Открийте ни и в

Бизнес в САЩ

Обвинена в измамa криптокомпания на бивш български депутат доби дял от американска банка

Nexo работел на американския пазар без нужните разрешения

публикувано

на

Обвинена в измами криптокомпания на бивш български депутат доби дял от американска банка

Създадената от българи компания за криптокредитиране Nexo придоби дял във федерално регулирана банка в САЩ, проправяйки пътя на компанията да предлага банкови услуги в Америка като лицензирана институция.

Сделката за част от Summit National Bank ще позволи на компанията да предлага на институционалните си клиенти и тези на дребно в САЩ услуги, които включват банкови сметки, обезпечени с активи заеми, картови програми и др., става ясно от прессъобщение.

Nexo отказа да разкрие размера на дела си в Summit National Bank. Сделката също ще помогне на компанията да разшири присъствието си в САЩ.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

„Вече имаме стабилно предложение по отношение на нашите крипто обезпечени заеми, но винаги искаме да имаме повече от една опция за предоставяне на определена услуга“, каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo, пред CNBC.

Summit National Bank води началото си от 1984 г. в Уайоминг, където първоначално е регистрирана като Hulett National Bank. По-късно банката открива офиси в Айдахо и Монтана. Според нейния уебсайт основното кредитиране на Summit National Bank е в „търговия, селско стопанство, недвижими имоти, ипотеки и строителство“.

Обвинена в измами криптокомпания на бивш български депутат доби дял от американска банка

Новината дойде само ден, след като Nexo беше

засегнат от съдебни дела

от осем американски щата за предполагаеми нарушения. Причината за действията им e продукт, за който се оказва, че носи лихви на клиентите и на практика изпълнява ролята на ценни книжа, но въпреки това не е бил регистриран като такъв. Според обвиненията Nexo е подвела инвеститорите да повярват, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Обвинения срещу Nexo са повдигнати в щатите Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт. Щатските регулатори твърдят, че компанията не е предоставила на клиентите си необходимата информация за продуктите си и така те не могат да направят обективен избор.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс отбеляза в изявление, че по-рано е предупредила Nexo да се регистрира като брокер или дилър на ценни книжа и стоки, но тя не го е направила. Службата не разкрива кога е предоставила тези предупреждения. „Платформите за криптовалута не са изключителни; те трябва да се регистрират, за да работят точно като други инвестиционни платформи“, настоя Джеймс.

Nexo наруши закона

и доверието на инвеститорите, като лъжливо заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа“, коментира още главният прокурор, добавяйки, че е завела иск срещу компанията и настоява за „отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo“.

Регулаторите визират продукта „Earn Interest Product“, който предлага лихва от 36%. От компанията посочват, че не рекламират високия процент, а за по-голямата част от останалите активи на платформата той е едноцифрен.

Българската криптокралица Ружа Игнатова завлякла и Ел Чапо?

Отделно Калифорнийският отдел за финансова защита и иновации издаде заповед за прекратяване и отказ срещу крипто лихвоносните сметки на Nexo, според документ, публикуван от щата.

В писмото за прекратяване и отказ от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации се твърди, че Nexo е предлагал и продавал „неквалифицирани ценни книжа“ чрез своята програма за крипто лихвени сметки. Според посочената в документа информация към 31 юли 2022 г. над 93 хиляди жители на щата имат активни „гъвкави или срочни сметки“ на въпросния „Earn Interest Product“, като общо притежават

инвестиции от над 800 милиона долара

В коментар за Investor.bg от Nexo уточниха, че продуктът, чрез който клиенти печелят лихва върху активите си, не се предлага в Ню Йорк, още преди регулаторът да поиска спирането му през октомври 2021 г. Все още активни към тази дата акаунти от Ню Йорк с баланси под 1000 долара обаче станаха повод за първото писмо. След комуникация с регулатора Nexo поетапно затвори профилите на всички нюйоркски клиенти, които изтеглиха наличните си активи, посочват от компанията.

„Nexo винаги е бил посветен на управлението на устойчив и съвместим бизнес и приветства, дори проактивно търси, регулаторна яснота“, коментира от своя страна Nexo в изявление по случая пред TechCrunch.

Компанията „се ангажира да намери ясен път напред за регулираното предоставяне на продукти и услуги в САЩ, в идеалния случай на федерално ниво.“

Освен това Nexo се опита да се разграничи от други играчи, които са изпаднали във финансови затруднения, като каза, че „не е участвала в необезпечени заеми, не е имала експозиция към LUNA/UST, не е трябвало да бъде спасявана или е трябвало да прибягва до каквито и да било ограничения за теглене“.

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple.

 

Кои са Nexo?

 

Nexo e основана през 2018 г. от бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев, съоснователят на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ Коста Кънчев и Георги Шулев – син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева. В момента Георги Шулев не е в управлението, а трети съдружник е Калин Методиев. Компанията е базирана в Цуг, Швейцария.

Тримата яхват гребена на вълната на криптовалутите и създават компания, която на практика извършва дейности, характерни за традиционните банки, каквото е например отпускането на кредити. Въпреки това – както често става с иновативните технологии – и тази изпреварва регулациите и по смисъла на актуалното законодателство Nexo не е банка.

По данни на самата компания в момента тя управлява активи на стойност повече от 13 млрд. долара, а от основаването си преди три години е обработила транзакции за над 50 млрд. долара. От продуктите й досега са се възползвали над 2.5 милиона потребители от цял свят.

В Nexo работят над 300 българи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено