Открийте ни и в

САЩ

Обиск, документи, ядрени тайни: Разклаща ли се мястото на Тръмп на изборите? (ОБЗОР)

Сред документите, до които би могъл редовно да има достъп като президент, са данните за ядрените мощности

публикувано

на

Обиск, документи, ядрени тайни: Разклаща ли се мястото на Тръмп на изборите? (ОБЗОР)

Какво крие Доналд Тръмп в дома си и скандалите около него ще разклатят ли мястото му на изборите?

На 9 август стана известно за обиските в дома на бившия президент на САЩ, а предположенията след това станаха много и различни. Появи се и информация, че той е крил документи за ядрени оръжия, които са му били искани още през април, но той не ги е предоставил.

Според бившия държавен глава на САЩ по този начин радикалните леви демократи му пречат да се кандидатира за президент през 2024 г.

Предположенията за целта бяха няколко

Изострянето в действията на разследващите идва в момент, когато Тръмп има правни проблеми на няколко фронта, а се очаква в близките месеци да обяви кандидатурата си за президентската надпревара през 2024 година. В министерството на правосъдието текат две разследвания, с които Тръмп е свързан, около които не се вдига шум: едното за опита за преобръщане на резултатите от президентските избори през 2020 година и едно за съхраняването на класифицираните документи, писа CNN.

След като убила приятеля си: 20-годишна почистила и казала на съседка, че се самоубил

През февруари Националният архив потвърди, че сред документите в кашоните, отнесени от Тръмп в Мар-а-Лаго, има и секретни. Още тогава медиите коментираха, че разкритието може да предизвика интереса на следователите, тъй като федералният закон на допуска местенето на такива материали на неоторизирани места.

Издирваната Биляна е открита в психоклиника в Атина, вероятно е била изнасилена

От архива поискаха от правосъдното министерство да вземе отношение по въпроса дали начина, по който Тръмп съхранява чувствителна документация противоречи на закона.

Още през април

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е започнало разследване на пренасянето на официални президентски документи от Тръмп в резиденцията му. 

ФБР е търсело в имението на Тръмп документи за ядрени оръжия

През пролетта Тръмп и обкръжението му са получили призовки във връзка с разследването за неправомерно боравене с документи. Служители на реда посетиха Мар-а-Лаго няколко седмици след това и екипът на бившия президент е предал някои документи. Според източници, сред тях са били данни за електронното разузнаване, но точният характер на информацията не е ясен.

Не е известно дали са открити

подобни документи в Мар-а-Лаго, но ФБР е взело със себе си около 10 кутии, писа “Вашингтон пост”. Няколко месеца преди претърсването агенти на ФБР са посетили имота на Тръмп, за да проучат кутии в заключено складово помещение, според човек, запознат с посещението.

Как заради един българин САЩ не са длъжни да плащат пенсии

Ако документите са свързани с ядрени оръжия, това може да обясни и политически взривоопасното решение да одобри заповед за претърсване на дома на бивш президент. Тръмп проявяваше особено внимание към ядрения арсенал на САЩ, докато бе в Белия дом, и се хвалеше с достъпа си до строго секретна информация. Президентът е заплашвал да юнищожи и Северна Корея, и Афганистан. Сред документите, до които би могъл редовно да има достъп като президент, са данните за ядрените мощности и политики на САЩ, както и документите от “ядреното куфарче”, които обаче не се вадят.

В понеделник вечерта Тръмп заяви,

че имението му в Мар-а-Лаго е било претърсено от агенти на ФБР. Бившият президент добави, че агентите на ФБР не са позволили на никого, включително на адвокати, да присъстват по време на обиските. Главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че лично е разрешил подаването на молба до съда за издаване на заповед за обиск – решение, което според него „не е било лесно, но е било разумно”. Сега Министерството на правосъдието иска от съда разрешение да публикува заповедта и опис на иззетите по време на претърсването вещи, съобщи Гарланд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено