Открийте ни и в

СВЯТ

Ограда срещу мигранти по границата на Полша с Беларус застрашава популацията на рисовете

Има вероятност популацията да е разделена между двете страни, казват от Изследователския институт за бозайници към Полската академия на науките

публикувано

на

Ограда срещу мигранти по границата на Полша с Беларус застрашава популацията на рисовете
Сн.: БГНЕС

Пресичайки Беловежката гора в Полша, издигнатата по границата на страната с Беларус ограда, предназначена да спре наплива от мигранти, затруднява миграцията на рисовете и може дори да доведе до тяхното изчезване, предупреждават учени, цитирани от Ройтерс.

Преди оградата да бе завършена в края на юни, около 40 риса, които са под защитата на законите в Полша, населяват гъстата гора, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и специална зона за опазване в рамките на „Натура 2000“ на ЕС.

Не е известно колко от рисовете са останали от полската страна на границата след издигането на оградата, но има вероятност популацията да е разделена между двете страни, казват от Изследователския институт за бозайници към Полската академия на науките, който наблюдава животните в гората.

„Рисовете използват райони и от двете страни на границата, имат свои райони и от двете страни на границата, функционирали са като една популация. Сега разделяйки гората на две отделни екосистеми ще доведе до разделяне на популацията на тези животни“, каза Рафал Ковалчик от института.

Той допълва, че разделянето на животните ще се отрази на способността за размножаване, на пространствената организация и социална организация на тази популация, на миграцията, генния поток и а – в по-дългосрочен план – дори може да доведе до изчезването на рисовете от района.

Все пак изглежда оградата не е чак такава непреодолима преграда за дивите котки, доколкото – по думите на Ковалчик – за година рисовете са преминали безпроблемно 50-60 пъти заграждението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено