Открийте ни и в

Твоят глас 2022

Обещано от „Промяната“: Газовата връзка с Гърция тръгва преди началото на отоплителния сезон

С първите си стъпки Промяната показа, че ключовият проект за газова диверсификация на страната може да бъде докаран до финалната права само за 7 месеца

публикувано

на

Обещано от „Промяната“: Газовата връзка с Гърция тръгва преди началото на отоплителния сезон

Една от най-добрите новини за България, резултат от усилията на правителството на „Продължаваме промяната“, е, че от 1 октомври влиза в експлоатация ключовият проект за истинска газова диверсификация на страната – интерконекторът с Гърция.

За хората това означава, че до страната ще достига по-евтин азерски газ преди началото на отоплителния сезон, какъвто ангажимент пое кабинетът Петков в последните дни на управлението си.

Да си припомним 9-те стъпки на Промяната към успешния старт на проекта:

1. 20 декември 2021 г. – Само 7 дни след встъпване в длъжност на кабинета Петков се провежда първата официална среща между премиерите на България и Гърция – Кирил Петков и Кириакос Мицотакис. Гръцкият премиер е първият високопоставен гост на новия български министър-председател. Премиерът Петков благодари на гръцкия си колега, че се слага приоритет върху довършването на интерконекторната газова връзка между двете страни. Кириакос Мицотакис заяви: „Можем да кажем, че оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничество“.

До встъпването в длъжност на кабинета Петков, назначеното от ГЕРБ ръководство на „Булгаргаз“ вече 2 пъти се е отказало писмено от дължимите на България количества азерски газ на изгодна цена под претекст, че гръцката връзка не е довършена.

2. Март 2022 г. – Проверка по прогреса на изграждането на интерконектора. Ежеседмични разговори между Петков и Мицотакис и доклади, които показват направените стъпки на седмична база.

Мъртвородено бебе проплака на път за гробищата (ВИДЕО)

През май тази година, след тежки политически преговори и въпреки писмения отказ на „Булгаргаз“ да получава по-изгоден азерски газ, премиерът Петков успява да договори пълните количества азерски газ да достигат до българските потребители през връзката Кулата-Сидерокастро. България най-накрая започва да получава 1 bcm синьо гориво от нов доставчик на изгодна цена по дългосрочен договор.

3. 30 юни 2022 г. – Към края на юни линейната част на проекта е завършена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, закрити и хидротествани.

4. 1 юли 2022 г. – Операторът на газовата връзка между България и Гърция – „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) – е сертифициран като транспортен оператор от енергийните регулатори на двете страни. Това е едно от изискванията преди междусистемната газова връзка да бъде въведена в търговска експлоатация.

5. 08 юли 2022 г. – В района на град Комотини, по покана на гръцкия премиер Кириакос

Мицотакис се провежда церемонията по приключване на строителството на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Кирил Петков, тогава премиер в оставка, заявява: „Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. България постига реална диверсификация, като слага край на руския енергиен монопол“. Министър-председателят на Гърция Мицотакис казва: “Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България. Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония за пускането просто на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България”.

6. 29 юли 2022 г. – Интерконекторът получава Акт 14. Кабинетът Петков подготвя предаването на проекта на служебното правителство с ясни срокове за следващите стъпки.

7. 2 август 2022 г. – Кабинетът Петков предава интерконектора на служебното правителство с 40 бара налягане в тръбите, като остават само довършителни работи по строежа. На следващия ден служебното правителство дава пресконфeренция, на която говори за хаос и разруха в енергетиката, който да се овладява с денонощен кризисен щаб. В името на националния интерес на България „Продължаваме промяната“ призовава проектът да не бъде изкуствено забавян.

30-годишна обвинена: Принудила мъж да прави секс с нея

8. Служебният кабинет продължава работа по проекта по стъпките, очертани от Промяната. На 28 септември обектът получава Акт 16, с което се потвърждават първоначалните планове за пускане на газовата връзка в експлоатация преди началото на отоплителния сезон. Интерконекторът се открива официално на 1 октомври. Максималният му капацитет обаче може да достигне и 5 млрд. куб. м на година благодарение на синергията със съществуващите и планираните терминали за втечнен газ в региона.

9. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева внася искане за поевтиняване на цената на газа за ноември месец 2022 г. с 30 %, което обосновава с факта, че от 1 октомври се очаква да заработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Това е и основната причина този проект да е сред основните приоритети на правителството на Промяната.

За 10 години управлението на ГЕРБ не успя да довърши газовата връзка с Гърция.

За сметка на това бързо и лесно бяха похарчени 3 милиарда лева за изграждане на Турски поток, от който до България не стига нито една молекула газ. С първите си стъпки Промяната показа, че ключовият проект за газова диверсификация на страната може да бъде докаран до финалната права само за 7 месеца.

На 2 октомври изборът е между това дали да се върнем назад към провалената политика на прехода, или да продължим заедно напред – с номер 9 – към променена България!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено