Открийте ни и в

Интересно

Огънят на Св. Елм – красивата загадка на небето (СНИМКИ)

Ако имате късмета да го видите, не се бавете да се приберете на закрито

публикувано

на

Снимки: diyphotography.net, Twitter, Flickr, Airplane pictures

То е изключително рядко явление, което малцина са успели да зърнат и още по-малко са имали късмета да снимат. То се нарича Огънят на Свети Елм, а едни от хората, които са могли да му се любуват най-често, са били пилотите от самолетните си кабини.

Огньовете на Свети Елм са яркосиньо или виолетово сияние, което се появява най-вече около предмети с остри или тънки краища. Красивите и загадъчни светлинки се излъчват от йонизираните молекули на въздуха под въздействието на силното атмосферно електричество по време на буря, разказва сп. „Обекти“.

Интересен факт е, че според учените условията за появата на огньовете на Свети Елм са съвсем обичайни в природата. Явлението обаче е описвано като „рядко“ и дори мистериозно просто защото рядко се наблюдава от хора. Факт е, че малцина представители на човечеството предпочитат да стоят под открито небе по време на буря.

Ако все пак имате късмета да видите това красиво явление – не се захласвайте твърде дълго,

а бързо се приберете на закрито

Огънят на Свети Елм е сигурен белег, че натрупаното във въздуха електричество всеки момент ще се разреди някъде наблизо.

Има много исторически сведения за наблюдаването на феномена. Познат е още в Древна Гърция и присъства в някои митове. Описания на огъня на Св. Елм присъстват и в творбите на Юлий Цезар и Плиний Стари, а също така и в разказите за много от пътешествията по времето на Великите географски открития. В днешно време най-известният случай е с Полет 9 на „Бритиш Еъруейс“ от 24 юни 1982 г. – т.нар. Джакартски инцидент. Тогава триенето на вулканични частици по корпуса на самолета генерира силно електростатично поле, което кара определени области да коронират със сияние.

Названието на това природно явление идва от името на свети Елм (Еразъм), покровител на моряците в католицизма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА