Открийте ни и в

Войната в Украйна

ООН откри доказателства за военни престъпления в Украйна

Ето какво са правили руските войски

публикувано

на

ООН откри доказателства за военни престъпления в Украйна
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Организацията на обединените нации съобщи в петък, че нейните следователи са открили доказателства за военни престъпления, извършени от Русия в Украйна.

„Въз основа на доказателствата, събрани от Комисията, тя заключи, че

в Украйна са извършени военни престъпления“,

каза шефът на Комисията за разследване пред Съвета на ООН по правата на човека.

Комисията беше създадена през май, за да разследва твърденията за военни престъпления. Досега те са се фокусирали върху четири региона: Киев, Харков, Суми и Чернигов.

Вече не е само Орбан. Путин си има нова „Фантастична четворка“ и България е вътре

„Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. В момента комисията разследва такива смъртни случаи в 16 града и населени места“, каза Ерик Моуз, председател на комисията.

Разследващите от ООН разговаряха с над 150 жертви и свидетели

и посетиха 27 града и населени места, където също проучиха гробове, както и центрове за задържане и изтезания.

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Екипът също така разгледа два случая на малтретиране на руснаци от украински войници.

„Утре се навършват седем месеца от началото на военните действия в Украйна“, се казва в изявление на комисията. „Загрижени сме от страданието, което международният въоръжен конфликт в Украйна наложи на цивилното население.

„Това се илюстрира от числата, актуализирани редовно от Офиса на комисаря по правата на човека (OHCHR) относно смъртните случаи и нараняванията и от Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) по отношение на бежанците и вътрешно разселените лица,“ се добавя изявлението. „Неотдавнашното откритие на още допълнителни гробове илюстрира сериозността на ситуацията.“

Медведев: Идиоти, не ни плашете, "Хиперзвук" ще достигне Европа и САЩ по-бързо

Докладът на комисията подчерта няколко области, в които руските военни действия са били особено вредни, включително общи, безразборни атаки срещу цивилни райони, екзекуции, изтезания и сексуално и основано на пола насилие.

Комисията съобщи, че “използването на експлозивни оръжия с широкообхватни ефекти в населените райони от Русия е източник на огромна вреда и страдание за цивилните” и че редица атаки “са били извършени без разграничение между цивилни и бойци”, включително с използване на “касетъчни боеприпаси или реактивни системи с много стрелби и въздушни удари в населени райони”.

В изявлението се цитират 16 града и населени места, в които има текущи разследвания на екзекуции,

с “достоверни твърдения” за много повече случаи.

Имаше “последователни разкази за малтретиране и изтезания” от украински жертви, някои от които казаха, че са били преместени в центрове за задържане в Русия, където са били държани седмици наред. Съобщава се, че някои жертви са изчезнали.

Комисията също така представи свидетелства за побои, електрошокове и насилствено разголване от бивши задържани в руски центрове за задържане.

Председателят на комисията Моуз каза също, че са открили доказателства за неопределен брой руски войници, които са извършили престъпления на сексуално или основано на пола насилие. Възрастта на жертвите им варира от 4 до 82 години.

„Комисията е документирала случаи, при които деца са били изнасилвани, измъчвани и незаконно затваряни“, се казва в изявлението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено