Открийте ни и в

Коронавирусът

Обратно в BG: Какво трябва да знаете в условията на Covid-19

Няколко съвета как да постъпим, ако решим да се приберем в Родината

публикувано

на

Снимка: Pixabay

Все повече държави ограничават влизането на чужденци на територията си, а авиокомпаниите масово приземяват своите самолети заради наложени държавни рестрикции и слаб интерес към пътуванията във времената на пандемия. Засега българите зад граница са в правото си да се приберат в Родината, ако така ще се чувстват по-сигурни и спокойни. Но преди тръгването би трябвало да имат предвид редица обстоятелства. Ето за какво предупреждава „Дойче веле“.

Организирайте предварително изолацията си

В момента българските граждани, тези с право на дълготрайно пребиваване в страната и техните роднини, идващи от 16 държави, се поставят задължително под 14-дневна карантина след пристигането си в България. Това важи за идващите от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Дори да не идвате от някоя от тези държави, щом пристигате от регион с широко разпространение на коронавирус, отговорно решение е да се самоизолирате. Това важи и ако пристигате от САЩ. Затова обаче трябва предварително да помислите къде е най-подходящото място да го направите. В случай, че отсядате при роднини, не е добра идея да се поставяте под карантина в апартамент или къща, където имате директен досег с възрастни или болни хора. Помолете някой да пазарува вместо вас.

 Избягвайте прибирането със сухопътен транспорт

 Ако се прибирате в България през Западна Европа, избягвайте прибирането със сухопътен транспорт, защото маршрутът ви почти сигурно ще включва държави, които са затворили границите си. За да преминете, трябва да се използват дипломатически лостове, чрез които да ви бъде осигурен коридор. От Министерството на външните работи на Република България призовават гражданите да не пътуват по земя към България. Извън трудностите, които ще създадете на властите, рискувате и да сте блокирани часове, дори дни наред на някоя граница.

 Ако пътувате със самолет, тръгнете към летището по-рано

 В случай, че използвате обществен транспорт до летището, има голяма вероятност той да се движи с друго разписание. Когато пристигнете в Европа, имайте предвид, че влаковете на почти целия континент се движат със закъснение. Популярни автобусни компании като „Фликсбус“ не изпълняват голяма част от маршрутите си.

Не планирайте да пазарувате на летището. Рестрикциите за магазините, които са приети в редица държави, важат и там.

 Подгответе нужната информация предварително

Ако пристигате на територията на България и подлежите на карантина, ще трябва да предадете на властите специален формуляр. Това ще се случи на летището, където ще ви посрещнат здравните инспектори. Във формуляра трябва да попълните данните си, както и да назовете лице, което може да се свърже с вас при нужда. Ще се наложи да впишете и контактите на личния си лекар. Пригответе тази информация предварително, за да не губите време при кацането.

Организирайте транспорта си до дома, така че да имате възможно най-малък досег до други хора и да ги предпазите от евентуално заразяване.

На летището температурата ви вероятно ще бъде измерена. Ако по-късно при вас се проявят симптоми на Ковид-19 – повишена температура, болки в гърлото, кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане, свържете се незабавно с личния си лекар или с регионалната здравна инспекция. Не отивайте пред кабинета на общопрактикуващия лекар, защото можете да изложите на риск други граждани.

 


Полети, които може да ползвате от САЩ до Европа

Българското посолство във Вашингтон публикува информация за авиокомпаниите и летищата, които обслужват полети от САЩ към Европа. Тя е актуална към 23 март 2020 г, а последни данни могат да бъдат намерени на интернет страницата на всяка от компаниите.

 

 • DELTA Airlines:

От Атланта до Амстердам и Лондон/Heathrow;

От Детройт до Амстердам;

От Ню Йорк/JFK до Лондон/Heathrow.

Всички посочени полети се извършват веднъж дневно.

 

 • United Airlines:

От Ню Йорк/Newark до Франкфурт и Лондон/Heathrow по един полет дневно.

До 25 март т.г. от Ню Йорк/Newark ще има и по един полет дневно до Амстердам, Мюнхен и Брюксел;

От Вашингтон/Dulles до Лондон/Heathrow, по един полет дневно, до 25 март;

От Сан Франциско до Франкфурт, по един полет дневно, до 25 март.

 

 • American Airlines:

По един полет дневно от Далас/Fort Worth International Airport до Лондон/Heathrow и от Маями до Лондон/Heathrow.

 • Air France

От Ню Йорк/JFK до Париж/Charles de Gaulle три пъти седмично (сряда-петък-неделя), както и от Лос Анджелис, три пъти седмично (/понеделник-четвъртък-събота).

 • KLM

До края на март ще се изпълняват полети от Сан Франциско, Маями и Вашингтон/Dulles до Амстердам, но с прогресивно намаляващ график, след което ще бъдат преустановени.

След 30 март KLM ще поддържа всеки ден полет до Ню Йорк и три пъти в седмицата до Атланта, Лос Анджелис и Чикаго. Тези полети се изпълняват и в момента.

 • Lufthansa

Lufthansa ще поддържа полети до Франкфурт три пъти седмично от летище Ню Йорк/Newark и от Чикаго.

 • Swiss

Три пъти седмично ще изпълнява полет от летище Ню Йорк/Newark до Цюрих.

 • Iberia

До 27 март ще изпълнява полети до Мадрид от Ню Йорк (всеки ден), Чикаго (всеки ден, без понеделник и вторник) и Маями (всеки ден, без вторник).

 • Virgin Atlantic

След 25 март Virgin ще лети само от Ню Йорк/JFK и Лос Анджелис/LAX до Лондон/Heathrow, всеки ден.

 • SAS

SAS изпълнява полети само между Ню Йорк/Newark и Стокхолм.

 • Alitalia

От Ню Йорк/JFK до Рим/FCO (обикновено два пъти дневно, а в някои дни – веднъж).

 • British Airways

British Airways изпълнява полети до Лондон/Heathrow веднъж дневно от Ню Йорк/JFK, Маями и Сан Франциско.

На 25, 26 и 28 март ще изпълни полети от Вашингтон/Dulles до Лондон/Heathrow.

 • TAP Portugal

Изпълнява два пъти седмично полети до Лисабон от Ню Йорк/Newark (четвъртък и неделя), Бостън (четвъртък и събота) и Маями (сряда и събота, а от 31 март – вторник и събота).

 

 • Turkish Airlines

Изпълнява полети до Истанбул от Ню Йорк/JFK, Вашингтон/Dulles и Лос Анджелис.

 • Qatar Airways

Изпълнява полети до Доха от Ню Йорк/JFK, Вашингтон/Dulles и Лос Анджелис.

 • Austrian Airlines, Brussels Airlines, La Compagnie, Finnair и Iceland Air

Полетите на тези авиокомпании от САЩ към момента са преустановени.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Три дни след старта на учебната година: COVID-19 тръгна по BG училищата

Не се обмисля затваряне на училищата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Само три дни след старта на учебната година – COVID-19 се разпространи в няколко училища в страната. Случаи на инфектирани има в София, Стара Загора, Русе и Ловеч. В столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ ситуацията вече е спокойна – осем остават заразените учители, а вчера започна тестването на контактните деца.

Интересът е бил слаб – при подаден списък от 70 контактни деца, вчера в Регионалната здравна инспекция са се явили около 8. Добрата новина е, че техните резултати са отрицателни.

Учебните занятия продължават всички класове, освен контактните на заразените учителки. Очаква се учениците да се върнат обратно в час от понеделник. Намерени са заместници на заразените преподаватели.

В Русе цяла паралелка е под карантина заради заразен ученик от Математическата гимназия в града, изолирано е дете и от друг клас. На този етап тяхното обучение преминава онлайн. Вчера здравните власти в Ловеч потвърдиха за случай на заразен учител – той не е имал контакти с децата, защото симптомите му са се проявили преди първия учебен ден, но е контактувал със седем учители. Всички те ще бъдат карантинирани и тествани, ако те са положителни – класовете, в които преподават ще преминат към онлайн обучение.

В Стара Загора няма новозаразени преподаватели и ученици, след като вчера стана ясно, че трима педагози от VI ОУ „Св. Никола“ са дали положителни проби за COVID-19. Директорът на училището Дарина Гайдарова заяви, че колегите ѝ не са идвали в учебното заведение и не са имали контакт с учениците.

„Ние сме взели всички мерки, за да осигурим безопасна среда за обучение и работа. В училището се ходи с маски или шлемове, осигурени са дезинфектанти на всеки вход и санитарните помещения, дезинфектираме всяко междучасие – парапети, дръжки на врати. Стараем се да спазваме всички мерки“, добави Гайдарова.

В Бургас също вече има регистриран случай на COVID-19 в училище. Ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града е с коронавирус. Детето е в VIII клас, съучениците му са поставени под карантина. Снощи директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията. „ Моля, запазете спокойствие, вашите деца ще продължават да се обучават в електронната среда, създадена от гимназията.“, пише още в съобщението на директора.

Всички деца от класа трябва да се тестват на 22 септември и ако имат отрицателни проби – ще продължат да се обучават присъствено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Седем починали и 177 заразени след сватба в Мейн

Проследяването на контактите е разкрило няколко огнища на зараза из щата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Седем починали и най-малко 177 заразени души след гостуване на сватбено тържество – това е печалната статистика, отбелязана в американския щат Мейн, предаде Франс прес.

На тържеството са били 65 души при максимално допустима бройка заради пандемията от 50 души. Сватбата е била на 7 август, като първо е имало религиозна церемония в баптистка църква, а после и прием в хотел. И двете места са наблизо до живописното градче Милинокет с 4000 жители в щата Мейн.

След 10 дни 24 души, свързани със събитието, се оказват заразени с коронавируса, а вчера бе съобщено, че заразените са вече 177 и че 7 души са починали от COVID-19. От починалите нето един не е присъствал на сватбата.

Проследяването на контактите е разкрило няколко огнища на зараза из щата. Сред тях над 80 случая са в затвор на 370 километра от мястото на сватбеното тържество, на което присъствал затворнически надзирател, 10 случая са в баптистката църква, 39 случая и 6 смъртни случая са в старчески дом на 160 километра от Милинокет.

Всичко това напомни на властите на щата Мейн, че най-лошото от коронавирусната епидемия не е отминало.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Десет починали от COVID-19 за денонощие в България

За 24 часа са регистрирани и 154 новозаразени

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Десет души са починали от COVID-19 в България за последното денонощие. За 24 часа са регистрирани и 154 случаи на новозаразени.

Това е станало при направени 5850 PCR теста.

Оздравелите са 150. Пациентите с COVID-19 в болница са над 740, но за пореден ден намалява броя на тези в интензивни отделения – към момента те са 37.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, отменени полети
Властите в България вече следят през мобилния телефон: Къде ходим, с кого говорим

От вторник българските власти получиха възможност да проследяват трафичните данни от всички мобилни телефони и интернет контакти на българските граждани...

Затвори