Открийте ни и в

Канада

Онтарио сваля забраните: Какво е разрешено и какво не?

Ресторант, ваканционна вила, фризьор и спорт – къде ограниченията падат?

публикувано

на

Сн.: CBC/SAMANTHA NAR

Какво е разрешено да се прави в Онтарио и какво не от петък, когато провинцията започна разхлабването на някои от мерките против коронавируса, като задейства фаза 1 от отварянето си. Ето някои от най-честите въпроси и техните отговори.

Мога ли да поканя приятели в двора?

Да, можете, но трябва да бъдете максимум 10 души и задължително навън.

А мога ли да ям в ресторант?

Можете да ядете навън в ресторант с най-много още трима души на масата. Храненето на закрито в ресторантите няма да бъде разрешено преди фаза три на разхлабването.

 Мога ли да пазарувам

Да, но с някои ограничения. Несъществените бизнеси могат да отварят 15% от техния капацитет.

Основните бизнеси, сред които и магазините с голяма площ и магазините с отстъпки, ще продължат да работят с 25% от капацитета си, но от петък те вече могат да продават всичките си стоки, включително и тези, които са определени като несъществени.

Магазините на дребно в моловете остават затворени, освен ако нямат вход, гледащ към улицата.

Маските остават задължителни на закрито във всички търговски обекти с някои малки изключения.

 Мога ли да отида на фризьор

Не, фаза 1 все още не разрешава работата на услугите за лична грижа. Това означава, че вие все още не можете да отидете на фризьор или в салон за красота.

Тези услуги ще бъдат разрешени с фаза 2 на плана за отваряне, и то само след заявка.

А мога ли да отида на къмпинг?

Да, защото Онтарио и всички места за къмпингуване са отворени от петък.

 Разрешени ли са ваканциите на вилата

Краткосрочното наемане на вила, включително Airbnb, са разрешени от петък. Въпреки това не е позволено да споделяте наема с друго семейство, освен ако не става дума за човек, който живее сам.

Туристите все пак са съветвани да носят достатъчно провизии, за да не трябва да ходят да пазаруват.

Какво да направите, ако вилата ви или мястото, където тренирате голф, се намират в Квебек?

Главният медицински инспектор на Онтарио съветва хората и семействата да не излизат от провинцията, освен ако не става дума за нещо важно.

Пътуванията от Манитоба и Квебек до Онтарио са ограничени най-малко до 16 юни, като този срок може да бъде удължен. Разбира се, има редица изключения, най-вече за собствениците на имоти.

Правителството на Квебек има свои собствени правила, с които ограничава пътуванията от Онтарио, но е предвидено изключение за онези, които притежават вили в Квебек и които са длъжни да ги поддържат. Не се правят изключения за хората, които са ваксинирани.

Мога ли да отида на фитнес?

Не, спортуването на закрито не е разрешено във фаза 1. От друга страна, тренирането на открито е разрешено с максимум 10 участници, които трябва да пазят дистанция от три метра. Отборните спортове като футбол или бейзбол не са разрешени.

Кои са дейностите, които са разрешени на открито?

Външните басейни, гребните басейни и водните пързалки са достъпни, но при спазване на дистанцията от два метра.

Конни надбягвания и писти за автомобилни състезания могат да бъдат отворени отново, но без зрители.

Зоологически градини, исторически забележителности и ботанически градини на открито могат отново да посрещат посетители, но на 15% от капацитета си.

Откритите кина също отвориха от петък.

От 22 май детските площадки, голф игрищата, тенис кортовете, спортните игрища, стрелбищата и др. са отворени с някои ограничения.

 Мога ли да отида на места за поклонение

 Да, но с някои ограничения. Сватбите, погребенията и други религиозни церемонии на закрито могат да се провеждат с повече от 10 души, но до 15% от капацитета на пространството.

Религиозните церемонии на открито са разрешени, но хората трябва да спазват дистанция от два метра.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Бивш служител на космическата агенция на Канада обвинен заради сътрудничество с китайска фирма

Агенцията първо е започнала вътрешно разследване и ограничила достъпа да информация, преди да предаде случая на полицията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Канадската полиция повдигна обвинения на бившия член на Canada Space Agency (CSA) заради работа от името но китайска аерокосмическа компания. 61-годишният инженер Уанпин Жен в предаване на доверие от обществен служител.

Обвинението е резултат от разследване на Кралската канадска конна полиция, съобщиха от CSA. Според разкритите от полицията факти Жен е използвал своя статус на инженер в агенцията, за да договаря споразумения за разполагане на съоръжение на сателитна станция в Исландия. Разследването твърди, че е действал от името на китайска аерокосмическа компания.

„Канадската космическа агенция е част от критичната инфраструктура на страната и представлява стратегически интерес, който трябва да бъде защитен“ – се казва в изявление на полицията.

В Канада е произведена първата в света ваксина срещу COVID-19 на растителна основа

Обвинението твърди, че престъплението е извършено между 1 юли 2018 г. и 30 май 2019 година.

Според CSA той е освободен от работа там през 2019 г. заради опасения около неговите части дейности извън трудовите му задължения. Агенцията първо е започнала вътрешно разследване и ограничила достъпа да информация, преди да предаде случая на полицията.

Жен е бил арестуван във вторник и освободен при задължение да се яви пред съда на 15 декември.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Канада препоръча младите мъже да не се ваксинират с Moderna

Докладваните случаи на рядкото усложнение миокардит сред момчета и млади мъже достигат 15.9 на 100 000 за Modernа и едва 2.6 на 100 000 за Pfizer.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

След като милиони млади канадски мъже са били инжектирани с милиони дози Moderna, сега се препоръчва на тези между 12-29 вече да не го правят, съобщи Blacklock’s Reporter.

Националният консултативен комитет по имунизация цитира рядка, но тревожна честота на сърдечно възпаление. В актуализирана препоръка, данни от други страни сочат по-висока честота на миокардит или възпаление на сърцето при ваксинация с Moderna в сравнение с ваксините на Pfizer-BioNtech.

„Това, което сме виждали предимно по отношение на честотата на миокардит при бустерните дози, е доказателство от Израел“, каза д-р Матю Тунис, изпълнителен секретар на Консултативния комитет.

Данните показват, че 4 001 958 канадци вече са получили доза от Moderna. Агенцията за обществено здраве заяви, че знае за 1376 случая на миокардит, обикновено включващи мъже на възраст до 27 години.

„За лица на възраст от 12 до 29 години, получаващи първична серия ваксина срещу Covid-19, използването на Pfizer-BioNtech е за предпочитане пред Moderna, за да започне или продължи“, пише Консултативният комитет.

За млади мъже, ваксинирани с Pfizer се препоръчва и поставяне на дозите с интервал от осем седмици.

„По-дългият интервал между дозите е свързан с по-висока ефективност на ваксината и потенциално намалява риска от миокардит“, пише консултативният панел, добавяйки: „Рискът от повторна поява на миокардит след получаване на допълнителни дози от която и да е от разрешените ваксини срещу COVID-19 е неизвестен по това време. Много малко случаи на повторна ваксинация при тези лица са описани в публикуваните проучвания.“

FDA предупреди за редки случаи на сърдечно възпаление след ваксините на Pfizer и Moderna

Данните показват, че честотата на сърдечно възпаление при млади мъже и момчета, които са получили първоначални инжекции на Moderna, е 3 на 100 000 дози в сравнение с 1,9 на 100 000 за Pfizer-BioNtech.

„Съобщените нива на миокардит сред мъже на възраст от 18 до 29 години след втората доза ваксина са 15,9 на 100 000 за ваксината Moderna и 2,6 на 100 000 за Pfizer“, се казва в актуализираните препоръки.

Младите мъже и момчета, които са потърсили лечение за сърдечни проблеми, обикновено се възстановяват, каза комисията.

Докладът цитира данни от САЩ, според които повечето пациенти, 91%, се възстановяват след три месеца.

Агенцията за обществено здравеопазване заяви, че сред 30,2 милиона канадци, които са направили различни видове ваксини срещу COVID-19, е съобщено за  27 747 „нежелани събития“. Общо 6443 са оценени като сериозни.

Смъртните случаи са 243 по официална оценка. „Въпреки че тези смъртни случаи са настъпили след ваксинация с ваксина срещу COVID-19, те не са непременно свързани с ваксината“, се казва в изявление на Агенцията за обществено здраве.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Канада също обяви бойкот на Олимпиадата

САЩ, Обединеното кралство и Австралия вече обявиха същото решение

публикувано

на

Виж цялата статия

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви дипломатически бойкот на предстоящите Зимни олимпийски игри през 2022г. в Пекин.

На игрите няма да присъстват официални дипломатически лица. Канадските спортисти все още имат право да се състезават.

САЩ, Обединеното кралство и Австралия вече обявиха, че няма да изпращат официални делегации на игрите – колективен знак към Китай, че нарушаването на човешките права не остава незабелязано.

Пред репортери Трюдо каза, че правителството е „изключително загрижено“ от „повторни нарушения на правата на човека, извършени от китайското правителство“.

Той каза, че Канада ще изрази недоволството си от нарушенията на правата на човека. Трюдо добави, че Канада ще покаже недоволството си от комунистическия режим, като не изпрати официални лица.

Попитан дали очаква ответна реакция от Пекин, Трюдо заяви, че режимът „не трябва да се изненадва“ от тези действия.

„От месеци се координирахме и обсъждахме въпроса с нашите съюзници“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА