Открийте ни и в

КРИМИ

Обграден от полицията, Стоян Зайков се застрелял в сърцето

публикувано

на

След 20-дневно издирване беглецът Стоян Зайков, издирван за две убийства в Костенец, бе открит. МВР съобщи, че попаднал в полицейска засада, той се е самоубил с ловна пушка в сърцето.

Сигналът за местоположението на Зайков не е бил подаден от граждани въпреки многото свидетелства, че е виждан през последните дни. Открит е бил благодарение на работата на служителите на реда. “От анализа, който направиха колегите от психоинститута към МВР, се установи, че той се е придвижвал”, обясни директорът на столичната полиция комисар Николай Спасов.

Той съобщи, че органите на реда са забелязали лице, което отговаря на описанието. След това предприели действия по заграждането му, но в този момент се чули изстрели от полето. Полицаите също са произвели предупредителни изстрели. „Спрямо Зайков не е употребявано оръжие и не е употребена физическа сила”, категоричен бе шефът на ОД на МВР-София.

За момента няма данни издирваният да е имал помощници.

„Той постоянно се е придвижвал. На ден е изминавал по около 20 километра”,

обясни още Николай Спасов.

Най-вероятно оръжието, с което беглецът се е самоубил, е самоделно. На този етап не може да се каже дали то е същото, с което е убит и съседа на Зайков. Полицията обаче е категорична, че именно Зайков е убил бившата си съпруга Милена Шишкова.

С нейното убийство на 9 май започна издирването на мъжа, както и кошмара за жителите на Костенец и околните места, които дни на ред живяха в страх.

Милена бе открита убита в родната й къща, а няколко дни по-късно бе намерен застрелян и братовчедът на Зайков Валентин Петров.

През последните дни излязоха нови подробности около плановете на Стоян, наричан още Чане.

Ден преди да убие Милена, той изтеглил 28 хил. лв. от банка. Според разследващи причините за изтеглените пари може да са няколко. Една от тях е, че той е дал голяма част от сумата на третия си братовчед Валентин Петров, за да се крие при него известно време. Втора причина, поради която убиецът може да е изтеглил парите, е да ги използва

за бягство след екзекуциите

Според близки на Милена Чане е действал по план, а не в момент на афект. Той е преценил къде и кога да убие жена си и братовчед си и веднага след това да избяга на място, на което е уредил престоя си предварително. Не е изключено мъжът да е планирал да използва парите, за да избяга от България и да се покрие в друга държава.

От полицията не изключват Стоян дори да е използвал един от моторите, които притежава, за да се придвижи до мястото, което е набелязал. Разследващите подозират, че Зайков се е крил някъде в гората, където имал бърлога и запаси от храна. Именно негови съграждани обясниха пред медии, че и преди години мъжът отново е прекарал дълго време в гората, докато го издирват за предишни престъпления.

От тази гледна точка Чане

затрудняваше изключително много полицаите

които го издирваха, тъй като познаваше много добре планината Рила. Там той редовно правел дълги походи. Именно по този начин престъпникът разпускал в свободното си време, а пред познати дори споделял, че това било истинското му хоби и можел да прекарва дълго време сред природата.

Един от основните свидетели, на чиито показания разчитаха разследващи, бе 14-годишният син на Зайков и Милена – Стивън. Преди разстрелите момчето живеело с баща си, с когото били много близки. Двамата постоянно прекарвали време заедно. Най-често разпускали, като ходели на дълги разходки в Рила.

Поради тази причина полицията се разчиташе Стивън да ги насочи към определени места, които Стоян обичал да посещава. Според близки на Милена синът им никога не се е оплаквал от домашен тормоз. Той често ставал свидетел на скандалите между майка си и баща си, но нито един от тях не е проявявал агресия срещу него. Никой от познатите на семейството не може да каже защо Стивън е останал да живее със Стоян, а не с Милена. Въпреки това момчето било в прекрасни отношения и с двамата. Зайков не му е забранявал да се вижда с Милена и той често го правел.

Стоян завел бившата си жена Милена на дискотека в Ихтиман

5 дни преди убийството й

– разказали близки на двамата пред trafficnews. Двамата са се забавлявали с приятели там, разкриват камери в заведението.

Все още не е ясно какво е довело до скандала между Стоян и Милена и последвалото престъпление.

Безуспешното издирване на бившия затворник хвърли в паника жителите на селата около Костенец, както и собствениците на вили. В страх живяха и близките на убитата Милена. Една от сестрите й, Надя Шишкова, втора седмица бе под полицейска закрила в България. Както BG VOICE писа, тя е учителка в българското училище във Вашингтон, но се прибрала веднага със семейството си в България, когато научила страшната новина.

И докато разследващите подозираха, че Стоян може и да планира бягство от България, собственици на вили в района на Долна баня съобщиха, че някой е влизал в имотите им, докато ги е нямало. Две от вилите в района са били разбити, а полицейски кучета надушиха следите на Стоян. Той е взел храна и се е изкъпал.

Заради набезите на Зайков хората са уплашени и сами искат полицията да им претърси къщите.

Възрастни хора от Горна Василица се оплакват, че спят със секири и и тояги до главата, защото се боят да не ги навести издирваният убиец.

Замръкваме със страх

Ако дойде – ще го нахраня, да не ме трепе”, сподели пенсионерка преди дни.

Наоколо има много изоставени и необитаеми къщи, където Чане може да потърси убежище, без изобщо да бъде забелязан, коментираха местните.

По ирония на съдбата една от празните сгради бе на 65-годишен мъж, който преди две години застреля пенсионер от Костенец пред тотопункт в центъра на града.

Съпрузи, собственици на вила в Долна баня, пък разказали пред разследващите, че им липсвали консерви и суха храна, както и три одеяла. Междувременно роми от махалата в Долна баня също подали сигнал на тел. 112, че са видели Зайков.

На 19 май пък издирваният бил забелязан в ягодарници край вилната зона. В понеделник вечерта жена е сигнализирала, че Зайков е видян в района на Костенец.

 

Милена искала да не се виждат повече

Убитата Милена

Милена често събираше смелост да го напусне, но той не я оставяше на мира и я тероризираше, докато тя не се върне при него. Моята прекрасна и смела сестра беше жертва на домашно насилие. Не физическо, а психическо. Един абсолютно смел и неудържим човек във всяка друга област на живота си мълчеше за най-големия си страх.”

Това разказва във Facebook Надя Шишкова след убийството.

Тя си спомни, че преди няколко месеца между Чане и Шишкова имало скандал, след който тя поискала да го напусне. Това бил поредният път, в който двамата се карали, а жената споделила намерението си да прекрати отношенията си с него завинаги.

“Той заплаши, че ще се самоубие, ако Милена не се върне при него – разказва сестра й – Посъветвах я да остане силна и да не се поддава. Посъветвах я да не се връща и тя не го направи, но той влезе в дома й и я застреля.” Малко преди случилото се самата Милена споделила пред Надя, че изпитва страх.

Обяснила й, че усеща, че мъжът я преследва и че дори влиза в къщата й, за да я дебне. Въпреки тези опасения обаче жертвата така и не подала сигнал до полицията.

Познати на убитата си спомнят, че тя не споделяла много за отношенията си със Стоян. Предпочитала да не разказва за личните си проблеми, но пред най-близките си обяснявала, че той е много ревнив и повечето скандали между тях били точно заради това.

“Ако нещо се е случвало в дома й, то за него знаят само роднините – разказва Петър Ковачев, който е познат на Милена. – Тя беше човек, който опитва да разреши всичките си проблеми сама.”

Според близки на жената ревността на Стоян била неоправдана. Милена била изключително общителна и умеела да разговаря с всеки един човек, но никога не давала истински поводи за ревност на мъжа си. Тя не му изневерявала, но той постоянно се съмнявал в нейната вярност. В последно време разприте помежду им ставали все по-често, а мъжът дори прибягвал до сериозни заплахи.

 

КРИМИ

$20 млн. гаранция предлага братът на Ружа Игнатова на съда в Ню Йорк

публикувано

на

от

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Арестуваният в САЩ лидер на OneCoin Константин Игнатов е поискал от съда да бъде освободен под гаранция, докато трае делото срещу него по обвинение в сговор за извършване на измама. Това става ясно от писмо до съдията, подадено от неговите адвокати на 17 юни и видимо в американската електронна съдебна система PACER. Предложението на брата на Ружа Игнатова – създателката на OneCoin, която според щатските прокурори е измамна схема, е да осигури 20 млн. долара гаранция и да се съгласи на 24-часова въоръжена защита, за която той да плаща.

Адвокатите на Игнатов изтъкват, че той не е задържан за престъпление, включващо насилие, и изреждат други казуси, в които съдът е позволил на обвиняеми домашен арест, сред които и създателят на най-голямата „Понци схема“ в света Бърни Мейдоф. В подкрепа на българина с германски паспорт са приложени и 23 писма от близки – родителите на Игнатов, бременната му приятелка и нейните родители, негови партньори в бойните спортове и др.

 Как се стигна дотук

Константин Игнатов бе арестуван на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се готвел да напусне САЩ. Той пристига на 27 февруари, като е провел редица срещи с местни лица, промотиращи OneCoin. Два дни след ареста му САЩ официално обявяват, че той е обвиняем, както и сестра му Ружа, която е в неизвестност. Докато Константин е обвинен само в сговор за извършване на измама, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинения още от 2017 г., за които сумарно може да лежи 85 години.

След задържането му Игнатов е преместен в Ню Йорк, тъй като обвиненията са повдигнати от прокуратурата на Southern District of New York, която се занимава с повечето случаи на големи финансови измами. Понастоящем той се намира във федералния арест Manhattan Metropolitan Correctional Center, като съдът първоначално през март прецени, че не подлежи на освобождаване под гаранция, тъй като има висок риск да се укрие. Това е малко или повече стандартна политика за чужди граждани (Игнатов е с германски паспорт).

Като аргумент срещу това адвокатите на Игнатов изтъкват, че той е влязъл в САЩ, знаейки за разследванията срещу OneCoin. Шест месеца преди пристигането му за пране на пари от OneCoin е арестуван американският адвокат Марк Скот, който в писмото е наречен “служител на OneCoin”. При арестуването му от OneCoin отрекоха пред “Капитал” да имат взаимоотношения с него, а самият Скот, чието изслушване е насрочено за октомври, иска делото да бъде прекратено, като настоява, че обвинението не е показало факти, че той е знаел за евентуална криминална дейност на OneCoin.

Според защитата на Игнатов е важно да се отчете, че той не е опитал да избяга, когато на влизане в страната са претърсени телефонът и лаптопът му, а е тръгнал да излиза от САЩ седмица по-късно, когато е приключил пътуването си. Невярно декларираната пред имиграционните власти цел на пътуването му се обяснява също с притеснение около разследванията на OneCoin. Въпреки че е състезател по MMA, адвокатите му пледират, че той не е обществена заплаха – няма криминално досие и обвиненията не са свързани с насилие или оръжия. Друг аргумент е, че в ареста той ще бъде затруднен да подготви защитата си.

В началото на юни на предварително изслушване Игнатов не се призна за виновен и предстои да се насрочи разглеждане на обвиненията по същество.

 Офертата на Игнатов

 Предложението към съда е Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, който ще има право да използва сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там той ще бъде под домашен арест, като ще се допускат само одобрени посетители. Няма да се допуска контакт с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, с известни жертви или свидетели. Няма да ползва интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със служители на OneCoin, да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по-всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

Към това се добавя и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансовоотговорни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

В писмото са посочени сходни казуси, където от обвиняеми са предложени аналогични или дори по-леки мерки, които съдът е приел. Вероятно в близките дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак след това съдията ще прецени дали да уважи искането. Техни аргументи вероятно биха били, че основният обвиняем – Ружа Игнатова, все още не е задържана и се укрива, вероятно в държава без споразумение за екстрадиция със САЩ. При по-леки условия Константин Игнатов би могъл да опита да се свърже с нея и да продължат твърдяната престъпна дейност, все още не всички средства от нея са проследени и може да се направи опит те да се пренасочат и прикрият, тя да помогне евентуален негов опит за бягство и т.н.

 Всички обичат Константин

Другата линия на защита на адвокатите на Игнатов е да изградят образа му на човек, който не би се укрил от правосъдието му. За целта са представени 23 различни писма в негова подкрепа, които го обрисуват като добър приятел, любител на животните, защитник на различни благородни каузи, грижовен син и очакващ скоро да стане баща.

С писма зад него застават майка му Веска (в ранните години на OneCoin тя е собственик и управител на основните български дружества, свързани с криптовалутата) и баща му Пламен, приятелката му Кристина и нейни роднини, а също и множество сподвижници от тренировките му бойни изкуства, включително и трикратният световен шампион по самбо Росен Димитров, брат му Румен и техните родители. Писма от колеги от OneCoin обяснимо няма, като единственото свързано с криптовалутната компания лице е адвокатка, правеща част от вписванията по партидите на българските дружества. Писмо от Ружа Игнатова също няма.

 

Още една българска съучастничка

Междувременно от друг документ по делото става ясно, че разследването на САЩ е разглеждало и още един български съучастник. Това личи от следствените материали, на база на които е издадена съдебната заповед за претърсване на жилищата на Марк Скот и изземване на документи и техника от тях. Тя не е назована по име, а като CC-3 (co-conspirator 3), но е посочена като Head of Legal and Compliance на OneCoin. С такава титла до 2017 г. се представяше Ирина Дилкинска. В документа е посочена и фирма “Би енд Ен консулт”, през която са минавали суми от OneCoin. До 2017 г. Дилкинска е управител и краен собственик на дружеството. Скот не е разкрил информация за връзките на CC-3 с OneCoin на финансова компания, наета да управлява създадени от него фондове, които според прокуратурата са използвани за пране на пари. Вместо това тя е представена като изобретател на технология, а “Би енд Ен консулт” я е предоставяла за ползване на свързани с OneCoin компании. Засега не е известно Дилкинска да има повдигнати обвинения.

 

Продължете по-нататък

КРИМИ

7 доживотни присъди за кипърския сериен убиец с корени от BG

публикувано

на

от

Седем доживотни присъди – по една за всяка от жертвите – получи серийният убиец от Кипър, чиито престъпления потресоха страната и света. Това е най-тежката присъда, произнасяна досега от кипърски съд.

35-годишният Никос Метаксас бе осъден за убийството на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и дъщерите на две от тях. Възможно е да има и неразкрити жертви. Престъпленията са извършени между 2016 и 2018 г. С жертвите убиецът се свързвал чрез сайтове за запознанства.

Метаксас заяви разплакан пред съда, че поема цялата отговорност за извършените от него „ужасяващи” престъпления. Той изрази съжаление и поиска извинение от душите на неговите жертви и от техните семейства. Метаксас се извини и на своето семейство и на цялото кипърско общество.

Според Нова тв Метаксас има български корени – майка му е от Стара Загора. Кипърски медии съобщават, че родителите му са разделени и той е израснал с баща му. Служител е в армията.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Рускиня и децата й бяха открити мъртви в Ню Йорк

публикувано

на

от

Рускиня и двете й деца бяха открити мъртви в апартамент в Стейтън Айлънд, Ню Йорк.

Алла Аушева и децата й, на две и три години, се преселили в САЩ със зелена карта. Задържан по подозрение за убийство е приятелят на жената, съобщи „Ню Йорк Пост“.

Според доклад, публикуван в уебсайта на градската полиция, екипът е пристигнал на адреса вчера сутринта след повикване на 911, информира АФП.

“При пристигането си полицията е открила задименото жилище. Пристигнали са пожарникари от Ню Йорк, които са угасили малък пожар. При влизането в жилището били открити телата на 36-годишна жена, тригодишно дете и двегодишно дете”, се казва в доклада на пожарникарите.

Според „Ню Йорк Пост“, 37-годишната Аушева е намерена легнала с лицето надолу на легло, като имала сериозни наранявания по главата и лицето. Предполага се, че децата ѝ са били удавени.

Полицията обвини за убийствата баща им, 36-годишният Шон Уокър, служител на американските военновъздушни сили. Той беше задържан на магистрала с мобилен телефон и личната карта на Аушева в ръцете му.

Полицията разполага с данни за домашно насилие в семейството и от миналото.

Алла Аушева се е преместила в САЩ през 2011 г. Тя се присъединила към Националната гвардия на САЩ, след което е била прехвърлена във военновъздушните сили на Националната гвардия. През 2012 г. е получила американско гражданство.

“Ние сме на ранен етап от разследването, което е в ход. Медицинският експерт ще установи причината за смъртта, но ние считаме, че става дума за убийство”, заявиха от полицията.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено