Открийте ни и в

СВЯТ

ООН призова за ядрено разоръжаване

Сегашният световен арсенал от около 13 000 ядрени бойни глави е рецепта за възможно унищожение на планетата

публикувано

на

ООН призова за ядрено разоръжаване
Сн.: Wikipedia

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за ядрено разоръжаване в началото на тридневната конференция във Виена с около 80 държави, подписали международен договор за забрана на ядрените оръжия.

“Да унищожим тези оръжия, преди те да ни унищожат”, каза Гутериш в послание на конференцията, предадено чрез видеовръзка и цитирано от “А Нюз”.

Сегашният световен арсенал от около 13 000 ядрени бойни глави е рецепта за възможно унищожение на планетата, при положение че светът е изпълнен с конфликти и недоверие, заяви ръководителят на ООН.

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер определи Договора за забрана на ядрените оръжия (TPNW) като “крайъгълен камък”.

Контрактът, който влезе в сила през януари 2021 г., задължава държавите да не участват в никакви дейности, свързани с ядрените оръжия и призовава да се отчитат хуманитарните последици от тях.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг подчерта спешната необходимост от пълно ядрено разоръжаване. Австрия беше един от инициаторите на договора.

TPNW е подписан от 86 страни и ратифициран от 65. Той има за цел да разшири Договора за неразпространение на ядреното оръжие (NPT), който влезе в сила през 1970 г. Девет държави притежават ядрени оръжия. Те, както и НАТО, не участват в TPNW.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА