Открийте ни и в

Коронавирусът

Обратно в BG: Какво трябва да знаете в условията на Covid-19

Няколко съвета как да постъпим, ако решим да се приберем в Родината

публикувано

на

Снимка: Pixabay

Все повече държави ограничават влизането на чужденци на територията си, а авиокомпаниите масово приземяват своите самолети заради наложени държавни рестрикции и слаб интерес към пътуванията във времената на пандемия. Засега българите зад граница са в правото си да се приберат в Родината, ако така ще се чувстват по-сигурни и спокойни. Но преди тръгването би трябвало да имат предвид редица обстоятелства. Ето за какво предупреждава „Дойче веле“.

Организирайте предварително изолацията си

В момента българските граждани, тези с право на дълготрайно пребиваване в страната и техните роднини, идващи от 16 държави, се поставят задължително под 14-дневна карантина след пристигането си в България. Това важи за идващите от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Дори да не идвате от някоя от тези държави, щом пристигате от регион с широко разпространение на коронавирус, отговорно решение е да се самоизолирате. Това важи и ако пристигате от САЩ. Затова обаче трябва предварително да помислите къде е най-подходящото място да го направите. В случай, че отсядате при роднини, не е добра идея да се поставяте под карантина в апартамент или къща, където имате директен досег с възрастни или болни хора. Помолете някой да пазарува вместо вас.

 Избягвайте прибирането със сухопътен транспорт

 Ако се прибирате в България през Западна Европа, избягвайте прибирането със сухопътен транспорт, защото маршрутът ви почти сигурно ще включва държави, които са затворили границите си. За да преминете, трябва да се използват дипломатически лостове, чрез които да ви бъде осигурен коридор. От Министерството на външните работи на Република България призовават гражданите да не пътуват по земя към България. Извън трудностите, които ще създадете на властите, рискувате и да сте блокирани часове, дори дни наред на някоя граница.

 Ако пътувате със самолет, тръгнете към летището по-рано

 В случай, че използвате обществен транспорт до летището, има голяма вероятност той да се движи с друго разписание. Когато пристигнете в Европа, имайте предвид, че влаковете на почти целия континент се движат със закъснение. Популярни автобусни компании като „Фликсбус“ не изпълняват голяма част от маршрутите си.

Не планирайте да пазарувате на летището. Рестрикциите за магазините, които са приети в редица държави, важат и там.

 Подгответе нужната информация предварително

Ако пристигате на територията на България и подлежите на карантина, ще трябва да предадете на властите специален формуляр. Това ще се случи на летището, където ще ви посрещнат здравните инспектори. Във формуляра трябва да попълните данните си, както и да назовете лице, което може да се свърже с вас при нужда. Ще се наложи да впишете и контактите на личния си лекар. Пригответе тази информация предварително, за да не губите време при кацането.

Организирайте транспорта си до дома, така че да имате възможно най-малък досег до други хора и да ги предпазите от евентуално заразяване.

На летището температурата ви вероятно ще бъде измерена. Ако по-късно при вас се проявят симптоми на Ковид-19 – повишена температура, болки в гърлото, кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане, свържете се незабавно с личния си лекар или с регионалната здравна инспекция. Не отивайте пред кабинета на общопрактикуващия лекар, защото можете да изложите на риск други граждани.

 


Полети, които може да ползвате от САЩ до Европа

Българското посолство във Вашингтон публикува информация за авиокомпаниите и летищата, които обслужват полети от САЩ към Европа. Тя е актуална към 23 март 2020 г, а последни данни могат да бъдат намерени на интернет страницата на всяка от компаниите.

 

 • DELTA Airlines:

От Атланта до Амстердам и Лондон/Heathrow;

От Детройт до Амстердам;

От Ню Йорк/JFK до Лондон/Heathrow.

Всички посочени полети се извършват веднъж дневно.

 

 • United Airlines:

От Ню Йорк/Newark до Франкфурт и Лондон/Heathrow по един полет дневно.

До 25 март т.г. от Ню Йорк/Newark ще има и по един полет дневно до Амстердам, Мюнхен и Брюксел;

От Вашингтон/Dulles до Лондон/Heathrow, по един полет дневно, до 25 март;

От Сан Франциско до Франкфурт, по един полет дневно, до 25 март.

 

 • American Airlines:

По един полет дневно от Далас/Fort Worth International Airport до Лондон/Heathrow и от Маями до Лондон/Heathrow.

 • Air France

От Ню Йорк/JFK до Париж/Charles de Gaulle три пъти седмично (сряда-петък-неделя), както и от Лос Анджелис, три пъти седмично (/понеделник-четвъртък-събота).

 • KLM

До края на март ще се изпълняват полети от Сан Франциско, Маями и Вашингтон/Dulles до Амстердам, но с прогресивно намаляващ график, след което ще бъдат преустановени.

След 30 март KLM ще поддържа всеки ден полет до Ню Йорк и три пъти в седмицата до Атланта, Лос Анджелис и Чикаго. Тези полети се изпълняват и в момента.

 • Lufthansa

Lufthansa ще поддържа полети до Франкфурт три пъти седмично от летище Ню Йорк/Newark и от Чикаго.

 • Swiss

Три пъти седмично ще изпълнява полет от летище Ню Йорк/Newark до Цюрих.

 • Iberia

До 27 март ще изпълнява полети до Мадрид от Ню Йорк (всеки ден), Чикаго (всеки ден, без понеделник и вторник) и Маями (всеки ден, без вторник).

 • Virgin Atlantic

След 25 март Virgin ще лети само от Ню Йорк/JFK и Лос Анджелис/LAX до Лондон/Heathrow, всеки ден.

 • SAS

SAS изпълнява полети само между Ню Йорк/Newark и Стокхолм.

 • Alitalia

От Ню Йорк/JFK до Рим/FCO (обикновено два пъти дневно, а в някои дни – веднъж).

 • British Airways

British Airways изпълнява полети до Лондон/Heathrow веднъж дневно от Ню Йорк/JFK, Маями и Сан Франциско.

На 25, 26 и 28 март ще изпълни полети от Вашингтон/Dulles до Лондон/Heathrow.

 • TAP Portugal

Изпълнява два пъти седмично полети до Лисабон от Ню Йорк/Newark (четвъртък и неделя), Бостън (четвъртък и събота) и Маями (сряда и събота, а от 31 март – вторник и събота).

 

 • Turkish Airlines

Изпълнява полети до Истанбул от Ню Йорк/JFK, Вашингтон/Dulles и Лос Анджелис.

 • Qatar Airways

Изпълнява полети до Доха от Ню Йорк/JFK, Вашингтон/Dulles и Лос Анджелис.

 • Austrian Airlines, Brussels Airlines, La Compagnie, Finnair и Iceland Air

Полетите на тези авиокомпании от САЩ към момента са преустановени.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Кораб с 1000 легла и 12 операционни пристигна в Ню Йорк

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В Ню Йорк пристига кораб болница на ВМС с 1000 легла и 12 операционни. Медицинският екип ще е в помощ на жителите на града.

USNS Comfort ще бъде използван за лечение на пациенти без коронавирус, докато болниците лекуват хора със COVID-19, болестта, причинена от вируса.

Де Блазио и други критикуваха Тръмп, че предполага без ясни доказателства, че хиляди медицински маски изчезват от болниците в Ню Йорк. На неделен брифинг президентът каза пред репортери, че трябва да питат: „Къде отиват маските? Излизат ли през задната врата?“

Тези забележки са „обидни“ за болничните работници на първа линия в коронавирусната криза в града, каза де Блазио в понеделник.

„Това е невероятно безчувствено към хората в момента, които дават всичко от себе си“, каза той. „Не знам за какво говори президентът.“

Болници бяха предупредили служителите по-рано по време на огнището, да не носят маски със себе си вкъщи, но не се появиха доказателства за мащабно плячкосване на доставки.

Кенет Раске, президент на Асоциацията на болниците в Ню Йорк, заяви в изявление, че работниците „заслужават нещо по-добро от предположението на собствения им президент, че защитните средства „излизат през задната врата „на болниците в Ню Йорк.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българки ще се грижат за болни от COVID-19 в Австрия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Днес със специален чартърен самолет от София пристигат болногледачки, които ще се грижат денонощно по домовете на лежащо болни от COVID-19 в провинция Долна Австрия, съобщиха австрийската телевизия и електронните издания на ежедневниците.

Със специални полети от София и от румънския град Тимишоара ще бъдат транспортирани 281 обучени социални работнички. Преди да заминат по домовете, те ще прекарат в хотел край Виена 14-дневна карантина.

Това е обща инициатива на Стопанската камара на Долна Австрия и на правителството на провинцията. Стопанската камара поема организацията и разходите по 14-дневната карантина, а провинциалното правителство – разноските за двата чартърни полета – от България и Румъния.

Опасността социалните работнички да се заразят е възможно най-малка, тъй като те ще гледат хора, които не са подвижни, каза Роберт Поцдена, ръководител на секцията за социални работници към Стопанската камара на Долна Австрия. Той съобщи, че от успеха на този проект зависи дали ще бъдат организирани нови специални чартърни полети със същата цел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

На горещия телефон за коронавируса: „Може ли съпругът ми да посети любовницата си?“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Френската жандармерия се оплака, че на разкрития от нея горещ телефонен номер 17 за справяне с пандемията, се получават безумни обаждания, които задръстват и затрудняват работата на услугата, съобщава телевизионният канал „Евронюз“.

Получен бил въпрос от французойка, която твърдяла, че нейното семейство е със „свободни разбирания“. По този повод тя попитала оператора дали ще има някакви проблеми, ако съпругът й посети метресата си през уикенда, както обичайно, и не рискува ли да бъде арестуван.

Друга странна молба за съвет – „Непознат погали коня ми. Можем ли и двамата да пострадаме, ако човекът е бил заразен?“ Това са само някои от абсурдните въпроси, с които се сблъскват служителите от горещата линия на френската полиция, след като в страната бяха въведени мерки за самоизолация. Било констатирано, че голяма част от обажданията не били по същество, а защото хората искали да си побъбрят с някого, въпреки че линията е за спешни случаи.

Франция въведе строги ограничителни мерки на 17 март, припомня медията. Хората могат да напускат домовете си единствено за пазаруване и за ползване на медицински услуги. В Дижон разтревожена дама набрала телефон 17 и изказала тревогата си, че най-накрая е попаднала на точния партньор след развода си. „Искам съвет как да постъпя, за да не разсипя живота си, защото той живее на 25 километра от мен. Може ли да му издадете пропуск?“

В провинция Пикардия в северната част на Франция полицията спряла мъж на 50 километра от дома му. Запитан защо не спазва ограниченията, той изтъкнал наложителна причина – да си намери читаво касуле – традиционно ястие от френската кухня с боб месо.
От спешната линия служителите уточниха, че след вечерните новини получавали куп повиквания с много смислени въпроси, на които се стараят да отговорят най-изчерпателно. Но през останалото време услугата често се превръщала в „телефон на доверието“, чрез който французите търсели контакти от безделие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada