Открийте ни и в

България

ООН: населението на България ще се стопи с 24% до 2050 година

Латвия няма да оцелее, без достатъчен брой латвийци, се пише в доклада

публикувано

на

Населението на България се топи по-бързо и продължава да застарява

България е сред петте страни в Европа, чието население към 2050 г . ще намалее с над 20 процента, гласи публикация във в. „Гардиън. Изданието се позована на сектора „Население ” от департамента на ООН за икономиката и социалните проблеми. Другите държави са Украйна, Латвия, Литва и Сърбия. При това по този показател ние сме на първия ред в тази петорка. Според публикуваната към материала графика българското население ще се стопи с 24,7%, Украйна с 24,5%, Латвия с 23,5 на сто. При Литва и Сърбия показателите също са с над една пета демографски срив.

Намаляване на населението се прогнозира и в Гърция и Португалия, но на по-ниски нива: съответно с 12 и 10 процента.

Всъщност публикацията е посветена на демографската катастрофа на Латвия. Тя загуби почти една трета от населението си след разпадането на СССР, пише авторът на Джон Хенли. Според него причината за това са поредните емигрантски вълни на млади латвийци, които заминават в чужбина в търсене на повече пари.

Жители от Брезник за бащата на изчезналото дете: Повече от 10 години е нотариус, отзивчив, прави услуги (ВИДЕО)

„Латвия няма да оцелее, без достатъчен брой латвийци“, оплака се през автора Имантс Парадниекс, съветник на латвийското правителство по демографията.

Според официалния статистически портал на републиката в началото на 2022 г. населението на страната е приблизително 1 875 000 души. През 1990 г. преди съветския разпад в страната са живеели малко над 2 669 000 души. Така за 32 години населението на Латвия е намаляло с почти 800 000 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено