Открийте ни и в

САЩ

Обвинения за тормоз в българското училище в Сейнт Луис

Big Brother в класната стая и притесненията на една майка, че детето й е третирано различно

публикувано

на

Старата позиция на камерата е показана със стрелки на горната снимка. Майката на детето твърди, че тя е била насочена така, че да снима само сина й. След подадения сигнал камерата е преместена на друго място и сега снима целия клас (на долната снимка)

Обвинения за дискриминация, лошо отношение и психически тормоз върху българче в нашето училище в Сейнт Луис, Мисури. Майката на 8-годишно момченце Василики Грамматопулу се оплака в редакцията на BG VOICE и твърди, че една от учителките в неделното училище „Български език“ в Сейнт Луиз, Мисури, се отнася с особена неприязън към сина й, която според майката може и да е подтикната от смесения му произход. Детето е от смесен брак между българка и грък.

Оплакването, което вече е получено в Консулството на Р България в Чикаго, както и в Министерство на образованието и науката и Службата за закрила на детето в Мисури, разказва за случаи, в които, по думите на майката, учителката не дава на детето да пие вода, а вместо това е наказван да стои прав в ъгъла.

„Един ден моят син ми се оплака, че учителката му крещяла, защото пиел много вода. Децата имат бутилки с вода, които стоят на етажерка, на разстояние от тях. Моят син казал на учителката, че е много жаден, а тя, вместо да му разреши да пие вода, го наказала да стои дълго време прав в ъгъла на стаята“, разказва потресената майка. Тя предполага, че това, което може би е подразнило учителката, е, че на моменти детето „шава“ на стола. Това се дължи на заболяване, изразяващо се в болка в кръста при продължителен седеж и стоеж, както и периодично появяваща се болка в долната част на крака, дължаща се на плоскостъпие. Василики предостави на редакцията ни и медицински документи, потвърждаващи състоянието на малчугана. Тя разказа, че на моменти синът й изпитва дискомфорт, докато седи на стола. Заради болката му се налагало да пие лекарства, които предизвиквали жажда. Състоянието на детето обаче не трогнало преподавателката.

„Опитах се да разговарям с учителката, като исках да й обясня, че моят син взима много лекарства, някои от които предизвикват жажда.

Учителката започна да крещи истерично,

говореше несвързани думи и това, което успях да разбера само, беше, че „това не е нейна работа“, разказва майката. Крясъците огласили цялото училище и стигнали до ушите на детето, което по това време било в класната стая. „Синът ми се уплаши и се опита да избяга навън, но учителката му забрани да излиза от стаята. Директорката Катя Вълкова стоеше в салона и дойде само за да затвори вратата, за да не се чува много“, спомня си още майката. „Тя ми каза – ами ако не ви харесва, не идвайте на българско училище.“

Майката споделя също, че г-жа Дионисиева не притежава педагогическо образование. Във визитката й в уебстраницата на училището е посочено, че тя има полувисше медицинско образование. В школото се занимава с преподавателска дейност на подготвителни групи и ученици от първи и втори клас.

„От този ден нататък моят син бе подложен на тормоз от тази учителка. На следващия учебен ден тя не му разрешила да пие вода. При някакво пререкание с децата тя му казала, че „за всичко ще бъде виновен само той“. Всеки път детето ми се оплаква, че учителката му крещи и го третира лошо, за разлика от другите деца“, разказва още Граммотопулу. Постепенно другите ученици започнали да странят от него. Граммотопулу решила да отнесе въпроса до ръководството на школото, но не срещнала ни най-малка съпричастност.

„Синът ми учи там от четири години, досега сме нямали проблеми с други учители“, казва г-жа Граммотопулу. Според нея това, че е конфронтирала преподавателката Анелия Дионисиева, директно е довело до дори още по-сериозни последици за детето като това, че единствено в стаята, в която учи той, е инсталирана

камера за наблюдение, насочена изцяло към неговия чин.

Ситуацията се влошила още повече – директорката Катя Вълкова издала заповед, която гласяла, че всички деца, които не слушат, ще бъдат изключени.

В училище „Български език“ в Сейнт Луиз учат общо 26 българчета, За да се инсталира въпросната камера, всички родители от класа на детето на Грамматопулу са подписали разрешително, че се съгласяват с това. Въпросът е дали един спор между възрастни обосновава стреса от това, че учениците са под непрестанно наблюдение? „Другите деца се подиграват на сина ми, че камерата го следи“, казва Граммотопулу. Според нея дори детето й да е било непослушно, не заслужава различно отношение от това, което получават другите деца.

Директорката Катя Вълкова отказа коментар

по случая за момента, но заяви, че съдейства на МОН и консулството ни в Чикаго, както и че се надява проблемът да бъде разрешен скоро. „Искаме да се запознаем с медицинските нужди на вашето дете, за да можем адекватно да ги посрещнем“, пише г-жа Вълкова в мейл до майката Грамматопулу, след като научава, че тя е изпратила сигнал до медии и институции. Директорката препоръчва индивидуално обучение за момчето. То обаче няма заболяване, което да му пречи да посещава редовни класове.

Директорът на българското училище в Сейнт Луис Катя Иванова не коментира обвиненията пред медиите

„Запознат съм със случая и в момента се водят разговори и с двете страни по него. Надявам се ние да се явим като медиатори“, заяви за BG VOICE генералният ни консул в Чикаго г-н Иван Анчев. „Училището е от голяма обществена значимост, то съществува от 10 години и никога не е имало проблеми в него“.

Едно от предложенията на директорката Катя Вълкова, получено в имейл до г-жа Граммотопулу, е детето да бъде обучавано в отделна стая, самостоятелно, с учител, с присъствието на родител. Дали това е възможно и как ще се развие скандалът, предстои да се изясни след най-малко две до три седмици. През това време родителите са обезпокоени, че проблемът изостря напрежението, а директорката Катя Вълкова се притеснява, че може да загуби учителката Анелия Дионисиева.

„Не бих искал да видя нито едно българско училище или църква затворени. Това са места, които пазят българщината“, каза Иван Анчев.

По последна информация, с която разполагаме, камерата за наблюдение е сменила позицията си към по-широк ъгъл, който да обхваща цялата класна стая. Това, по думите на г-жа Грамматопулу, се е случило дни след оплакването й до българските институции.

BG VOICE научи, че от Министерството на образованието са дали картбланш на Вълкова да изключи детето от училището, ако не спазва правилата, но тя не го е направила засега.

„С голяма болка ви разказвам всичко това. Аз се опитвам да градя любов към България, но впечатлението, което моето дете си създава, е различно“, завършва разочарованата майка.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Тръмп притиска губернатора на Джорджия да отмени изборните резултати в щата

Тръмп искал от Кемп да свика специална комисия на щатския конгрес, която да отмени резултатите от изборите и да ги обърне в негова полза

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отиващият си президент Доналд Тръмп притиска губернатора на Джорджия Брайън Кемп да свика специална комисия на щатския конгрес, която да отмени резултатите от изборите и да ги обърне в негова полза.

Тръмп е поискал от Кемп и да разпореди одит на подписите, положени под бюлетините.

Губернаторът на Джорджия обаче обяснил, че няма подобни правомощия и отхвърлил искането, твърди източник на CNN.

Съдът поряза Тръмп в още три щата, в които оспорва резултатите от изборите

От Белия дом отказаха коментар по случая.

Говорителят на Кемп обаче потвърди, че е имало разговор между него и Тръмп. Той обаче не посочи точни цитати, освен, че все още действащия президент е изказа съболезнования за смъртта на служител на губернатора.

Тръмп и хората му заведоха нов иск в Джорджия в петък следобед, с който също оспорваха резултатите от изборите и искаха ново преброяване.

В този последен иск се твърди, че избирателният кодекс на държавата е бил „пренебрегнат, изоставен, игнориран, променен и нарушен“, като по този начин са били регистрирани „много незаконни гласове“.

CNN: Тръмп изригнал след думите на Бар, че няма данни за изборни измами

Предизборният щаб подчерта, че новото дело в Джорджия ще включва клетвени показания на десетки жители на щата, които показват, че при изборите са били извършени измами.

Щатските власти вече са заявявали, че не са открили доказателства за широкоразпространени нарушения.

Байдън спечели в Джорджия с 49,51 на сто от гласовете срещу 49,25 на сто за Тръмп. Щатът Джорджия дава на победителя 16 гласа в Избирателната колегия, която определя президента. До момента Байдън има 306 гласа, при необходими 270, срещу 232 за Тръмп.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Съдът поряза Тръмп в още три щата, в които оспорва резултатите от изборите

„Доказателствата са „с никаква стойност“, каза в мотивите си съдът

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отиващият си президент Доналд Тръмп и неговите съюзници изгубиха още три дела за оспорване на изборите. Съдиите в Джорджия, Мичиган и Невада отхвърлиха жалбите на Тръмп и адвокатите му, с които той се опитваше за последно да добави повече гласове в кошницата си.

В петък 11-ият окръжен апелативен съд отхвърли жалбат на доскорошния адвокат на Тръмп Сидни Пауъл, който искаше да се разследват машините за гласуване. Магистратите обаче върнаха делото за обратно разглеждане на по-долна инстанция, която отказа да се занимава с него, тъй като не е в компетенциите й.

Апелативният съд в Мичиган също отхвърли искането на кампанията на Тръмп, с което обжалват поражението му. Жалбата, с която хората на отиващия си президент опитваха да спрат преброяването на бюлетините в щата, беше отхвърлена.

Тръмп получи дарения от над $200 млн. заради твърденията, че е измамен на изборите

Адвокатите на Тръмп се провалиха и в Невада, където съдия Джеймс Ръсел директно прекрати делото на републиканците, които отново опитаха да оспорят валидността на вота.

„Доказателствата са „с никаква стойност“, каза в мотивите си съдът.

Това обаче не отказа Тръмп и хората му, които заведоха нов иск в Джорджия в петък следобед, с който също оспорваха резултатите от изборите и искаха ново преброяване.

В този последен иск се твърди, че избирателният кодекс на държавата е бил „пренебрегнат, изоставен, игнориран, променен и нарушен“, като по този начин са били регистрирани „много незаконни гласове“.

CNN: Тръмп изригнал след думите на Бар, че няма данни за изборни измами

Предизборният щаб подчерта, че новото дело в Джорджия ще включва клетвени показания на десетки жители на щата, които показват, че при изборите са били извършени измами.

Щатските власти вече са заявявали, че не са открили доказателства за широкоразпространени нарушения.

Байдън спечели в Джорджия с 49,51 на сто от гласовете срещу 49,25 на сто за Тръмп. Щатът Джорджия дава на победителя 16 гласа в Избирателната колегия, която определя президента. До момента Байдън има 306 гласа, при необходими 270, срещу 232 за Тръмп.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп изтегля повечето военни от Сомалия

Американските военни подпомагаха Африка в борбата й с терористите от Аш Шабаб

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, нареди по-голямата част от американските войници в Сомалия да бъдат изтеглени.

„Част от силите ще може да бъдат предислоцирани извън Източна Африка. Останалите обаче ще бъдат прехвърлени от Сомалия към съседните страни, за да бъдат възможни трансгранични операции на Съединените щати и техните партньорски сили за поддържане на натиска върху прибягващи до насилие екстремистки организации“, обяви министерството на отбраната на САЩ.

Комюникето не съдържа подробности. В него само се казва, че изтеглянето ще стане в началото на следващата година.

Тръмп изтегля хиляди войници от Ирак и Афганистан

Около 700 войници от американските специални части обучават и съветват сомалийската армия в борбата й срещу свързаната с Ал Каида джихадистка групировка Аш Шабаб.

„Съединените щати не се изтеглят, нито се отказват от ангажиментите си към Африка“, подчерта Пентагонът.

Американските въоръжени сили ще „запазят своя капацитет да провеждат целенасочени антитерористични операции в Сомалия“, както и да продължат разузнавателните си операции в тази страна от Африканския рог, твърдят от военното министерство.

Съобщението е в унисон с желанието на Тръмп да изтегли американските войски от основните външни операции и да прекрати „безкрайните войни“ на Америка.

От победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ в началото на миналия месец, републиканецът Тръмп, макар и още да не е признал своето поражение, се опитва да ускори изтеглянето на американските войници от няколко държави, и по-специално Афганистан и Ирак, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Генералният инспектор на Пентагона предупреди наскоро, че Аш Шабаб остава сериозна заплаха в Сомалия и региона.

Групировката „продължава да се приспособява, да се съпротивлява, и остава в състояние да атакува западните интереси и техните партньори в Сомалия и Източна Африка“, констатира той в доклад.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, newsletter, Българско училище, Сейнт Луис
Българче от Ню Йорк спечели национална награда от гърл скаутите на Америка (СНИМКИ)

Скаутското движение в Щатите е на повече от 100 години. Организацията на момичетата (Girl Scouts of America) е създадена първа...

Затвори