Открийте ни и в

СВЯТ

ООН: Задава се безпрецедентен глад по света

Има реален риск през 2022 г. да бъде обявен глад на редица места, а през 2023 г. може да бъде още по-лошо

публикувано

на

ООН: Задава се безпрецедентен глад по света

Съществува “реален риск” от глад на много места тази година. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от “Ройтерс”.

Той и министрите, които се срещат по въпросите на продоволствената сигурност, да предприемат практически стъпки за стабилизиране на пазарите на храни и намаляване на волатилността на цените на суровините.

Изправени сме пред безпрецедентен глобален глад, подчерта Гутериш във видеообръщение на срещата в Берлин. Той посочи, че войната в Украйна е изострила проблеми, които назряват от години – климатичните промени; пандемията от COVID-19; дълбокото неравномерно възстановяване.

Украйна призова Русия да спре "игрите на глада"

Повече от 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живея в условия на глад, според Интегрираната фазова класификация на продоволствената сигурност (IPC) – скала за определяне на продоволствената несигурност. Съгласно нея това е само една стъпка преди обявяването на глад в даден регион.

По данни на IPC милиони хора в 34 други страни са на ръба на глада.

Има реален риск през 2022 г. да бъде обявен глад на редица места, а през 2023 г. може да бъде още по-лошо, подчерта Гутериш, който нарече масовия глад и гладуването неприемливи в 21-ви век.

Той посочи, че не може да има ефективно решение на кризата, освен ако Украйна и Русия, които произвеждат около 29% от световния износ на пшеница, не намерят начин за правилно възобновяване на търговията.

Изностът от украинските пристанища беше спрян след началото на руската инвазия.

Москва настоява част от санкциите, наложени й от Запада, да бъдат премахнати, за да възобнови своя износ на зърно и торове.

ООН и Турция посредничат в опит да бъде постигнато споразумение.

Гутериш обаче не разкри подробности за преговорите, отбелязвайки, че публичните изявления могат да попречат на успеха.

Той също така призова министрите на срещата в Берлин да се справят с финансовата криза в развиващите се страни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА