Открийте ни и в

България

Опознай ромите, за да ги обикнеш… Турове с европари из гетата във Видин, Монтана

публикувано

на

Снимка: БТА

Туристически маршрути по ромските къщи от двете страни на река Дунав се рекламират с пари от Европа. Близо 700 000 лева или 358 051,22 евро е стойността на проекта, който се финансира от Брюксел чрез програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Парите отиват за популяризиране на ромската култура от двете страни на границите, издаване на брошури и изготвяне на пет маршрута за бъдещи туристи.

Под мотото на програмата “Инвестираме във вашето бъдеще!” е издаден и луксозен каталог от 100 страници със снимки от битието в ромските села и списък с препоръчителни места за хранене и настаняване у нас и в съседна Румъния, в които да опознаете отблизо ромската култура.

В него като “съкровища на ромите” са посочени различни типични за ромите професии като тухлари, ковачи, калайджии, музиканти, както и празници и легенди на етноса.

Разказани са историите на занаятчиите, традициите на ромите и са посочени махалите, в които да срещнете представителите им. Освен това от изданието можете да научите и традиционни ромски готварски рецепти.

За да изпълнят проекта участниците от Cross Border Assosiation E(quilibrum) Enviroment от Крайова, Сдружение “Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин” и “Агенция за регионално развитие и Бизнес център 2000”, Монтана са написали изследване на традиционната култура на ромите и са оценили възможностите за привличане на гости, които да се запознаят с тези традиции. Освен това са организирани ромски фестивали и е взето участие в туристически изложения.

Проектът приключва на 26 февруари, като не е ясно колко туристи ще пристигнат във Видин и Монтана в резултат на похарчените хиляди евро, коментира „Труд“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА