Открийте ни и в

СВЯТ

ООН е “принудена” да намали хранителните помощи в Йемен поради липса на средства

Половината от децата под пет години (2,3 млн.) са изложени на риск от недохранване

публикувано

на

Организацията на обединените нации (ООН) в сряда се обяви за „принудена“ да намали продоволствената помощ за Йемен поради липса на средства и предупреди за ескалация на глада в тази разкъсана от война страна, засегната от една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Тази най-бедна страна на Арабския полуостров е опустошена от седем години от конфликт между бунтовниците хути, подкрепяни от Иран, и правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

„Световната хранителна програма (WFP) е принудена да намали хуманитарната помощ за Йемен“, предупреди ООН, предупреждавайки срещу въздействието на съобщението, „тъй като гладът ескалира“.

Беше обяснено, че организацията няма средства, за да продължи да предоставя хранителна помощ на 13 милиона души в Йемен.

„От януари осем милиона души ще получават намалена дажба, докато пет милиона души, изложени на риск от глад, ще продължат да получават пълна дажба“, обясниха от ООН.

Около 80% от 30-те милиона жители на Йемен зависят от международна помощ. С тези съкращения семействата ще получават само половината от минималната дневна дажба, каза WFP, изразявайки опасения от по-сериозни съкращения, скоро неизбежни, поради липса на финансиране. „Хората могат да бъдат напълно изключени от програмите за хранителна помощ“.

Той изчислява, че „повече от половината от населението на Йемен, или 16,2 милиона души, изпитва остър глад, а половината от децата под пет години (2,3 милиона) са изложени на риск от недохранване.

WFP обяви, че се нуждае от 813 милиона долара, за да продължи да помага на най-уязвимите в Йемен до май.

И от 2022 г. ще бъдат необходими $1.97 млрд. (1,74 милиарда евро), за да продължи да предоставя жизненоважна хранителна помощ на семействата на ръба на оцеляването.

През март месец ООН, Швеция и Швейцария организираха донорска конференция, на която присъстваха около 100 държави, която събра едва половината от очакваната хуманитарна помощ за Йемен.

Целта на ООН е да събере 3,85 милиарда долара (3,4 милиарда евро), но само 1,7 милиарда долара (1,5 милиарда евро) са обещани от около 100 правителства и частни донори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА