Открийте ни и в

СВЯТ

Опасно горещо време регистрират и в Китай

Температурите в оазисния град Турпан може да достигнат 50 градуса през следващата седмица

публикувано

на

Очаква се Китай да бъде застигнат от още горещи вълни през следващите 10 дни, като температурите ще започнат да се повишават в някои части на страната още в събота.

Някои крайбрежни градове вече са на най-високо ниво на тревога, а вътрешните региони предупреждават за рискове от разрушаване на язовирни стени поради топенето на ледниците.

Тази събота е денят на „голямата жега“ в китайския алманах, базиран на лунния календар. Очакваше се горещото заклинание да бъде подобно по обхват на горещите вълни от 5-17 юли, но повече региони може да бъдат засегнати от температури от 40C или по-високи, каза Фу Джиаолан, главен синоптик в Националния метеорологичен център, пред държавните медии.

Някои градове в провинция Жежян в петък издадоха червени тревоги – най-високите в тристепенна система за предупреждение – прогнозирайки температури от най-малко 40C през следващите 24 часа.

Натоварването на националната електрическа мрежа може да достигне нов връх това лято, тъй като търсенето на климатици в домове, офиси и фабрики скочи, като безопасното функциониране е изправено пред „сериозни изпитания“, предупреди министерството за управление на извънредните ситуации в петък.

Сн.: Info Guangdong/Twitter

„За всички фабрики в Китай и в Шанхай имаме разпоредби, които трябва да се спазват“, каза Лео Джан, президент на производителя на химически продукти Sika China. „Всяка година правим неща, за да направим работата по-удобна, например даваме на работниците сладолед, когато стане твърде горещо.“

Жежян, както и части от Фуджиан, Гуандон, Хунан, Янси и град Чонкин също са изложени на риск от горски пожари в близко бъдеще, каза министерството.

Западният регион Синдзян в събота предупреди за нови внезапни наводнения и кални свлачища и рискове за селското стопанство, докато горещите вълни обхванаха региона.

Последните горещи вълни в Синдзян са били особено продължителни и широко разпространени, каза Чен Чунян, главен експерт в метеорологичната обсерватория.

Тя отбеляза, че екстремното време в южната и източната част на региона – повече от два пъти по-голям от Франция – вече е продължило около 10 дни.

„Продължаващата висока температура ускори топенето на ледниците в планинските райони и причини природни бедствия като внезапни наводнения, кални свлачища и свлачища на много места“, каза Чен.

Китайската метеорологична администрация заяви ден по-рано, че топенето на ледниците в Синдзян създава висок риск от преливане на язовир, разположен на приток на река Аксу близо до границата на Китай с Киргизстан.

Такива горещи вълни също могат да засегнат културите, особено памука, каза Чен. Синцдзян произвежда около 20% от световния памук, жадна за вода култура. Според някои оценки 20 000 литра вода са необходими за производството на 1 кг памук, количество достатъчно за една тениска и чифт дънки.

Горещините в Китай това лято са описани като екстремни. От 1 юни до 20 юли басейните на реките Жълта река и Яндзъ – главни центрове на индустрията и търговията – бяха засегнати от най-малко 10 дни с висока температура повече от нормата.

Горещите вълни също обхванаха други части на Източна Азия, Западна Европа, Северна Африка и Северна Америка, предизвиквайки горски пожари в много страни. Учените предупреждават, че изменението на климата само ще направи горещите вълни по-горещи и по-чести.

Най-високата температура, регистрирана някога в Китай, е въпрос на дебат. Според китайските медии най-горещият период през последните 300 години е бил през юли 1743 г. по време на династията Цин, като се казва, че френски мисионер в Пекин е регистрирал най-високата температура за всички времена от 44,4C.

През 2015 г. местен новинарски портал съобщи за 50,3C в метеорологична станция близо до Ayding, сухо езеро в депресията Турпан в Синцдзян.

Температурите в оазисния град Турпан може да достигнат 50 градуса през следващата седмица, съобщи Китайската метеорологична администрация в петък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено