Открийте ни и в

САЩ

Огнища на смъртоносни бактерии в 6 щата, предупреди CDC

Листериозата е особено опасна за хората над 65 години, за тези със слаба имунна система и за бременните

публикувано

на

CDC разследва възможна връзка между бустера на Pfizer и случаи на инсулт

Огнища на смъртоносните бактерии листерии са установени в 6 щата в САЩ. Те са свързани с консумация на заразени готови храни и сирена, съобщиха от Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Хората които биха били в повишен риск от тежко протичане на болестта в случай на листериоза – като бременни жени, възрастни хора и такива с компрометирана имунна система – трябва да избягват да консумират готови храни и сирене без предварителна топлинна обработка до температура, при която да излезе пара, предупреди агенцията.

Досега общо 16 души са се заразили, а 13 от тях стигнаха до болница, показват съобщенията от 6 щата. 7 от случаите са в Ню Йорк, 3 в Мериленд, по 2 в Илинойс и Масачузетс и по 1 в калифорния и Ню Джърси. Случаите са разпределени по равно между мъжете и жените. Възрастта на заболелите варира от 38 до 92 години, но средната им възраст е висока – 74 години.

Ураганът Никол вече взе жертви, 310 000 са без ток във Флорида

В Мериленд има смъртен случай, а разболяла се бременна жена изгуби детето.

CDC посочи, че повечето от разболелите се са от източноевропейски произход или говорят руски. Агенцията проучва на се дължи диспропорцията в засягането от болестта на тези групи от населението.

Някои от разболелите се хора може да се оправят и без медицинска помощ, което увеличава броя на скритите, необявени случаи на листериоза. По тази причина CDC предупреждава, че реалният брой на болните може да е по-голям и огнищата да съществуват не само във вече известните щати.

При разследването на случаите в Ню Йорк агенцията установи, че петима от седемте са купили нарязани готови храни от веригата за продажба на храни от целия свят NetCost Market. Това не е единствен възможен източник, казват от CDC, защото хората от другите щати са купували храните си от други места.

Мнозинството избиратели в САЩ притеснени, че демокрацията е в опасност

Магазините и съоръженията за обработка на деликатесни харни могат да са сериозен източник на зараза с листерии, защото те се прехвърлят лесно между храната и оборудването и по повърхностите, а трудно се отстраняват. Агенцията препоръчва ако сте закупили такива храни, внимателно да почистите с гореща сапунена вода хладилника и повърхностите, с които са били в контакт.

Според CDC листериите са третата по значимост причина за смърт от хранително отравяне в САЩ. Листериозата е особено опасна за хората над 65 години, за тези със слаба имунна система и за бременните. Бременните са особено рискова група, защото се заразяват 10 пъти по-лесно. Лечението е с антибиотици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено