Открийте ни и в

България

Опасност от лавини в планините 

Условията на пистите в момента са перфектни, подчертават експерти

публикувано

на

Сн.: БТА

„Част от склоновете са издухани почти до твърди, заледени участъци. Това също е опасно. Хората трябва да се пазят не само от лавините. Преценката и за другите неща също трябва да е адекватна. След северозападния вятър на обратните склонове с южно-югоизточно изложение е възможно да има акумулации и то особено под планинските била, непосредствено под тях”, каза Анди Балевски от Българската лавинна асоциация пред NOVA.

Въпреки че лавинната опасност не е от най-висока степен, експертите предупреждават, че свличания на снежни маси са възможни навсякъде извън пистите.

„Инциденти стават и при втора и при трета степен. Много е важно да не се забравят правилата за безопасност. Има възможност на някои склонове или зимни маршрути, където не е преминавано този сезон да се получат проблеми с лавините”, каза още Балевски.

Лавина падна под Мальовица, трима бяха частично затрупани 

Условията на пистите в момента са перфектни. „От много години не сме имали такива условия. Обозначаването също е много важно. Коридорът е направен много хубаво и е ясно откъде докъде е ски зоната. Хората трябва да са наясно къде е границата. Местата където има лавинна активност са обозначени със специални знаци. Тази организация е много важна. В тази ски зона имаме подобрение всяка година”, посочи Анди Балевски.

Знаците за опасни участъци и лавини са поставени на границите на ски зоната и не трябва да бъдат пренебрегвани, предупреждават експертите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА