Открийте ни и в

Лайфстайл

Някои сексуални практики заплашват със заразяване с опасна бактерия

Заразяване може да настъпи и при контакт с болни домашни или селскостопански животни

публикувано

на

Служители от университета в Оклахома и университета в Копенхаген са уверени, че бактерията Campylobacter, която причинява диария, може да се предава по полов път.

Campylobacter е често срещан причинител на стомашно-чревни инфекции. По правило инфекцията се проявява с диария, но при отслабена имунна система могат да се развият по-тежки състояния.

Обикновено инфекцията възниква поради консумацията на лошо пържено или варено птиче месо. Заразяването е възможно и чрез непастьоризирано мляко или вода, замърсени с изпражнения на заразени животни. Заразяване може да настъпи и при контакт с болни домашни или селскостопански животни.

Но сега учените говорят за нов начин на заразяване – полов. Направено е сравнение на данните за честотата на хранителни инфекции сред повече от 4000 сексуално активни гей мъже. Те са сравнени с контролна група от приблизително 26 000 членове на общата популация.

Оказва се, че при мъжете от първата група рискът от инфекция е 14 пъти по-висок, отколкото при мъжете от контролната група.

Учените подчертават, че въпреки че изследването е фокусирано върху гей мъже, констатациите са подходящи за всеки, който включва анален-орален контакт в сексуалната си практика.

Ако кампилобактериите попаднат в правото черво по време на анален секс, се развива проктоколит – възпаление на правото и части от дебелото черво.

При ХИВ позитивни пациенти боледуванията могат да бъдат по-чести, по-тежки и по-продължителни. При тях се срещат и инфекции с резистентни на антибиотици бактерии.

Симптомите на кампилобактериоза са описани през 1886 г. при кърмачета от Теодор Ешерих. Тези инфекции са били наричани летни оплаквания. Кампилобактер е изолиран за пръв път от сър Джон Макфейдиан от Кралския ветеринарен колеж в Лондон през 1906 г. Родът е дефиниран допълнително през 1963 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено