Открийте ни и в

Любопитно

ООН: 90% от субсидиите за земеделие увреждат хората и планетата

Без реформа нивото на субсидии е на път да скочи до 1,8 трлн. долара годишно до 2030 г., допълнително увреждайки благосъстоянието на хората и влошавайки планетарната криза

bgvoice

публикувано

на

Почти 90% от 540 млрд. долара глобални субсидии, отпускани на земеделски производители всяка година, са „вредни“, установи тревожен доклад на ООН, пише „Гардиън“.

Тази селскостопанска подкрепа уврежда здравето на хората, подхранва климатичната криза, унищожава природата и води до неравенство, като изключва дребните фермери, много от които са жени според агенциите на ООН.

Най-големите източници на емисии на парникови газове, като говеждо месо и мляко, са получили най-големите субсидии, се уточнява в доклада. Те често са произвеждани от големи индустриализирани групи, които са в най-добра позиция да получат достъп до субсидии.

ООН: 90% от субсидиите за земеделие увреждат хората и планетата

Без реформа нивото на субсидии е на път да скочи до 1,8 трлн. долара годишно до 2030 г., допълнително увреждайки благосъстоянието на хората и влошавайки планетарната криза, подчертават от ООН.

Подкрепата за „извънгабаритната“ месна и млечна промишленост в богатите страни трябва да бъде намалена, докато субсидиите за замърсяващи химически торове и пестициди трябва да спаднат в по-бедните страни, се посочва в анализа.

В доклада, публикуван преди срещата на ООН за хранителните системи на 23 септември, се казва, че пренасочването на субсидиите към благоприятни дейности може да „промени играта“ и да помогне за прекратяване на бедността, премахване на глада, подобряване на храненето, намаляване на глобалното затопляне и възстановяване на природата. Доброто използване на публичните пари би могло да включва подпомагане на здравословна храна, като зеленчуци и плодове, подобряване на околната среда и подкрепа на малки фермери.

Многобройни анализи през последните години заключиха, че глобалната хранителна система е счупена, като повече от 800 млн. души са изпитвали хроничен глад през 2020 г., 3 млрд. души не са могли да си позволят здравословна диета, докато 2 млрд. души са със затлъстяване или с наднормено тегло, а една трета от храната отива на боклука. Общите причинени щети се оценяват на 12 трлн. долара годишно, повече от стойността на произведената храна.

Докладът е публикуван от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и е подценяване на общите субсидии в хранителната система, тъй като включва само онези, за които има надеждни данни в 88 страни.

„Този ​​доклад бие камбаната за правителствата по целия свят да преосмислят схемите за подпомагане на селското стопанство, за да ги направят подходящи за целта да се трансформират нашите агро-хранителни системи и да допринесат за четири по-добри неща: по-добро хранене, по-добро производство, по-добра околна среда и по-добър живот“, изтъкна Ку Донгю, генерален директор на ФАО.

Ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер подчерта, че пренасочването на субсидиите ще увеличи и поминъка на 500 млн. дребни земеделски стопани в световен мащаб, като гарантира по-равнопоставени условия с индустриалното земеделие.

Марко Санчес, заместник-директор на ФАО и автор на доклада, заяви: „Настоящата подкрепа за фермите се нуждае от трансформация за днешните реалности. Например сега САЩ се придържат към Парижкото споразумение за климата, което е добре дошло, но няма начин да постигнат онези климатични цели, ако не се справят с хранителната промишленост.“

Джой Ким от UNEP настоя: „Земеделието допринася за една четвърт от емисиите на парникови газове, 70% от загубата на биологично разнообразие и 80% от обезлесяването.“. Тя припомни, че обещанията за международно финансиране за климатичните промени са 100 млрд. долара годишно и 5 млрд. долара годишно за обезлесяване. „Но правителствата предоставят 470 млрд. долара (за подпомагане на земеделието), което има огромно вредно въздействие върху климата и природата.“

Докладът е установил, че между 2013 и 2018 г. подкрепата за фермерите възлиза на средно 540 млрд. долара годишно, от които 87% (470 млрд. долара) са „вредни“. Това включва ценови стимули за конкретен добитък и култури, субсидии за торове и пестициди и изкривяване на експортните субсидии и вносните мита.

Те увреждат здравето, като насърчават прекомерната консумация на месо в богатите страни и свръхконсумацията на продукти с ниска хранителна стойност в по-бедните. „Ако не насърчавате плодовете и зеленчуците, тогава в относително отношение, тогава е много скъпо за потребителя да се храни здравословно“, отбелязва Санчес и допълва: „Ето защо 2 млрд. души по света не могат да си позволят здравословна диета.“

Докладът подчертава някои случаи на позитивни действия, като например действия в Китай за намаляване на употребата на химически торове и пестициди, както и политиката за естествено земеделие с нулев бюджет в индийския щат Андхра Прадеш.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Българин, фучал с двойно по-висока от позволената скорост в Ирландия, предизвика комична ситуация в съда

Съдията попита дали адвокатът е впечатлен от качествата на BMW-то на Спасов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

23-годишният Андрей Спасов, който бе записан от камера да кара със своето BMW с 205 км/час по път, на който максималната разрешена скорост е 100 км/часа, стана неволно причина за комична ситуация между своя адвокат и съдията при разглеждането на случая му в съда.

Обвиняемият, който живее в Лангфорд, Ирландия, се призна за виновен пред съдия Сиймъс Хюс, а доказателството – записа – беше безспорно.

Случаят прие комичен обрат, когато стана дума за съдбата на колата, с която е било извършено нарушението. Колата се оказа купена за 15 000 евро със спестяванията на съпругата на Спасов, а той я е продал след като е извършил нарушението. Адвокат Франк Гиърти заяви, че това е било поради „разсейване“ от негова страна.

Във връзка с разговора за колата Гиърти сподели пред съдията, че е „оглеждал“ колата във видео по YouTube.

Може да видите, че тя (колата) не е безопасна“ – каза адвокатът.

Заплахите към Витанов продължават, повредили гумите на колата му, за да гръмнат при висока скорост

Така ли прекарвате нощите си?“ – запита иронично съдия Хюс.

Доста жалко изглежда, нали?“ – пое шегата Гиърти, запазвайки достойнството си.

Съдията след това попита дали адвокатът е впечатлен от качествата на BMW-то на Спасов.

Надявам се, че не сте се изкушили да я купите за себе си?“ – запита той.

Обвиняемият в крайна сметка призна, че е продал бързо колата и е готов да отговаря за действията си. Съдият му отреди отнемане на правото да шофира за две години и 250 евро глоба със срок за плащане три месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Мария Игнатова и Ивайло „Нойзи“ Цветанов се взеха

От публикуваните снимки става ясно, че женитбата се е състояла в село Житен

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Връзката между известната телевизионна водеща и актриса Мария Игнатова и журналистът Ивайло „Нойзи“ Цветанов завърши венчило, стана ясно от публикация в Instagram профила на Игнатова.

Сн: Instagram

От публикуваните там снимки става ясно, че женитбата се е състояла в село Житен.

Ивайло е в свободен костюм без вратовръзка, а булката е с бледорозова рокля без воал. Коментарите са изпълнени с доброжелателни пожелания, а има и констатация, че „това е ескалирало бързо“.

Двамата пазеха в тайно как се е зародила връзката им, а Мария за първи път качи в Instagram обща снимка с Ивайло преди по-малко от година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Децата днес ще преживеят повече природни катаклизми от дядовците си

Изследването, проведено от „Спасете децата“ в сътрудничество с климатолози от Свободния университет в Брюксел, Белгия, изчислява вероятността от преживяване на екстремни климатични явления от децата, родени през 2000 г. в сравнение с хората, родени през 1960 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Децата по света ще преживеят повече горещи вълни, наводнения и периоди на суша през живота си в сравнение със своите баби и дядовци, съобщиха учени, цитирани от фондация Thomson Reuters.

Днешните деца ще преживеят средно седем пъти повече горещи вълни и близо отри пъти повече наводнения, суши и унищожени реколти заради ускоряващите се климатични промени, установява изследване на благотворителната организация „Спасете децата“ (Save the Children), пише БТА.

Най-силно засегнати ще са живеещите в страни с ниски и средни доходи, като децата в Афганистан вероятно ще понесат до 18 пъти повече горещи вълни в сравнение с днешните възрастни, а децата в Мали ще пострадат от десет пъти повече унищожения на реколтите.
„Хората страдат, не бива да си затваряме очите…Климатичната промяна е най-голямата криза на епохата“, казва Анушка, на 15 години, която разказва, че в родния й Непал все по-често има горещини, проливни дъждове и поражения върху посевите.

Изследването, проведено от „Спасете децата“ в сътрудничество с климатолози от Свободния университет в Брюксел, Белгия, изчислява вероятността от преживяване на екстремни климатични явления от децата, родени през 2000 г. в сравнение с хората, родени през 1960 г.

Резултатите са публикувани в сп. Science.

„Климатичната криза по същество е криза с правата на децата“, каза Ингер Ашинг, която е изпълнителен директор на „Спасете децата“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Съдът временно блокира заповедта всички медици в Ню Йорк да се ваксинират срещу COVID-19

Заповедта трябва да влезе в сила на 27 септември

Затвори