Интензивните отделения на болниците в САЩ се пълнят от заразени с варианта на коронавируса Омикрон, а в четири щата леглата в тях са на изчерпване. Това става ясно от нови данни на Министерството на здравеопазването, обявени в сряда. Щатите, които прегряват от пациенти, са Кентъки, Алабама, Индиана и Ню Хемпшир.

Заради рекордния брой американци с COVID-19, здравните системи в тези щати са на ръба. Леглата в интензивните отделения в техните болници са под заети над 90 процента, става ясно още от данните на здравното министерство.

Заради бързото разпространение на инфекцията, щатските здравни системи в цялата страна са изправени пред недостиг на медицински работници, защото те се заразяват по-често и се налага да се изолират.

Членове на Националната гвардия и други федерални спешни екипи са изпратени в болниците и в социалните домове в места като Ню Хемпшир, за да помогнат в медицинската и немедицинска работа.

Междувременно здравни експерти прогнозираха, че в следващите седмици Омикрон ще стане преобладаващият вариант на коронавируса в Америките, където потвърдените случаи на заразяване с вируса достигнаха рекордни равнища.

Според наблюденията, макар че броят на хората, постъпващи в болница, се увеличава, ваксинацията е допринесла за това смъртните случаи от COVID-19 да не растат пропорционално на заболеваемостта.

"Въпреки че вариантът Делта все още причинява нови случаи на заразяване в Америките, като вземем предвид сегашните тенденции, стигаме до заключението, че Омикрон е напът да стане преобладаващият вариант в нашия регион", каза на виртуална прескоференция Кариса Етиен, директор на Панамериканската здравна организация.

ПЗО съобщи, че за времето от 1 до 8 януари новозаразените с коронавирус в Америките са се увеличили почти двойно, от 3,4 милиона на 6,1 млн. Това е 250-процентно увеличение в сравнение със същия период миналата година.