Открийте ни и в

България

Освободен от длъжност: Румен Спецов вече не е шеф на НАП

За шеф на Агенцията е назначен Борис Михайлов.

публикувано

на

Освободен от длъжност: Румен Спецов вече не е шеф на НАП

Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на НАП. Причината е – съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

От НАП раздали 32 млн. лева бонуси. Спецов не казва колко е взел

В съобщение до медиите е написано, че по официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

За шеф на Агенцията е назначен Борис Михайлов

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Шефът на НАП Спецов: Няма да търпим корумпирани данъчни

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Разследване заради продажбата на фирмата на Спецов

Софийска градска прокуратура в същото време е започнала проверка заради продажбата на Румен Спецов.

Делото се води за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на невярна данъчна декларация. 

Делото не е образувано и не се води срещу Румен Спецов, казва Десислава Петрова, говорителката на градската прокуратура. По думите и Спецов е оказал съдействие по делото.

Румен Спецов: Бях потърсен от купувачите на фирмата, продадох им я без задължения

Прокуратурата сама се сезира за проверката, която се оказва, че е прераснала в дело, след като в деня на назначаването на Спецов на поста – 14 май м.г., bird.bg разкри, че през 2016 г. той е продал своята фирма “Гранекс трейдър” ЕООД на малоимотен човек, но собственик на над 20 фирми, натрупали неплатени данъци. По-късно въпросната фирма “Гранекс трейдър” се оказа в списъка с големите длъжници към НАП със задължение от 1,15 млн. лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено