за гласуват за демократ. Това може да се окаже особено решаващо в Аризона, чийто сенатор беше МакКейн и където тази година се очертава да бъде оспорвана надпреварата между Тръмп и Байдън. Щатът традиционно гласува за републиканците, но тази година проучванията дават преднина на бившия вицепрезидент.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА: Кой ще стане президент?

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Очаровани от жеста: Тръмп „симпатично“ се обадил на скандинавските депутати, номинирали го за Нобелова награда

Анализатори не смятат, че Тръмп има шансове да спечели Нобелова награда за мир.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Президентът Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с двама скандинавски депутати, за да им благодари, че са предложили кандидатурата му за Нобелова награда за мир за 2021 г., предаде Франс прес. Новината съобщиха двамата парламентаристи.

Норвежкият депутат от популистката десница Кристиан Тюбринг-Геде каза, че Тръмп му се е обадил вчера. „Той просто искаше да ми благодари за номинацията. Бях изненадан. Това беше нещо много положително от негова страна. Не мисля, че всеки би направил същото. Той е много симпатичен“, каза норвежкият депутат, без да навлиза в подробности за разговора между двамата.

Шведският християндемократ Магнус Йохансон разказа, че отивал на езда, когато Тръмп му се обадил и му благодарил за номинацията. „Поговорихме си добре за мира в Близкия изток и на Балканите. Пожелавам на президента успех в процесите за постигане на мир“, написа в социалните мрежи депутатът и добави снимка на усмихнатия Тръмп, който говори по телефона.

Двамата парламентаристи обявиха в началото на септември, че предлагат Тръмп за наградата. Първият го номинира за заради ролята му в нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, а вторият заради усилията му за сближаване на Сърбия и Косово.

Анализатори не смятат, че милиардерът има шансове да спечели наградата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Министърът на здравеопазването на САЩ: В Илинойс децата трябва да учат присъствено

„Илинойс и Чикаго се подобряват:казва министърът на здравеопазването в САЩ.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Министърът на здравеопазването на САЩ, който контролира FDA, CDC и голяма част от реакцията за COVID на федерално ниво, казва че деца в Илинойс трябва да учат в клас, а не от вкъщи.

„Илинойс, Чикаго се подобряват в смисъл, че броят на случаите намалява и процентът напозитивните случаи намалява“, каза министърът на здравеопазването и хуманитарните услуги Алекс Азар.

Но губернаторът Джей Би Прицкър не е съгласен, казвайки, „ако имаше национална стратегия за справяне с широкото разпространение на този смъртоносен вирус, можеше да има шанс за повсеместно присъствено обучение, но вместо това президентът съзнателно омаловажи вируса“

Въпреки че Илинойс надминава 5-милиона тестове за COVID, Прицкър казва, че е твърде рано да се облекчат ограниченията. „Отговорът е, че вирусът все още е тук“, казва губернаторът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в доклад, импийчмънт, Мълър, Ню Йорк таймс, оневиняване, превод
Мълър даде зелена светлина за импийчмънт

Eнигматичният специален прокурор и бивш шеф на ФБР Робърт Мълър проговори за първи път публично през последните 2 години, докато...

Затвори