Открийте ни и в

България

Опашки за ваксини в големите градове

Най-натоварено беше пред „Пирогов”, където има пет пункта за ваксинация и опашките бяха през целия ден.

публикувано

на

Сн.: БТА

Начало на масовата ваксинация в България с опашки пред медицинските центрове в големите градове. След заповед на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна, наред с първите 4 фази от имунизационния план, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи.

Дълги опашки се извиха пред пунктовете за ваксинация през днешния ден. Затова здравните власти обсъждат да има „зелени коридори” и през седмицата, а личните лекари могат да започнат да ваксинират от понеделник. Здравният министър направи проверка на част от болниците в София. Най-натоварено беше пред „Пирогов”, където има пет пункта за ваксинация и опашките бяха през целия ден.

За целта са разкрити специални ваксинационни пунктове, а в болниците трябва да са осигурени зелени коридори за хората, които желаят да си поставят ваксина.

Над 57 000 дози от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 пристигнаха в България в петък вечерта. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, а четвъртата фаза на ваксинация вече е в ход.

Министър Ангелов: Ваксинираните и преболедувалите могат да пренасят COVID-19

Пунктовете в „Пирогов” започнаха работа в 8:30. Още тогава пред тях вече имаше опашки от чакащи.

Ваксинирането става без предварително записване.

„До вчера предварително ни изпращаха списъци от РЗИ, които прозвънявахме. Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, се редят на опашката”, заяви д-р Диана Димитрова – ръководител на Мултипрофилно спешно отделение в „Пирогов”.

От „Пирогов” уверяват, че има препарати за всички и няма да връщат желаещите. Ваксинирането става след преглед от специалист.

„Няма възможност да свършат ваксините. Единственото предупреждение е да не са били в контакт с болни от коронавирус. Ако са били контактни трябва да изчакат”, обяснява д-р Диана Димитрова.

Заради ниските температури масово хората си тръгваха след ваксинация, без да останат под наблюдение, каквито са медицинските препоръки. Директорът на „Пирогов” обясни, че не може да се работи по-бързо, защото преди имунизацията се прави преглед от специалист.

Министър Ангелов: От началото на март започва дистанционно записване за ваксинация

Пред репортери проф. Асен Балтов поясни, че в момента не могат да се записват часове. „Хората ще могат да бъдат записани тогава, когато има много места, където да се прави такава ваксинация”, каза той.

“Премиерът нареди от петък да бъдат отворени „зелени“ коридори, за да може в петък, събота и неделя да се възползват желаещите за ваксинация. Днес се ваксинират най-вече хора в четвърта фаза, техните придружители и тези, които са пожелали да дойдат. Опитваме се да го правим максимално бързо”, допълни Балтов.

“Утре пак ще има 5 пункта за имунизация. Нека хората да бъдат търпеливи, всички желаещи ще бъдат ваксинирани”, каза той.

Петте пункта на „Пирогов” ще работят до 17:30 часа. За хронично болните е необходима епикриза. Лична карта и бланка за информирано съгласие са необходими за всички, като бланката се попълва на място.

Във ВМА председателят на Националния оперативен щаб – генерал Венцислав Мутафчийски лично поставяше ваксини. Сред имунизираните там днес бяха артисти и работещи в столичните театри.

Според директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова, трябва да има по-широка кампания по ваксиниране, а не затягане на мерките. „Всички ваксини осигуряват защита срещу британския щам. И Pfizer, и AstraZeneca, и Moderna нямат висока защита срещу южно-африканския щам. Но заради технологията, по която се произвеждат тези ваксини, ще бъдат много бързо актуализирани”, каза тя.

Според премиера всеки ден трябва да се ваксинират минимум 10 хиляди души.

Заради големия интерес към ваксините, здравните власти обсъждат пускането на „зелени коридори” и през седмицата.

“От понеделник очаквам да обсъдим с колегите дали след определено време, например от 4 или 5 следобяд да няма отново „зелен коридор”, обясни министър Ангелов.

И в момента има лекари, които слагат ваксини, но от понеделник се очаква това да стане масова практика. За бърз темп на имунизация отново призова и министър-председателят.

За да няма опашки се очаква след 3-ти март да заработи Информационна система за електронно записване. От неделя на много места в страната отварят още пунктове за ваксиниране. Запазва се и “зеленият” коридор за желаещите.

В Бургас от 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите. Общо 513 души се ваксинираха в рамките на днешния ден. Заради големия интерес бяха отворени и допълнителни пунктове. Така те стават общо 7 за града. Разкрити пунктове за ваксинация има и в Карнобат, Айтос и Поморие.

Всеки от чакащите има своя причина да се ваксинира. „За да може да сме по-спокойни за нашето здраве и за здравето на нашите семейства”, коментира Ирена Добруджалиева.

„Трябва да се защитим по някакъв начин, вече ни омръзна да седим вкъщи”, коменитра Тодор Ковачев.

В кабинета на Онкологичния център в Бургас първо сутринта получиха втора доза от ваксината 60 учители и едва след това започна масовата имунизация. „Имаме 20 флакона, като всеки един от тях позволява да бъдат ваксинирани 10 пациенти”, заяви д-р Теодор Попов.

Много от чакащите на опашката бяха пропътували разстоянието до Бургас от други населени места, като Наталия Бондаренко, която е руски гражданин, но вече 7 години живее в Поморие.

Чакащи на опашката са убедени, че зеленият коридор е закъснял. „Трябваше да се започне от 65 години нагоре. В тази категория попадат и от първа линия, и от всяка линия”, коментира Тодор Ковачев.

От Регионалната здравна инспекция в Бургас увериха, че до края на следващата седмица разполагат с над 7500 дози от ваксината на AstraZeneca, която ще бъде разпределена между отделните общини в областта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА