Открийте ни и в

Войната в Украйна

Няма непосредствена опасност за Запорожката АЕЦ

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от цялото електричество в Украйна

публикувано

на

Украйна: Руснаците ползват Запорожката АЕЦ като крепост, служителите й са заложници

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не вижда непосредствена заплаха за ядрената безопасност след обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие, Украйна, предаде ДПА.

“Въз основа на информацията, предоставена от Украйна, експертите на МААЕ прецениха, че няма непосредствена заплаха за ядрената безопасност в резултат на инцидента от събота”, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Той каза, че украинските власти са информирали МААЕ, че има щети, но нивото на измерената радиация е все още в рамките на нормалното.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

Съединените щати във вторник призоваха Русия да върне на Украйна пълния контрол върху централата и Вашингтон възнамерява да работи по този въпрос с МААЕ, съобщи прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг с журналисти във вторник.

Тя заяви, че американската страна “продължава да следи отблизо ситуацията” в централата и че Министерството на енергетиката на САЩ и Националната администрация за ядрена сигурност смятат, че “данните от сензорите за радиация продължават да постъпват”.

“За щастие не сме забелязали признаци на повишени или необичайни нива на радиация”, добави Жан-Пиер,”Воденето на бойни действия в близост до атомна електроцентрала е опасно”, заяви говорителката на американската администрация. “Продължаваме да призоваваме Русия да прекрати всички военни операции в украинските ядрени съоръжения или в близост до тях и да върне пълния контрол върху тях на Украйна. Ще продължим да подкрепяме усилията на МААЕ да изпълни мандата си за технически гаранции, за да помогне на Украйна да обезопаси ядрените си съоръжения.”

Българската криптокралица Ружа Игнатова завлякла и Ел Чапо?

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от цялото електричество в Украйна. Тя е с капацитет от около 6000 MW и се състои от шест енергийни блока. От 1996 г. Запорожката АЕЦ е отделно подразделение на националната компания за производство на ядрена енергия “Енергоатом”, която се контролира от Украйна. Обектът е превзет от руските сили през март тази година. В момента Запорожката АЕЦ работи със 70% от пълния си капацитет, тъй като освободената територия на Запорожка област има свръхпредлагане на произведена електроенергия. Има планове за бъдещи доставки в Крим.

Осъден на смърт затворник е избрал да бъде „застрелян“ на екзекуцията си с пушка

Украинските въоръжени сили многократно са атакували Запорожката атомна електроцентрала. Гражданско-военната администрация на Енергодар съобщи, че осколките от ракетата, изстреляна в неделя вечерта, са паднали на не повече от 400 метра от действащия блок за производство на електроенергия. Най-малко един човек е загинал в резултат на обстрела в Енерходар. Всички избухнали пожари бяха бързо потушени, а също така имаше съобщения за проблеми с водоснабдяването поради повреда на водоизточника.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, говорейки на конференция на страните членки на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, заяви, че делегация на агенцията е готова да посети Запорожската АЕЦ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено