Открийте ни и в

СВЯТ

Операция „Голгота“ – тайният план за връщане на комунизма

публикувано

на

Михаил Любимов, сн.: Комсомолска правда
Михаил Любимов, сн.: Комсомолска правда

Операция „Голгота“ е таен план, разработен от съветските тайни служби по разпореждане на Юрий Андропов, който цели трайно установяване на социализма чрез отвращение от капитализма. Това твърди Михаил Любимов в мемоарен роман със същото заглавие – „Операция „Голгота“. А Любимов не е човек, чиито спомени трябва да се пренебрегнат. Той е бил един от най-близките хора на Андропов, самият той полковник от КГБ, оглавявал бюрата на службата във Великобритания под прикритие и натоварен да започне реализирането на плана.

Операцията предвиждала падане на комунизма и заместването му с див и безчовечен капитализъм, овладяването на бизнеса от криминалния контингент и мафията, а държавата – от специалните служби. В книгата на Любимов за операция „Голгота“ е предсказана дори войната с Украйна и анексията на Крим, които се случват повече от 20 години по-късно. Крайната цел на секретния план, замислен от КГБ, е хората да бъдат смазани и отвратени от действителността и капитализма и да започнат да изпитват неистова носталгия по социалистическото минало.

Части от плана започват да се публикуват през 1994 г. в руското издание „Строго секретно“, а разкритията на Любимов скандализират неразградените все още съветски тайни служби и предизвикват силен отзвук по света.

Ето част от книгата, публикувана във faktor.bg, в която се разказва за раждането на плана. Авторът е извикан от Андропов, когото благотвори, години след като бил уволнен заради няколко различни прогнози за краха на Съветския съюз.

Снимка: Faktor.bg

– Готов ли сте да изпълните задача с изключителна важност?

– Безусловно, отговорих напълно искрено, защото, ще си кажа напълно честно – винаги съм боготворил Юрий Андропов…

– Всичко, което предсказахте, е ужасната истина… Нашата стратегическа задача с Вас е да възстановим истинския социализъм, но избавен от всички наслоения на миналото… Системата умря и е невъзможно да я възстановим, а и не трябва – защо ни е жив труп? Задачата е в това да я унищожим и да построим на нейно място истински социализъм, който да бъде подкрепян от целия народ. Целият народ, при това на свободни избори!

– Признавам си, че не Ви разбирам напълно. Нима вярвате в социалистическия ентусиазъм на народа?

– И ето тук преминаваме към същността на операцията. Любовта към социализма ще поникне от омразата към капитализма. Затова Вие трябва да изготвите план за внедряването на капитализма в СССР, но не шведският, социалдемократически капитализъм. Ние трябва да потопим страната в див, необуздан капитализъм, при който

цари законът на джунглата

Той ме погледна внимателно.

– Разбирам всичко, Юрий Владимирович. Но няма ли това да бъде прекалено голямо изпитание за нашия народ?

– Разбира се, невероятно голямо, но няма друг път. Нима мислите, че нашата жалка пропаганда ще успее да събуди ненавист към капитализма? Само собственият опит има значение.

Аз ще предам във ваше разпореждане всички свои лични шифри и правота да използвате изцяло и външното наблюдение, и подслушването, и необходимата агентура. Естествено, и сметките в наши и западни банки. Вие ще продължите да стоите в сянка, сам ще избирате прикритието си в зависимост от обстоятелствата…, втренчено ме гледаше Андропов.

Имах още няколко срещи с Юрий Андропов до самата му кончина – наистина най-печалният ден в моя живот. През това време операцията детайлно се подготвяше и обсъждаше, планът беше подписан от Андропов малко преди смъртта му.

Планът на операцията под кодовото название „Голгота“ беше в четири части:

1) системен разпад на съществуващото политико-икономическо устройство на страната;

2) преврат и форсирано внедряване на система от вида „див“ капитализъм;

3) целенасочено удължаване на хаоса и суматохата като средство за мобилизация на озверелите маси за борба с властта под социалистически лозунги;

4) социалистическа революция, подкрепена от целия народ, радикална „анихилация“ на компрадорската буржоазия и свързаните с нея политико-икономически структури.

– Юрий Владимирович, на предишната ни среща Ви предадох материали с идеологическото оформление на всеки етап. Можем ли да ги ползваме като основа?

– Безспорно. Първият етап

трябва да бъде особено „мътен“

и Горбачов е съвършено незаменим в това. Ще бъдат нужни нови лозунги. За щастие нашият народ е привикнал на всичко.

Лозунгите в първия етап трябва максимално да объркат партията и целия народ. Повече обтекаемост, повече каучук? Можем, например, да наречем целия процес ПЕРЕСТРОЙКА – аз вече намекнах за това на Горбачов. В нашата страна този лозунг веднага ще бъда подхванат, макар че никой не знае какво и защо ще преустройва.

Лозунгите от първия етап трябва да интригуват с новост, с неизвестност. Например НОВО МИСЛЕНЕ. На темата НОВО ще бъдат написани хиляди дисертации. Много топлят сърцето ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ – сякаш човечеството е единно. Повече красиви епитети, от които вее някаква тържественост. Например СЪДБОНОСЕН или ПЛУРАЛИЗЪМ.

Лозунгите за втория етап трябва да бъдат по-конкретни и зли: ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, пак СВОБОДА, ДЕМОКРАЦИЯ, СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ, СУВЕРЕНИТЕТ, ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (животът роди термините ПРИВАТИЗАЦИЯ и ВАУЧЕР, и ние не настоявахме да се запази терминологията на Андропов, защото самият той винаги е бил против догматизма – авт.)

– А какво ще правим с третия етап? – попитах аз.

– Третият етап е най-страшният и странен – тук ще се използват всякакви лозунги, защото народът вече ще е изгубил вяра във всичко. Вашата работа ще бъде да доведете това състояние до точката на кипенето.

Ще се ползват и СПРАВЕДЛИВА ВОЙНА, и ГРАБИ НАГРАБЕНОТО, и ПРАВИТЕЛСТВОТО – НА БЕСИЛКАТА!

Това ще бъде етап на неуправляемите емоции, надявам се, дотогава вие вече ще сте подготвили новия ешелон от истински социалистически политици, които ще отстранят от власт целия този боклук…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Заради Навални: Нови санкции на ЕС срещу Русия влизат в сила от следващата седмица

Санкциите вероятно ще включват замразяване на авоари или забрани за пътуване

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нови санкции на Европейския съюз срещу Русия, които са в отговор на лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални, се очаква да влязат в сила в началото на другата седмица.

Според източниците писмените заповеди се предвижда да бъдат предадени в понеделник, което означава, че те могат да бъдат публикувани още във вторник и тогава да влязат в сила.

Сред евентуалните мишени на санкциите може да бъдат руският генерален прокурор Игор Краснов и ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин. Други възможни мишени са началникът на службата на затворите Александър Калашников и директорът на Националната гвардия Виктор Золотов.

Преместили Навални в наказателен лагер извън Москва?

Санкциите вероятно ще включват замразяване на авоари или забрани за пътуване.

По-рано Русия заплаши да предприеме ответни действия или дори да прекъсне отношенията, ако ЕС въведе нови санкции.

С налагането на подобни наказателни мерки ЕС за първи път би използвал нов глобален инструмент за санкции за нарушения на човешките права, откакто този механизъм беше създаден през декември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Над 300 момичета бяха отвлечени при нападение в Нигерия

Това е второто подобно отвличане за по-малко от седмица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Неизвестни въоръжени нападатели отвлякоха днес над 300 момичета от училище в Северозападна Нигерия и се предполага, че държат някои от тях в гора, заяви полицията.

Това е второто подобно отвличане за по-малко от седмица в регион, който все по-често е атакуван от бойци и престъпни банди.

Засега никой не е поел отговорност за нападението в град Джангебе.

Полицията в щата Замфара каза, че е започнала спасително-издирвателни дейности заедно с армията за откриване на „въоръжените бандити“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Потвърдено бе, че Навални е в наказателна колония

Повечето присъди в Русия се изтърпяват в наказателни колонии, които понякога са напълно изолирани.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ръководителят на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията потвърди днес, че опозиционерът Алексей Навални е бил прехвърлен в наказателна колония, където ще излежава присъдата си от две години и половина затвор, предаде Франс прес.

„Навални беше прехвърлен на мястото, на което трябваше да се намира според съдебното решение“, каза Александър Калашников. Той увери, че „няма никаква заплаха за живота и за здравето“ на критика на Кремъл.

Навални ще излежи присъдата си при абсолютно нормални условия, каза Калашников и уточни, че ако поиска, опозиционерът може да участва в някакви производствени дейности.

ЕС ще наложи санкции на Русия заради Навални

Повечето присъди в Русия се изтърпяват в наказателни колонии, които понякога са напълно изолирани. Там често пъти е задължително да се полага някакъв труд, обикновено производство на мебели или шивашки дейности, отбелязва АФП.

Говорител на службата каза, че засега не може да съобщи подробности за мястото, където се намира Навални.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Намериха мъртъв известния светски журналист Марио Трифонов

Известният журналист Марио Трифонов е бил открит мъртъв в дома му в София на 14 декември, съобщиха негови приятели. Причините...

Затвори