Открийте ни и в

България

ООН: Българите се стопяват до 2 милиона до края на века

публикувано

на

Населението на България ще намалее драстично до края на 21 век според последния доклад на ООН за населението на Земята. Ако до края на 2019 година очакванията са българите да бъдат около 7 милиона, според най-мрачната прогноза до 2100 година ще се стопят до едва два милиона. Само преди 25 години населението на България беше почти 9 млн. души.

Ако лошият сценарий се сбъдне и населението на България намалее до малко над два милиона, това в момента са жителите на София и Пловдив. Експерти обаче подчертават, че мрачните данни са на база на световните тенденции за увеличаваща се популация в световен мащаб. В момента населението на Земята е малко над 7 милиарда, а в края на века се очаква да бъде почти 11 милиарда.

„Всички тези сценарии са обвречени на тотален провал,тъй като много трудно може да се каже, че тази тенденция  която е сега или през последните 10 години може свободно  да се прехвърли за следващите 80 години”, обясни  географът и климатолог проф. Георги Рачев пред Нова телевизия. Той допълни, че е оптимист за България и че тя никога не е била толкова богата.

Според данните жителите на Европа ще продължат да намаляват, за разлика от населението в Африка и Азия.  „В Индия за разлика от Китай благосъсточнието на хората расте много бавно. Докато в Китай вече се забелязва , че образованите и заможни семейства рязко намаляват броя на децата си, то в Индия положението е страшно”, обясни още проф. Рачев.

Заради нарастващата популация по света прогнозите са природните ресурси да намлалеят рязко и да се ускори процесът на глобално затопляне.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено