Открийте ни и в

Канада

Онтарио съкращава карантината за ваксинираните

Провинцията въвежда и нови правила за тестване

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Онтарио съкращава периода на карантината за COVID-19 за някои лица и въвежда нови правила за тестване, съобщиха в четвъртък здравните власти. 

От 10 на 5 дни става карантината за ваксинираните лица. Новата мярка влиза в сила от четвъртък. 

Решението е взето заради множеството положителни проби сред ваксинираното население. Оказва се, че те са най-заразни първите два дни, когато се появяват и симптомите. 

В Нунавут, Квебек и Онтарио: Рекорден брой новозаразени

Ваксинираните, дали положителна проба за COVID, както и децата под 12 години, ще трябва да бъдат 5 дни под карантина от появата на първите симптоми. Изолацията може да приключи след 5-дневния период, ако симптомите са преминали. Контактните лица също ще трябва да се изолират.  

Тези, които не са напълно ваксинирани ще трябва да се карантинират за 10 дни. 

Хората, които работят в здравни заведения с висок риск от заразяване, не трябва да посещават работа в продължение на 10 дни. Ако след 7 ден на изолацията PCR тестът или антигенния тест е отрицателен, то карантината може да бъде прекратена. 

Заради Омикрон: Нови COVID ограничения в Онтарио

Според здравните власти по този начин ще се гарантира, че няма да има недостиг на персонал в здравните заведения. 

Нови насоки за тестване

От 31 декември PCR тестовете ще бъдат достъпни само за хора със симптоми или такива, които работят в условия с висок риск от заразяване. 

Въпреки това държавните училища в Онтарио ще останат една от малкото групи, на които е разрешено да раздават PCR тестове на ученици и персонал със симптоми.

Вижте ТУК пълния списък на тези, които отговарят на условията за PCR тестване.

Хората, които имат леки симптоми са помолени от здравните власти да не се тестват с PCR.

„Ако имате симптоми на COVID-19, но не отговаряте на условията за PCR тест и нямате достъп до антигенен тест, то просто се изолирайте”, добавят здравните власти. 

За хората, дали положителен резултат от бърз тест вече няма да се изисква потвърждение с PCR. От тях също няма да се изисква и да съобщят резултатите си на съответното звено за обществено здравеопазване. 

Към този момент на провинцията се препоръчва да се използват бързи тестове. 

Онтарио въведе и нови ограничителни мерки, като зрителите на големи спортни и развлекателни събития ще трябва да се провеждат с публика до 1000 души. На 50% капацитет ще работят заведенията на закрито, както и ресторантите и магазините. Ваканцията на учениците ще се удължи до 5 януари. 

Онтарио съобщи в четвъртък за 13 807 нови случая на COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА