Открийте ни и в

САЩ

Обвинения за тормоз в българското училище в Сейнт Луис

Big Brother в класната стая и притесненията на една майка, че детето й е третирано различно

публикувано

на

Старата позиция на камерата е показана със стрелки на горната снимка. Майката на детето твърди, че тя е била насочена така, че да снима само сина й. След подадения сигнал камерата е преместена на друго място и сега снима целия клас (на долната снимка)

Обвинения за дискриминация, лошо отношение и психически тормоз върху българче в нашето училище в Сейнт Луис, Мисури. Майката на 8-годишно момченце Василики Грамматопулу се оплака в редакцията на BG VOICE и твърди, че една от учителките в неделното училище „Български език“ в Сейнт Луиз, Мисури, се отнася с особена неприязън към сина й, която според майката може и да е подтикната от смесения му произход. Детето е от смесен брак между българка и грък.

Оплакването, което вече е получено в Консулството на Р България в Чикаго, както и в Министерство на образованието и науката и Службата за закрила на детето в Мисури, разказва за случаи, в които, по думите на майката, учителката не дава на детето да пие вода, а вместо това е наказван да стои прав в ъгъла.

„Един ден моят син ми се оплака, че учителката му крещяла, защото пиел много вода. Децата имат бутилки с вода, които стоят на етажерка, на разстояние от тях. Моят син казал на учителката, че е много жаден, а тя, вместо да му разреши да пие вода, го наказала да стои дълго време прав в ъгъла на стаята“, разказва потресената майка. Тя предполага, че това, което може би е подразнило учителката, е, че на моменти детето „шава“ на стола. Това се дължи на заболяване, изразяващо се в болка в кръста при продължителен седеж и стоеж, както и периодично появяваща се болка в долната част на крака, дължаща се на плоскостъпие. Василики предостави на редакцията ни и медицински документи, потвърждаващи състоянието на малчугана. Тя разказа, че на моменти синът й изпитва дискомфорт, докато седи на стола. Заради болката му се налагало да пие лекарства, които предизвиквали жажда. Състоянието на детето обаче не трогнало преподавателката.

„Опитах се да разговарям с учителката, като исках да й обясня, че моят син взима много лекарства, някои от които предизвикват жажда.

Учителката започна да крещи истерично,

говореше несвързани думи и това, което успях да разбера само, беше, че „това не е нейна работа“, разказва майката. Крясъците огласили цялото училище и стигнали до ушите на детето, което по това време било в класната стая. „Синът ми се уплаши и се опита да избяга навън, но учителката му забрани да излиза от стаята. Директорката Катя Вълкова стоеше в салона и дойде само за да затвори вратата, за да не се чува много“, спомня си още майката. „Тя ми каза – ами ако не ви харесва, не идвайте на българско училище.“

Майката споделя също, че г-жа Дионисиева не притежава педагогическо образование. Във визитката й в уебстраницата на училището е посочено, че тя има полувисше медицинско образование. В школото се занимава с преподавателска дейност на подготвителни групи и ученици от първи и втори клас.

„От този ден нататък моят син бе подложен на тормоз от тази учителка. На следващия учебен ден тя не му разрешила да пие вода. При някакво пререкание с децата тя му казала, че „за всичко ще бъде виновен само той“. Всеки път детето ми се оплаква, че учителката му крещи и го третира лошо, за разлика от другите деца“, разказва още Граммотопулу. Постепенно другите ученици започнали да странят от него. Граммотопулу решила да отнесе въпроса до ръководството на школото, но не срещнала ни най-малка съпричастност.

„Синът ми учи там от четири години, досега сме нямали проблеми с други учители“, казва г-жа Граммотопулу. Според нея това, че е конфронтирала преподавателката Анелия Дионисиева, директно е довело до дори още по-сериозни последици за детето като това, че единствено в стаята, в която учи той, е инсталирана

камера за наблюдение, насочена изцяло към неговия чин.

Ситуацията се влошила още повече – директорката Катя Вълкова издала заповед, която гласяла, че всички деца, които не слушат, ще бъдат изключени.

В училище „Български език“ в Сейнт Луиз учат общо 26 българчета, За да се инсталира въпросната камера, всички родители от класа на детето на Грамматопулу са подписали разрешително, че се съгласяват с това. Въпросът е дали един спор между възрастни обосновава стреса от това, че учениците са под непрестанно наблюдение? „Другите деца се подиграват на сина ми, че камерата го следи“, казва Граммотопулу. Според нея дори детето й да е било непослушно, не заслужава различно отношение от това, което получават другите деца.

Директорката Катя Вълкова отказа коментар

по случая за момента, но заяви, че съдейства на МОН и консулството ни в Чикаго, както и че се надява проблемът да бъде разрешен скоро. „Искаме да се запознаем с медицинските нужди на вашето дете, за да можем адекватно да ги посрещнем“, пише г-жа Вълкова в мейл до майката Грамматопулу, след като научава, че тя е изпратила сигнал до медии и институции. Директорката препоръчва индивидуално обучение за момчето. То обаче няма заболяване, което да му пречи да посещава редовни класове.

Директорът на българското училище в Сейнт Луис Катя Иванова не коментира обвиненията пред медиите

„Запознат съм със случая и в момента се водят разговори и с двете страни по него. Надявам се ние да се явим като медиатори“, заяви за BG VOICE генералният ни консул в Чикаго г-н Иван Анчев. „Училището е от голяма обществена значимост, то съществува от 10 години и никога не е имало проблеми в него“.

Едно от предложенията на директорката Катя Вълкова, получено в имейл до г-жа Граммотопулу, е детето да бъде обучавано в отделна стая, самостоятелно, с учител, с присъствието на родител. Дали това е възможно и как ще се развие скандалът, предстои да се изясни след най-малко две до три седмици. През това време родителите са обезпокоени, че проблемът изостря напрежението, а директорката Катя Вълкова се притеснява, че може да загуби учителката Анелия Дионисиева.

„Не бих искал да видя нито едно българско училище или църква затворени. Това са места, които пазят българщината“, каза Иван Анчев.

По последна информация, с която разполагаме, камерата за наблюдение е сменила позицията си към по-широк ъгъл, който да обхваща цялата класна стая. Това, по думите на г-жа Грамматопулу, се е случило дни след оплакването й до българските институции.

BG VOICE научи, че от Министерството на образованието са дали картбланш на Вълкова да изключи детето от училището, ако не спазва правилата, но тя не го е направила засега.

„С голяма болка ви разказвам всичко това. Аз се опитвам да градя любов към България, но впечатлението, което моето дете си създава, е различно“, завършва разочарованата майка.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

САЩ поставиха антирекорд за заболели за трети пореден ден

Епицентърът на епидемията в САЩ сега е Флорида

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Новите случаи на COVID-19 в САЩ нарастват за денонощие с близо 69 000, според преброяване на Ройтерс. По този начин Щатите за трети пореден ден поставят нов антирекорд.

Епицентърът на епидемията в САЩ сега е Флорида, която днес за втори пореден ден отчита рязко увеличение на случаите и която днес се готви да отвори тематичния парк Уолт Дисни Уърлд, най-големия по рода си в света.

На щатско равнище общо осем щата поставят свои антирекорди за денонощие. Това са Аляска, Джорджия, Айдахо, Луизиана, Монтана, Охайо, Юта и Уисконсин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Калифорния ще пусне 8000 затворници, за да забави пандемията

Oсъдени за престъпления от насилствен характер и сексуални престъпления ще си доизлежат присъдите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Калифорния ще освободи най-малко 8000 затворници предсрочно, за да забави разпространението на COVID-19 в тях, съобщиха властите в щата, цитирани от Ройтерс.

„Тези действия се предприемат, за да бъдат гарантирани здравето и безопасността на затворниците и персонала на затворите“, заяви Ралф Диас, ръководител на щатското управление, отговарящо за затворите.

На изискванията за освобождаване отговарят затворници, на които остава да изтърпят от присъдата си година или по-малко. Сред затворниците, които ще бъдат изключени от предсрочното освобождаване, ще бъдат тези, осъдени за престъпления от насилствен характер и сексуални престъпления.

В Калифорния в няколко затвора имаше големи взривове на коронавирус. Според щатското управление, отговарящо за местата за лишаване от свобода, тези, които ще бъдат предсрочно освободени, може да напуснат затворите до края на август.

Това освобождаване е най-сериозната по рода си мярка от страна на Калифорния да свие затворническото си население и да намали риска от предаване на COVID-19 чрез отварянето на повече място за социална дистанция и карантина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

С $1000 бакшиш посетител благодари на ресторант в Ню Джърси, че работи

Бакшишът бил разделен поравно между седмината служители

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Персоналът на ресторант в Ню Джърси, САЩ, се разплака от вълнение, след като редовен посетител остави 1000 долара бакшиш за сметка от 43,18 долара, съобщи ЮПИ.

Щедрата сума била съпроводена с благодарствена бележка, поясни Арнолд Тейшейра, собственик на ресторант „Гладуващият артист“ в Оушън Гроув.

Заведението отворило врати преди дни само със сервиране навън заради пандемията.

„Много благодаря за това, че работите в тези трудни времена. Семейството ми с нетърпение очаква сутрините във вашето заведение през лятото. Благодарни сме за вкусната храна и усмивките, знайте, че ги ценим високо“, написал клиентът, който оставил бакшиша.

„След като си тръгна, прочетохме бележката и всички плакахме“, каза Тейшейра пред местното издание „Осбъри парк прес“.

Бакшишът бил разделен поравно между седмината служители, които били на работа в ресторанта в този ден.

Ако се справяте с математиката, върхът е повече от 2300% от сметката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено