Открийте ни и в

България

Обвиненият за милиони в чували от “Хемус” вече е в прокуратурата

Какво ли ще разкаже на разследващите?

публикувано

на

Обвиняемият по аферата за АМ “Хемус” Борислав Колев беше доведен на разпит в Софийската градска прокуратура.

По-рано неговият брат заяви, че Колев иска да даде важна за разследването информация на вътрешния министър и на главният прокурор. По думите му всеки може да си направи сам извода къде са отишли 53 милиона лева и за какво влияние става дума.

“В качеството си на главен прокурор не мога да извършвам действия по конкретни досъдебни производства. Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му. Но аз в качеството си на главен прокурор не мога да направя нищо друго, освен да присъствам по време на разпита. Вече дали ще бъде разпитан пред съдия обвиняемият е преценка на конкретните наблюдаващи прокурори”, обясни пред журналисти Иван Гешев.

Той припомни, че от служители на МВР е било искано да не бъде протестирана мярката му „задържане под стража“ пред Апелативния съд.

„Ако това се беше случило, той нямаше да бъде задържан под стража. Ако беше изпълнено искането да му се разреши да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие. И може би, ако всичко това се беше случило и ако обвиняемият днес съдейства на правосъдието, всичко това, което беше направено вероятно от служители на МВР, би провалило разследването. Искам да кажа за пореден път, че споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда – тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него”, поясни още главният прокурор.

“Ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата“, категоричен бе Иван Гешев.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено