Открийте ни и в

САЩ

Окръг Колумбия съди “Гордите момчета” на Тръмп за щурма на Капитолия

Главният прокурор на окръг Колумбия Карл Расин заяви, че градът иска сурови финансови наказания

публикувано

на

Федерален окръг Колумбия е завел граждански иск срещу крайнодесните групи “Горди момчета” и “Пазители на клетвата” в опит да покрие финансовите разходи от насилствения щурм на Капитолия на 6 януари и последиците от него.

Искът цели да потърси отговорност от двете групи, които помогнаха за организирането на митинга на хиляди привърженици на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, който прерасна в щурм на сградата на Конгреса, за да бъде спряно потвърждаването на изборната победа на Джо Байдън.

Главният прокурор на окръг Колумбия Карл Расин заяви на пресконференция, че обвиняемите са причинили физически и финансови вреди на Вашингтон и неговите жители, и допълни, че градът иска сурови финансови наказания.

“Нашето намерение е да потърсим отговорност от тези разбеснели се хулигани и тези войнствени групи на омразата и да вземем всяко пени, което можем, като обезщетение”, каза главният прокурор.

С делото се търси възстановяване на разходите за разполагането на стотици полицаи за защитата на Капитолия, както и за медицинските и други разходи, последвали щурма. Срещу двете организации, наред с 30 назовани и 50 неназовани ответници, са повдигнати обвинения за нападение на цивилни граждани и нанасяне на телесни повреди.

Делото открива още един съдебен фронт срещу предполагаемите участници в нападението на 6 януари.

Припомняме, че четирима души загинаха и няколкостотин бяха ранени по време на продължилата няколко часа яростна атака. Един полицай почина на следващия ден от нараняванията, които получи, докато защитаваше Конгреса. Четирима полицаи, които са били на работа в Капитолия този ден, се самоубиха.

Криминални обвинения, произтичащи от тези събития, са повдигнати на близо 700 души. Няколко предполагаеми лидери на “Горди момчета” и “Пазители на клетвата” се признаха за виновни.

Гражданският иск се позовава на закон, касаещ организацията “Ку-клукс-клан” от 1871 г., който позволява да бъдат съдени хора за нарушения на гражданските права. В иска не са включени Тръмп или бивши членове на неговата администрация.

Карл Расин и други представители на окръг Колумбия изразиха надежда, че искът ще има възпираща роля за екстремистките групи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА