Открийте ни и в

Канада

Онтарио спира отчитането на заразените в училища и детски градини

В петък Мур каза, че новият показател на провинцията за наблюдение на разпространението на Омикрон ще бъде „колко добре нашите болници могат да продължат да предоставят грижи“, а не непременно ежедневното преброяване на случаите

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Онтарио ще спре да съобщава за случаи на COVID-19 в училища и детски заведения, се казва в нова заповед на Министерството на образованието, което предизвиква критики от опозиционната Нова демократична партия. Тя нарече този ход „ужасяващ за родителите“.

В писма, изпратени до училищните настоятелства от 30 декември, министерството заявява, че прилага нови мерки за здраве и безопасност в училищата и детските заведения, позовавайки се на последните промени в своята стратегия за управление на случаите и контактите.

В четвъртък главният медицински директор д-р Кирън Мур обяви, че провинцията съкращава изискванията за изолация, ограничавайки тестването до високорискови групи и отваря отново училищата следващата сряда, 5 януари, вместо понеделник.

Програмите за грижи за деца обаче ще бъдат разрешени да работят от 3 януари.

Онтарио съкращава карантината за ваксинираните

В изявление, публикувано в петък, здравните власти на Онтарио призовават правителството на провинцията да отмени тестовете и проследяването.

„Ако не можем да проследим къде е вирусът, не можем да се борим с него“, каза образователният критик Марит Стайлс. „Дъг Форд оставя най-малките ни деца незащитени и дори стига дотам, че спира да тества и докладва – той се опитва да скрие щетите и опасността от избора си“, каза критикът на грижите за децата Бхутила Карпоче. „Как родителите трябва да вземат решения, за да пазят децата си в безопасност?“

Попитан в четвъртък дали стъпката за ограничаване на тестването до лица с висок риск е политическа, Мур заяви, че провинцията ще тества всички, ако има капацитет.

В изявлението на здравните власти се отбелязва също, че деца под пет години не могат да бъдат ваксинирани и че много центрове за грижи за деца използват отрицателни PCR тестове, за да им позволят да се върнат след симптоми.

В изявление Училищният съвет на Торонто потвърди, че Министерството на образованието повече няма да събира броя на случаите на COVID-19 от училищните съвети.

В петък Мур каза, че новият показател на провинцията за наблюдение на разпространението на Омикрон ще бъде „колко добре нашите болници могат да продължат да предоставят грижи“, а не непременно ежедневното преброяване на случаите.

Той отново отбеляза, че провинцията се готви за скок през следващите седмици. „Наблюдаваме приемите в болница и броя на пациентите в интензивните отделения денонощно, за да гарантираме, че имаме капацитет“, каза той.

Докато Министерството на здравеопазването ще преустанови докладването на случаи на COVID-19 в училищата и детските заведения, в заповедта се казва, че все още ще бъде приемана информация за сериозни случаи на заразени с вируса от училища и детски заведения.

Мур каза, че отсъствието от работа ще бъде основният индикатор за разпространението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено