Открийте ни и в

България

Окончателно: Пада ДДС за хляба и брашното

Мярката трябва да действа в следващата една година

публикувано

на

Сн.: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно нулева ставка ДДС за хляба и брашното. Решението беше гласувано на второ четене в пленарната зала. Мярката трябва да действа в следващата една година. От опозицията настояха и за намаляване на 9% на ДДС за плодовете и зеленчуците, но предложението им не срещна одобрението на по-голямата част от депутатите.

„Няма логика да намалим на 0% ДДС на тези производители само за крайния продукт без да им помогнем за суровината, а именно – брашното. Няма логика ние да не подкрепим 0% ДДС върху брашното при положение, че това е един от продуктите, който подобно на хляба е едно от най-потребяваните стоки, които се използват от българския народ”, заяви Пламен Абровски от ИТН.

„Когато ние внесохме такъв законопроект, той беше с искане за 0% на всички продукти в малката потребителска кошница”, отбеляза Даниел Петров от „Възраждане”.

Ивайло Калфин: Намаляване на ДДС, дори и нулева ставка за хляба, няма да намали цените

„Да се запази ставката от 9% както за ресторантьорския сектор, така и по отношение на храната за вкъщи, както и за вино, бира и съответно всички спиртни напитки. Това смятам, че е важно, за да подпомогнем възстановяването на сектора да запазим тази мярка”, каза Николина Ангелкова от ГЕРБ.

„В усилията да постигнем консенсус в хода на Бюджетната комисия оттеглихме една част от предложението и оставихме искането за 9% за живи животни, зеленчуци и плодове. Призовавам ви да го приемем, защото първо сме единствената държава, която не подкрепи месопроизводителите и това, че тези уязвими сектори са недофинансирани”, коментира Десислава Танева от ГЕРБ.

„Г-жо Танева, съжалявам, но явно не сте запознати достатъчно добре. Оценката само на част от мерките ви е 350 милиона, ако вкараме и живите животни отива над 500 млн. Ние също искаме да помогнем на тези хора. Но излезте и кажете, след като натоварихме бюджета със 760 млн. допълнително, сега казвате още 500. Кажете откъде?”, заяви Искрен Митев от ПП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено